VIDEO Maia Sandu, „terorizată” de moderatorul TVR să comenteze narativele propagandei rusești
Moderatoul Marian Voicu a început cu o mică gafă chiar din prima propoziție, când a spus că „invitatul meu din această seară este doamna Maia Sandu” – corect ar fi fost să spună „invitata mea”.
Maia Sandu către moderatorul Marian Voicu, care cita pe larg din presa de la Moscova: „Nu cred că trebuie să repetăm propaganda rusească“
Apoi, o bună parte din emisiune a fost construită pe citarea narativelor rusești, președinta Republicii Moldova fiind nevoită să răspundă la toate acestea. I-a spus Maiei Sandu că prin schimbarea Guvernului a creat instabilitate, apoi a prezentat teoriile Moscovei, cum că actuala putere de la Chișinău e dictatorială.
Șefa statului vecin a răspuns cu răbdare, punctând: „Rusia nu este în măsură să ne dea nouă lecții de democrație, sfatul meu pentru ei este să analizeze clasamentele internaționale atunci când vine vorba despre valorile democratice și cum se poziționează statele în aceste clasamente. În rest, acțiunile noastre sunt îndreptate spre consolidarea democrației, pentru consolidarea instituțiilor statului, așa încât instituțiile statului să poată să protejeze cetățenii”.
Moderatorul a insistat însă și a revenit, la un moment dat, citând zeci de secunde, cuvânt cu cuvânt, din presa rusă care acuză Guvernul moldovean că ar persecuta opoziția și ar băga la pușcărie politicienii care i se opun. Înainte de a răspunde din nou la aceste dezinformări, Maia Sandu a remarcat: „Nu cred că trebuie să repetăm propaganda rusească și nu cred că este mult de comentat aici”.
Apoi, președinta Republicii Moldova a reluat explicațiile: „Noi am luptat pentru democrație și am câștigat alegerile ca să putem să curățăm instituțiile statului de elemente corupte și ca să construim instituții puternice, care să lucreze în interesul cetățeanului. Și asta facem. Dar ne vom proteja de grupările corupte. Suntem în plin proces de reformare a justiției, nu este un proces simplu și trebuie să recunosc că există rezistență în sistem, dar vom continua aceste reforme. Și da, am scos de la putere politicieni corupți și vom promova legi și vom construi instituții așa încât politicienii corupți să nu poată reveni la conducerea țării. Federația Rusă vorbește despre grupări criminale, despre grupări corupte, și nu despre opoziție în sensul autentic al acestui cuvânt. Altfel, există libertate în Republica Moldova pentru partidele politice care se finanțează transparent, care respectă legea. Se desfășoară activități, inclusiv proteste”.