VIDEO „Nu atrage nicio consecință nefavorabilă”/Un polițist spune situația în care șoferii pot refuza testarea antidrog

VIDEO „Nu atrage nicio consecință nefavorabilă”/Un polițist spune situația în care șoferii pot refuza testarea antidrog

Șoferii români pot refuza testarea cu aparatul DrugTest folosit de polițiștii de la rutieră, dar cu o singură condiție: să ceară explicit agentului prelevarea de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale. Refuzul pur și simplu atrage automat dosar penal, faptă ce se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Șoferii care circulă pe străzile din România au dreptul legal să refuze testarea cu aparatele folosite de polițiștii de la rutieră, pentru depistarea persoanelor care s-au urcat la volan sub influența substanțelor interzise. Refuzul trebuie însoțit obligatoriu de solicitarea prelevării de probe biologice în cadrul unei unități spitalicești. Polițistul este obligat să vă însoțească la spital unde veți urma anumite proceduri, inclusiv un examen clinic.

Astfel, odată ajuns la spital, șoferul este supus unui examen clinic de către medic, în timpul căruia este verificată starea fizică și psihică a acestuia (starea ochilor- pupile dilatate, comportament agitat, orientare spațio-temporară, echilibru, reflexe etc). Ulterior sunt prelevate probele de urină, iar rezultatul este dat imediat. Dacă această analiză are un rezultat negativ la consumul de substanțe interzise, șoferul poate pleca liniștit acasă. Se face totuși un dosar penal ”in rem” (asupra faptei), care va primi ulterior clasare.

”Când ați ajuns la spital, această responsabilitate de a se reține sau nu permisul revine medicului. Dacă medicul, după ce vă examinează clinic, a constatat că voi sunteți apți, n-aveți probleme de orientare și puteți să conduceți în siguranță, o să vi se întocmească dosar penal, dar nu o să vi se rețină permisul de conducere și o să puteți să plecați cu mașina de acolo mai departe”, explică Octavian Perţea, ofiţerul din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, devenit viral pe internet tocmai datorită explicațiilor pe care le oferă cu privire la problemele întâmpinate de șoferi în trafic.

Totuși, refuzul testării cu aparatul DrugTest este bine să fie făcută doar atunci când șoferul este absolut sigur că nu a consumat substanțe interzise, nici măcar medicamente care ar putea influența analizele probelor biologice.


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 O informație care dă fiori...

3 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

4 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…