VIDEO O bombă cu ceas ticăie pentru Rusia, România și Europa în Marea Neagră
Pentru prima dată în desfășurarea războiului lui Putin din Ucraina s-au produs două atacuri cu drone ale Kievului care au lovit o navă rusească și un petrolier lângă portul Novorossiysk.
Această escaladare neprevăzută a conflictului provoacă un pericol nevăzut la prima vedere: o bombă cu ceas ticăie pentru Rusia, România și Europa în Marea Neagră. În portul rusesc Novorossiysk se încarcă 2,5 milioane de barili pe zi de petrol și produse rafinate, iar producerea unui bombardament aici ar declanșa o catastrofă uriașă, cu efecte mari pentru Rusia, dar și pentru toată Europa.
Rusia exportă cea mai mare parte din cereale și 15-20% din petrol, prin Marea Neagră, iar după atacurile cu drone ale Ucrainei tarifele de transport și asigurările pentru navele care transportă în Marea Neagră au crescut rapid, potrivit unei analize din Bloomberg .
Pentru prima dată de la începutul invaziei lui Putin din Ucraina, atacurile cu drone ale Kievului pun în pericol exporturile de mărfuri ale Rusiei prin Marea Neagră, o rută care reprezintă cea mai mare parte a cerealelor și 15% până la 20% din petrolul pe care Rusia îl vinde zilnic pe piețele globale. Pentru Moscova vor urma probabil costuri semnificativ mai mari de asigurare și transport, dar există riscuri și pentru piețele europene și globale.
Expansiunea vine pe măsură ce contraofensiva Ucrainei avansează mai lent decât au planificat oficialii de la Kiev și pe măsură ce încercarea Arabiei Saudite de a cataliza discuțiile de pace la summitul desfășurat la Jeddah.
„Suntem într-o fază de escaladare acum și situația este imprevizibilă”, a spus Alexander Gabuev, care conduce Centrul Rusia Eurasia al Carnegie Endowment for International Peace, un think tank de la Washington.
„De la începutul contraofensivei, Ucraina a încercat să transmită un mesaj elitelor și populației ruse că războiul poate lovi pe teritoriul lor”, a spus Gabuev. Acum „încearcă să vizeze infrastructura critică rusă, inclusiv rutele maritime din Marea Neagră, care sunt vitale pentru exporturile rusești”.
Deși amploarea acestei escalade și consecințele ei sunt deocamdată neclare, ele pot deveni semnificative și pot afecta interesele economice non-ruse la fel de puternic precum cele ale Moscovei, dacă nu ale Ucrainei.
„Taritele de transport vor crește săptămâna viitoare, pe măsură ce riscurile de a transporta ceva peste Marea Neagră proliferează”, a spus Viktor Katona, analist șef al țițeiului la firma de informații de piață Kpler Ltd. Costul transportului de țiței rusesc de la Novorossiysk pe coasta de vest a Indiei ar putea crește cu până la 50%, a spus el.
Portul Novorossiysk, o țintă pentru Ucraina, dar o catastrofă pentru Europa
Rusia exportă în jur de 500.000-550.000 de barili pe zi de țiței și 450.000 de barili de produse rafinate, în principal combustibil și motorină, de la Novorossiysk. Portul încarcă și aproximativ 250.000 de barili pe zi de țiței din Kazahstan, care este livrat în port prin conducte și de acolo este expediat în România la rafinăria Petromidia de la Constanța, arată datele Kpler.
Rafinăria Petromidia, cea mai mare din țara noastră, deține aproximativ 40% din capacitatea de rafinare din România, iar Rompetrol este principala marcă a companiei KazMunayGas din Kazahstan.
În apropierea portului, Caspian Pipeline Consortium, sau CPC, încarcă singur cisterne cu aproximativ 1,3 milioane de barili de țiței pe zi și este principala rută pentru exportul de petrol din Kazahstan în Europa.
„Aproximativ 2,5 milioane de barili pe zi de țiței și fluxurile de produse rafinate sunt puse în pericol de atacuri”, a spus Katona, adăugând că o potențială oprire a CPC ar dăuna mult mai mult intereselor occidentale.
Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de grâu din lume, iar cea mai mare parte a cerealelor sale este livrată din Novorossiysk și ancorajul Kavkaz din strâmtoarea Kerci. Țara se află în mijlocul unei a doua recolte extraordinare, ceea ce face din acesta un moment crucial pentru a aduce cereale pe piețele globale.
Decizia Kievului de a duce războiul Rusiei în Marea Neagră urmează retragerii lui Putin din 17 iulie 2023 dintr-un acord cu cereale intermediat de Națiunile Unite și dintr-o campanie concertată de rachete împotriva porturilor ucrainene de atunci. Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reduse sever, în timp ce cele ale Rusiei au fost neafectate.
Serviciul Hidrografic de Stat al Ucrainei a avertizat vineri că porturile rusești de la Marea Neagră Taman, Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse și Soci ar trebui considerate acum „amenințări militare”.
Ambele atacuri reprezintă o extindere suplimentară a sferei războiului, o evoluție care a început mai devreme și care este probabil să îi preocupe pe aliații Kievului. Loviturile cu rachete ale Rusiei asupra noilor instalații de cereale din porturile dunărene Reni și Ismail au dus războiul la doar câțiva metri de granița Ucrainei cu România, membră a NATO.