VIDEO „Lucrări spectaculoase”/Cum arată acum prima autostradă care va atrage bani din PNRR
Prima autostradă care va beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și reziliență (PNBRR) este deja în lucru, circa 42 de kilometri pe care constructorul a început execuția de câteva luni, dar cu progrese vizibile. „Constructorul a turat motoarele”, apreciază Asociația Pro Infrastructura care spune că lucrările sunt spectaculoase pe tronsonul de autostradă de la Nădășelu la Zimbor.
„Lucrări spectaculoase în superbele și capricioasele dealuri transilvănene pe Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor. Antreprenorul general, UMB, a turat motoarele și progresul este vizibil după doar câteva luni de la startul șantierului, volumele excavate în acest scurt timp fiind impresionante”, a notat Pro Infrastructura, care a publicat un video realizat din dronă cu șantierul.
„Nici subcontractorul Zublin, recunoscut ca lider în România pe execuția de piloți forați, nu se lasă mai prejos, aducând pe lot 9 foreze pe care le-a pus la muncă în apropierea nodului Nădășelu (începutul filmării din dronă). Sperăm că antreprenorii își vor păstra efervescența în teren și le dorim cât mai PUȚINE alunecări de teren serioase (au deja trei la activ) și probleme care ar putea împinge inaugurarea celor 30 de km din AutostradaTransilvania după 2023”, a detaliat Asociația Pro Infrastructura.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat duminică la Timișoara că primii bani pe PNRR vor veni până la finalul anului, iar pe proiectul de pe A3 vor fi făcute plăți curând.
- „Noi avem deja o parte din proiecte (n.r. de pe PNRR) în derulare, spre exemplu autostrada A3 dintre Nădășelu și Poarta Sălajului. E în construcție și vom plăti facturi în curând. Mecanismul de decontare va fi disponibil când va fi aprobat aprobat planul întreg al României. Se fac câte două viramente anuale. Termenul de aprobare al PNRR de către comisie este septembrie. Anul acesta vor fi primele decontări”, a spus Drulă.
Lungime: 30.06 km
Antreprenor: Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Electromontaj
Valoare: 1.39 mld lei (fără TVA) / 9.6 mil euro per km
Contract semnat: 22 septembrie 2020
Durată: 12luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023
Lungime: 12,24 km
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade
Valoare: 680,40 mil lei (fără TVA) / 11,5 mil euro per km
Contract semnat: 1 iulie 2020
Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție
Data finalizării: Q4 2023
MTI propune spre finanțare prin PNRR următoarele obiective de investiții:
- A7 – Ploiești - Buzău - Focșani - Bacău - Pașcani
Buzău - Focșani: 83 km (8 stații cu 40 puncte de încărcare);
Focșani - Bacău: 96 km (13 stații cu 66 puncte de încărcare);
Bacău - Pașcani: 82 km (9 stații cu 50 puncte de încărcare);
- A8 – Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Pașcani
Leghin - Pașcani: 34 km;
Total: 59 km (8 stații cu 40 puncte de încărcare)
- A1 - Margina - Holdea: 9 km (2 stații cu 10 puncte de reîncărcare)
- A3 – Nădășelu – Poarta Sălajului: 42 km (6 stații cu 30 puncte de încărcare).