VIDEO Lider PSD, împărțind zâmbete în stânga și-n dreapta: Ce vinovați moral, nu există niciun vinovat moral pentru ce s-a întâmplat!
Lider PSD, împărțind zâmbete în stânga și-n dreapta: Ce vinovați moral, nu există niciun vinovat moral pentru ce s-a întâmplat!
De la minutul 3.10:
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (PSD), a sustinut, luni, inainte de sedinta CEX al PSD, ca nu exista vinovati moral pentru crimele de la Caracal.
Intrebat despre declaratiile lui Iohannis, care a sugerat ca Guvernul PSD este vinovat moral pentru tragedia de la Caracal, Ciolacu a declarat ca nu exista niciun vinovat moral.
„Nu cred ca s-a exprimat adecvat. Nu poate sa fie cineva vinovat moral, e o grozavie, o tragedie pentru famnilie, nu vreau sa intru in amanunte”, a declarat Ciolacu inainte de sedinta CEX.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat duminica, la Palatul Cotroceni, ca respinge abordarea politicianista propusa de Guvern referitoare la problemele identificate in institutiile de ordine si siguranta publica in urma cazului de la Caracal, el adaugand ca o linie directoare a actualei majoritati a fost „calcarea in picioare” a legilor justitiei, a codurilor penale si a acestor institutii.
El a aratat ca acest caz va fi discutat in CSAT.
„Nu ma voi pronunta pe detaliile acestui caz pana la finalizarea anchetei si a rapoartelor pe care le vom discuta, in mod foarte serios, in CSAT. In mod normal, insa, nu ar fi trebuit sa ajungem sa discutam un asemenea caz in CSAT. Si resping abordarea politicianista propusa de Guvernul Romaniei, care ar trebui sa se gandeasca daca nu cumva este autorul moral al acestei tragedii”, a afirmat presedintele Klaus Iohannis.
Seful statului a sustinut ca una din liniile directoare ale majoritatii parlamentare a fost „calcarea in picioare a legilor justitiei, a codurilor, a institutiilor responsabile de siguranta cetateanului”.
„Am auzit apelurile doamnei premier de a nu politiza aceasta situatie. Ar fi un indemn onest doar daca ar veni de la oameni onesti, care cauta deschis si sincer solutii pentru rezolvarea situatiei. Atunci cand vine de la cei care au masacrat legi, au dat afara oameni competenti pentru a-si numi apropiatii in functii, au scazut pedepsele unor infractori si au vrut sa isi subordoneze politic toata justitia pentru a scapa de raspundere, atunci cand acesti oameni vorbesc despre referendumuri legate de justitie, atunci cand fac apeluri ca si cand nu au avut nicio legatura cu aceasta tema, ei nu mai au nicio credibilitate, iar indemnurile lor nu au nicio valoare! Politizarea Ministerului Afacerilor Interne este, din pacate, o realitate in Romania anului 2019!”, a spus el.
El a subliniat ca la CSAT va cere premierului Viorica Dancila, ministrului Justitiei, Ana Birchall, si ministrului de Interne, Nicolae Moga, sa vina cu solutii concrete, inclusiv daca se impune, de modificare a legilor si a procedurilor.
„In urma repetatelor interventii asupra legislatiei penale si procesuale penale, precum si in contextul ultimelor actiuni ale noilor instrumente inventate de PSD, s-a ajuns in situatia in care cooperarea dintre politisti si procurori se face deficitar, iar cel care sufera este cetateanul roman. Daca autoritatile nu au instrumente legale clare pentru combaterea eficienta a criminalitatii, acest lucru trebuie rezolvat rapid! Aceasta nu scuza si nici nu justifica insa atitudinea celor implicati!”, a declarat Iohannis.
Seful statului a subliniat ca legislatia penala trebuie modificata in interesul apararii drepturilor fundamentale si nu al apararii infractorilor, precizand ca va cere ministrului Justisiei sa analizeze de urgenta in ce masura se impun astfel de modificari in privinta perchezitiei, a procedurilor de actiune cand viata sau integritatea fizica a unui cetatean este in pericol.
„Se impune o analiza a legislatiei sub aspectul competentei materiale a parchetelor pentru infractiunile de rapire si omor cu victime multiple”, a spus Iohannis.
El a aratat ca va cere ministrului Justitiei, tot in CSAT, sa analizeze in ce masura se impune modificarea competentei materiale a DIICOT dupa modelul unor institutii occidentale, care instrumenteaza inclusiv toate cazurile de infractiuni grave indreptate impotriva persoanelor, precum rapiri sau omoruri cu victime multiple.
„La acest moment, DIICOT ancheteaza doar omorurile comise de un grup organizat, nu si fapte precum crime de acest tip, care prezinta o gravitate la fel de mare”, a afirmat seful statului.
Presedintele Iohannis a aratat ca aceste solutii vor fi prezentate in CSAT.
„Sunt solutii punctuale, cu care voi veni in CSAT, pentru ca Guvernul sa nu se mai planga ca nu stie ce are de facut. Le cer sa uite de referendumuri absurde, sa isi asume raspunderea, pentru ca ei sunt cei care pot lua decizii si sa adopte solutiile pe care oamenii competenti din sistemul de justitie le stiu”, a declarat el.
Seful statului a spus ca zilele acestea a comunicat constant cu autoritatile implicate si responsabile.
„Institutii ale statului roman nu au reusit de aceasta data sa isi faca datoria, aceea de a proteja dreptul fundamental la viata. Este o realitate sumbra care, din nefericire, nu mai poate fi schimbata. Cei responsabili vor trebui aspru sanctionati. De la Interne, de la STS, din toate institutiile care vor fi gasite vinovate de aceste tragedii. Dar pedepsele, oricat de severe si binemeritate ar fi, nu aduc vietile pierdute inapoi. Ce este insa obligatoriu sa facem este sa identificam toate mijloacele pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii”, a spus Iohannis.
El si-a exprimat regretul profund fata de tragedia de la Caracal, mentionand ca in acest caz „institutiile nu au reusit, in urma unui lung sir de erori inacceptabile, sa salveze vietile celor doua tinere, curmate brutal”.
„Sunt alaturi de familiile indurerate si ma alatur romanilor care si-au manifestat solidaritatea cu acestea in momentele grele prin care trec”, a mai afirmat Iohannis.