VIDEO Momentul în care Paul Phillipe a fost ridicat dintr-un resort din Malta / Noi detalii ale capturării sale
Paul Phillipe al României a fost localizat într-un resort din Malta în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, el fiind împreună cu soţia sa, şi nu a opus rezistenţă în momentul capturării, a declarat, luni, șeful Poliţiei Române, Benone-Marian Matei, scrie Hotnews .
Autoritățile române încearcă de peste trei ani să îl aducă în țară pe Paul Philippe al României, condamnat definitiv, în decembrie 2020, la trei ani și patru luni de închisoare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. Duminică, acesta a fost ridicat dintr-un resort de lux din Malta, unde era în vacanță.
Ziarul de Iași a publicat imagini cu momentul în care Paul Philippe a fost prins într-un resort din Malta:
Luni, Poliția Română a venit cu noi date despre capturarea acestuia.
„A avut loc un schimb de informaţii cu Poliţia din Malta. În urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, persoana de care aţi menţionat a fost localizată într-un resort. Ulterior, a fost reţinut şi urmează să fie sesizată instanţa din Malta. Poliţia Română l-a localizat şi a transmis în timp real informaţii colegiilor din Malta”, a declarat șeful Poliției Române, într-o conferință de presă.
Conform acestuia,în momentul în care a fost ridicat de Poliția din Malta Paul Phillipe al României era împreună cu soția sa și nu a opus rezistenţă.
El a fost reținut de Poliția din Malta, iar instanța urmează să decidă dacă și când va fi adus în România.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Bogdan Despescu a susținut, răspunzând unor întrebări, că Poliția „și-a atins obiectivul” în momentul în care l-a prins pe Paul Philippe al României: „Poliţia Română, aşa cum a spus domnul inspector general, a furnizat date cu privire la posibila prezenţă a persoanei în cauză într-un resort. Haideţi să nu intrăm în zona de activităţi specifice, pentru că ţine de munca noastră şi munca noastră, să ştiţi, că nu este uşoară, şi de fiecare dată sunt colegi care lucrează 24 din 24 pentru a ajunge la obiectiv. De data aceasta, ca şi în momentul în care a fost depisat la Paris, în Franţa, Poliţia a ajuns la obiectiv, a fost prinsă persoana. De aici încolo, cred că ar trebui să discutăm mai puţin, pentru că pentru noi obiectivul principal este a-l localiza şi a fi prins, după care instanţa de judecată să-şi exprime punctul de vedere.
Franța a respins definitiv extrădarea lui Paul-Philippe de România
La începutul acestei luni, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa a respins definitiv predarea acestuia către autorităţile române. Autoritățile franceze au invocat compunerea nelegală a completului de judecată din România, mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă, a explicat Ministerul Justiției.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spunea săptămâna trecută că nu are niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia extrădării Prinţului Paul din România, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură.
În noiembrie anul trecut, Curtea de Apel din Paris a respins cererea autorităților de la București de aducere în România a lui Paul Philippe al României (75 de ani), care a susținut că solicitarea de extrădare a fost făcută „în scop politic”.