VIDEO Ministrul Energiei: Tranzacţia CEZ nu a fost un eşec pentru statul român; nu am vrut să ştiu oferta consorţiului românesc
Vânzarea activelor CEZ România către un fond de investiţii nu a fost un eşec pentru statul român, chiar dacă în competiţie se afla şi un consorţiu format din companii româneşti de stat, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
El a adăugat că nici nu a dorit să ştie care a fost oferta societăţilor româneşti.
Ministrul Virgil Popescu a fost întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă, dacă tranzacţia CEZ a fost un eşec pentru statul român.
"Nu, n-aş spune că tranzacţia CEZ a fost un eşec. Tranzacţia CEZ a fost o tranzacţie. CEZ a dorit să vândă cui a oferit mai mult. Consorţiul românesc a oferit un preţ, credeţi-mă, ca ministru nici nu am vrut să ştiu acest preţ pentru că nu este treaba mea, ci a conducerii executive a acestui consorţiu. A câştigat cel care a oferit cel mai mult", a susţinut Popescu.
El a adăugat că, în acest moment, tranzacţia se află în analiza Consiliului Concurenţei.
Pe 5 noiembrie, Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a afirmat că oferta companiilor româneşti de stat pentru preluarea CEZ România a fost fundamentată pe baze comerciale, însă un suflu nou în piaţă va fi bine primit.
"A fost o tranzacţie comercială, cu siguranţă că jucătorii, companiile din energie în care statul este acţionar, unele dintre ele sunt companii publice, pe baze comerciale şi de proiecţie a business-ului au făcut o ofertă în acest sens. Cu siguranţă a fost o etapă competitivă şi nu ne dorim decât ca în momentul în care noul acţionar va conduce acele companii va realiza planul de investiţii şi suntem convinşi că un nou suflu în piaţă şi competitivitatea vor fi bine primite", a spus oficialul ministerial.
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), a anunţat compania pe 23 octombrie. Printre oferte a fost şi una a companiilor de stat româneşti Hidroelectrica, Electrica şi SAPE, în consorţiu.
Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele - Cogealac.
Documentele tranzacţiei au fost semnate joi noapte, iar încheierea tranzacţiei va fi supusă aprobării Autorităţii Europene Antitrust şi a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din România.
"CEZ rămâne activ în România, dezvoltându-şi portofoliul de servicii energetice. Vânzarea activelor CEZ din România către fondurile administrate de MIRA a fost aprobată de Consiliul CEZ Group la doar 13 luni de la demararea procesului de vânzare. CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)", se arată într-un comunicat al companiei.
Conform sursei citate, MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.
Grupul CEZ în România este reprezentat prin nouă companii: Distribuţie Energie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO România, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.
Compania este prezentă pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.
Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.
Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România are în portofoliu sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare. AGERPRES/(A - autor: Florentina Cernat, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)