VIDEO Magistrala de metrou M5 va fi pusă în funcţiune pentru publicul călător marţi, după ora 14:00

VIDEO Magistrala de metrou M5 va fi pusă în funcţiune pentru publicul călător marţi, după ora 14:00

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei, va fi pusă în funcţiune pentru publicul călător marţi, după ora 14:00, anunţă Metrorex, printr-un comunicat.

Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 - 2013, Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%).


Lucrările la acest proiect de investiţii au început în noiembrie 2011, iar valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de circa 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de circa 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de aproximativ 2 miliarde lei, conform Metrorex.

Traseul Magistralei 5 de metrou - Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km (10 staţii de metrou).

Reprezentanţii Metrorex subliniază că trenurile vor circula cu o viteză maximă de 80 km/h, "la un interval optim de urmărire între trenuri", pe secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv Valea Ialomiţei. În faza finală, trenurile vor putea circula la un interval de succedare de 2 minute.

Potrivit sursei citate, proiectul contribuie la realizarea unor obiective precum: creşterea eficienţei transportului din punct de vedere al vitezei, prin economia de timp pe care o va asigura noua magistrală de transport subteran; creşterea atractivităţii transportului cu metroul, comparativ cu transportul rutier, în consecinţă, reducerea numărului de accidente, reducerea degradării tramei stradale, realizarea de economie de carburanţi şi întreţinere, reducerea timpilor de deplasare etc; reducerea poluării (gaze de eşapament, zgomot, vibraţii) prin degrevarea transportului de suprafaţă atât public, cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii şi condiţiilor de mediu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”