VIDEO Ministrul Justiției, despre reținerea lui Puiu Popoviciu: Apreciez că s-a predat, când te predai nu contești măsura
Puiu Popoviciu condamnat la șapte ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”, s-a predat astăzi la Londra. Ministrul Justiției, spune, într-o declarație la Digi24, că „e un lucru bun” că acesta s-a predat.
„În momentul acesta nu sunt la Ministerul Justiției, voi lua legătura cu colegii mei. Spuneam unuia din colegii dumneavoastră faptul că în momentul în care avem toată documentația demarăm procedurile legale pentru aducerea în țară a lui Popoviciu” .
Cât durează adunarea documentelor și trimiterea la Londra?
„Din punctul de vedere al MJ foarte puțin, dar acest termen începe să curgă din momentul în care vom avea întreaga documentație, lucru care nu depinde de noi”.
Cum apreciați că s-a predat?
„E o chestiune personala. Nu pot să fac astfel de aprecieri, dar pentru bunul mers al justiției, apreciez ca fapt bun. (...) Atunci când te predai nu mai contești măsura. În cazul Ghiță a fost invers. A fost identificat, reținut, după care a contestat”, a spus ministrul Justiției în direct la Digi24.
Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, in 2 august, la sapte ani de inchisoare in dosarul "Ferma Baneasa", pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. El a fost dat in urmarire internationala, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea politistilor cu privire la eliberarea unui mandat european de arestare pe numele sau.
Politia Capitalei a primit, in seara condamnarii omului de afaceri, mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, iar la adresa acestuia din Bucuresti s-a prezentat o echipa de la Biroul Urmariri al Politiei, pentru a-l ridica si a-l duce la penitenciar. Intrucat nu a fost gasit la locuinta din centrul Capitalei, omul de afaceri a fost dat initial in urmarire nationala.
Avocatul sau, Louis Freeh, fost sef al FBI, s-a declarat "profund dezamagit" de decizia ICCJ in cazul clientului sau, apreciind ca sentinta nu este sustinuta nici de fapte si nici de legislatie.
"Sunt profund dezamagit de recenta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania in ceea ce priveste condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la sapte ani de detentie. Sentinta si condamnarea nu sunt sustinute nici de fapte, nici de lege", afirma Freeh intr-un comunicat.
El aminteste ca in iulie 2016 a facut o analiza a sentintei Curtii de Apel Bucuresti in cazul lui Popoviciu, analiza facuta cu sprijinul unei echipe de fosti judecatori federali si fosti agenti speciali FBI cu experienta, unul dintre ei vorbind fluent limba romana.
"Echipa noastra a analizat dovezile prezentate impotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptarile conversatiilor sale. Aceasta analiza a constatat numeroase deficiente de ordin legal si factual in cazul domnului Popoviciu", sustine avocatul.
El argumenteaza ca inclusiv principalul martor al acuzarii a recunoscut in instanta ca nu a primit mita din partea lui Popoviciu, presupusa mita incluzand doua sticle de bautura si materiale promotionale, cum ar fi un stilou, agenda si calendare.
"Fostul ministru al Educatiei, ca si alti martori, au declarat ca terenul de la Baneasa nu a fost niciodata proprietate publica, motiv pentru care nu se sustine acuzatia de abuz in serviciu", mai sustine avocatul, precizand ca "multe alte deficiente de ordin factual si legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost mentionate in raportul sau.
Louis Freeh isi exprima speranta ca instanta si autoritatile vor reanaliza acest caz si vor decide ca "justitia si statul de drept impun un alt rezultat".