VIDEO Mafia lemnului/Activist de mediu, atacat cu topoarele de un consilier al Gărzii Forestiere Suceava și de fiul acestuia
Un cunoscut activist de mediu din Suceava, Tiberiu Boșutar, susține, într-o postare pe Facebook, că ar fi fost atacat duminică seara de către un consilier al Gărzii Forestiere Suceava și de fiul acestuia, patronul unui firme despre care presa locală a relatat de mai multe ori că este implicată în afacerile ilegale cu lemn. Boșutar îi acuză pe cei doi că i-au distrus mașina și prezintă imagini cu pagubele produse în urma presupusului atac.
- Reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava nu au fost disponibili până la ora difuzării acestei știri pentru a prezenta un punct de vedere.
Cazul a fost semnalat și de senatorul USR, Mihai Goțiu, care scrie tot într-o posare pe Facebook că Boșutar, împreună cu alte trei persoane, au încercat să meargă, cu două mașini la Broșteni, pentru a filma și documenta mai multe ilegalități care ar fi fost săvărșite în pădurile din zonă. Ei ar fi fost întorși din drum de mai mulți pădurari, care nu le-au permis să pătrundă în fondul forestier.
Sursa Foto: Facebook/ Mihai Goțiu”La întoarcerea către Moldovița, când au trecut pe lângă sediul firmei Fenster Dor, drumul le-ar fi fost blocat cu mașina de Ionel Nacu. Din spate și-ar fi făcut apariția Mugurel Nacu, cu o altă mașină, care ar fi intrat frontal în mașina lui Tiberiu Boșutar. Ionel și Mugurel Nacu ar fi coborât din mașinile lor și ar fi început să lovească cu topoarele mașinile apărătorilor pădurii.
Momentan polițiștii au început cercetările penale pentru comiterea infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe”, scrie Goțiu pe Facebook.
Senatorul USR a revenit, luni, cu o postare pe Facebook, în care i-a acuzat pe miniștri Costel Alexe, Cătălin Predoiu și pe premierul Ludovic Orban, că ar fi ”complici morali” ai atacatorilor
”Mafia Lemnului a prins curaj, la doar câteva zile după ce membrii Guvernului din Camera Deputaților s-au abținut de la votarea legii de înființare a DNA-ului Pădurilor, iar Guvernul a anunțat că nu o susține. Până la producerea unei noi tragedii e doar o chestiune de timp”, a precizat Goțiu.
”Cum să nu se simtă protejați mafioții când, în loc să treacă la evaluarea competențelor și aplicarea criteriilor de integritate angajaților gărzilor forestiere și la depolitizarea totală a acestei instituții, Guvernul Orban a desființat, prin Ordonanță de Urgență, Garda Forestieră Națională și a trecut numirea inspectorilor și consilierilor în pixul ministrului? Mai exact în pixul unui ministru dependent de baronii locali interconectați direct sau prin interpuși la afacerile cu lemn.
Cât timp, acesta este mesajul pe care decidenții îl transmit – că ”se abțin” de la întărirea luptei împotriva Mafiei Pădurilor – să nu ne mirăm că hoții și tâlharii prind curaj, iar până la repetarea tragediilor de anul trecut e doar o chestiune de timp.
Domnule Costel Alexe, domnule Cătălin Predoiu, domnule Ludovic Orban, în lupta cu această structură înfometată, tupeistă și fără scrupule nu mai e loc de jumătăți de măsură și nici de ”abțineri”. Luați legătura cu colegii d-voastră de la Senat și transmiteți-le că ați greșit și e cazul să repare această greșeală. Iar după ce legea de înființare a DNA-ului Pădurilor va fi adoptată, asumați-vă implementarea ei de urgență!”, a mai scris senatorul USR.
Context
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător, care îşi exercită atribuţiile pe întreg teritoriul României.
Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu este condusă de un procuror-şef. Proiectul de lege a trecut cu voturile PSD, liberalii s-au abținut iar Guvernul a transmis că nu susține proiectul.
Au votat „pentru” 200 de deputaţi, patru au votat „împotrivă”, iar 107 s-au abţinut.
Pentru acest proiect, Camera Deputaţilor este primul for sesizat, iar decizional este Senatul.
Propunerea legislativă a fost inițiată de deputații USR Stelian Ion, Silviu Dehelean și Cornel Zainea și senatorii USR George Dircă, Allen Coliban și Mihai Goțiu.