VIDEO Noi imagini spectaculoase cu atacul ucrainean asupra Flotei Mării Negre din Sevastopol/Ucrainenii au dezvoltat o dronă maritimă kamikaze?

VIDEO Noi imagini spectaculoase cu atacul ucrainean asupra Flotei Mării Negre din Sevastopol/Ucrainenii au dezvoltat o dronă maritimă kamikaze?

Imagini care circulă pe rețelele de socializare surprind momentul atacului ucrainenilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea și arată cum una din drone se apropie foarte mult de fregata Amiral Makarov. Atacurile au fost lansate cu ajutorul dronelor maritime, care au și surprins momentele atacului.

Momentul atacului ucrainenilor cu drone maritime asupra Flotei Marii Negre din SevastopolFoto: Captura video

O primă înregistrare video pare să arate cum, în atacul de astăzi asupra Bazei Navale rusești din Sevastopol, dronele maritime ale ucrainenilor au reușit să se apropie foarte mult de fregata rusească Amiral Makarov și aparent să o lovească. Ulterior, și dragorul de mine Ivan Golubets este lovit.

Un alt videoclip arată cum o dronă maritimă pare să fie atacată de o navă rusească și chiar de un elicopter.

Potrivit lui H.I. Sutton, un analist independent pe apărare, tipul de drone folosit de Ucraina sâmbătă pentru a ataca Marina Rusă în Sevastopol este același cu cea gasită în septembrie în apropierea bazei.

Dronele maritime au fost descoperite pentru prima dată de ruși pe țărmul orașului Sevastopol din Crimeea, unde se află și baza navală a Flotei Mării Negre, în luna septembrie.

Analiștii de la Naval News au speculat atunci că forma curbată și exteriorul ranforsat sugerează că aceasta este înarmată cu un focos.

O teorie este că drona maritimă a fost proiectată să explodeze în momentul în care intră într-o altă navă, fiind o versiune mai modernă a unei bărci explozive. Acest lucru ar explica și senzorii din partea frontală a dronei.

Rusia acuză un „act terorist” al Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina de „act terorist” și a declarat că își suspendă participarea la un acord intermediat de ONU pentru exportul de produse agricole din porturile ucrainene.

„Ținând cont de... actul terorist al regimului de la Kiev cu participarea experților britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acordurilor privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Ministerul a declarat mai devreme că atacurile cu drone de sâmbătă au fost în mare parte respinse, cu pagube minore aduse unui dragor de mine, Ivan Golubets.

Șeful biroului președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a acuzat sâmbătă Rusia de „șantaj” și „atacuri teroriste inventate” pe propriul său teritoriu, în urma exploziilor din peninsula ocupată Crimeea de sâmbătă, relatează Reuters.

Comentariile sale au fost, aparent, o reacție la acuzațiile ruse că Ucraina s-a aflat în spatele exploziilor asupra Flotei Mării Negre din Crimeea.

Ministrul de externe al Ucrainei a acuzat, la rândul său, sâmbătă Moscova că a folosit un „pretext fals” pentru a-și suspenda participarea la coridorul de cereale al Mării Negre.

Au dezvoltat ucrainenii o dronă maritimă kamikaze?

Bărcile explozive nu sunt o invenție nouă, fiind dezvoltate de italieni în al Doilea Război Mondial și folosite până în prezent, cel mai recent de către rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie.

Apariția sa pe o plajă din Sevastopol, în septembrie, sugerează că are o rază de acțiune suficient de mare pentru a fi utilă, deși analiștii de la Naval News speculează că ea ar putea fi lansată și dintr-un avion.

În plus, datorită dimensiunii sale reduse, apropiate de a unui caiac, ea ar avea o semnătură radar foarte greu de depistat. Toate elementele vizibile în fotografii sugerează de asemenea că ea a fost proiectată pentru viteze mari.

Ucrainenii nu au anunțat să fi dezvoltat o astfel de dronă maritimă însă este cunoscut că ei au mai multe arme de fabricație autohtonă pe care le-au folosit împotriva invadatorilor ruși. Cea mai cunoscută dintre acestea este racheta anti-navă Neptun, folosită pentru scufundarea Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, în luna aprilie.

Într-un interviu acordat în luna iulie, generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al forțelor speciale ucrainene, amintea că Ucraina are și lansatoare multiple de rachete de fabricație autohtonă, sistemele Vilkha și Vilkha-M putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 120 de kilometri.

Generalul ucrainean acuza însă la momentul respectiv că investițiile în acestea au fost neglijate.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…