VIDEO Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că nu e bine ce face
Momentul când o jandarmeriță îl gazează mortal pe bărbatul din Vatra Dornei. Un martor a avertizat-o că nu e bine ce face. Jandarmeria, despre incidentul din Vatra Dornei: S-a acţionat gradual, sprayul e folosit raportat la situaţie, nu ştiu de un prag minim.
Bărbatul din Vatra Dornei care a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost imobilizat cu spray lacrimogen, a murit. El fusese reclamat că a atins în mod indecent o fetiță. O anchetă a fost demarată la Parchetul Militar Iaşi, a declarat la Digi24.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vatra Dornei, Bogdan Cornaci. El a descris cum s-au petrecut faptele şi a subliniat că jandarmii au intervenit gradual.
De la minutul 2.30. După cum veți vedea, jandarmerița mesteca gumă și dădea cu spray:
"Parchetul Militar Iaşi a deschis dosar penal, se vor face verificări. Activitatea colegilor care au intervenit va fi atent analizată, aseară, conducerea Inspectoratului a dispus verificări, o echipă a fost trimisă la Vatra Dornei.
La faţa locului erau jandarmi care asigurau ordinea la concert, iar în cazul de care vorbim au fost doi colegi care l-au identificat, l-au rugat să părăsească zona scenei. Apoi, a venit al treilea, pentru că bărbatul era recalcitrant şi agresiv la adresa jandarmilor.
Cazurile diferă în funcţie de situaţia, în cazul de faţă e normal să analizăm cu maximă seriozitate toate aspectele apoi să concluzionăm cu privire la cauze şi urmări. Nu e o intervenţie ieşită din comun. Situaţii de acest gen de legitimare a unei persoane şi de aplicare a unor măsuri legale în vederea imobilizării se aplică destul de des şi tot timpul gradual şi etapizat", a declarat Bogdan Corneci.
Întrebat în legătură cu intervenţia cu spray lacrimogen, el a răspuns că s-a făcut după alţi paşi procedurali. "Prima dată a fost extras din zona scenei, a fost invitat la maşina jandarmeriei pentru a fi verificat cu privire la identitate, a tras de hainele jandarmilor, aceştia nu au reuşit să îl încătuşeze, aşa că a venit un al treilea în sprijin.
Sprayul se foloseşte în funcţie de situaţie, nu am informaţii că ar fi existat un prag minim (de la care se dă cu spray - n.r.), ştiu că se foloseşte în funcţie de situaţie", a spus Bogdan Corneci.
Cum s-au petrecut faptele la Vatra Dornei
Medicii de la Spitalul din Vatra Dornei suspectau că bărbatul suferise un infarct.
Echipajul de jandarmi a fost chemat de un părinte, care a reclamat că fiica sa de 12 ani ar fi fost atinsă de un individ având circa 50 de ani. Jandarmii au reușit să-l scoată pe bărbat din zona spectacolului, dar, în momentul în care au vrut să-l imobilizeze și să-l încătușeze nu au reușit sub nicio formă să facă acest lucru. Aproape 10 minute doi jandarmi bărbați au stat deasupra bărbatului și au încercat să-i scoată mâinile de sub el pentru a-l încătușa. Nu au reușit și a intervenit și o femeie-jandarm, care la un moment dat îi pulverizează bărbatului spray lacrimogen direct în față.
Intervenția jandarmilor este cel puțin discutabilă, pentru că procedurile lor spun că spray-ul lacrimogen nu poate fi pulverizat de la o distanță mai mică de un metru și jumătate, în niciun caz în față.
După momentul intervenției femeii-jandarm, bărbatul își pierde cunoștința. La un moment dat apare și un polițist în zonă, însă bărbatul nu mai mișcă și este pur și simplu târât până la mașina de intervenții. Intrase în comă și a ajuns la spital în stare foarte gravă.