VIDEO La ce porcărie ar putea apela, la disperare, Rusia
În timp ce contraofensiva Ucrainei crește în intensitate, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev face declarații explozive la adresa Occidentului, spunând că Rusia s-ar putea răzbuna pentru presupusa implicare a Vestului în aruncarea în aer a gazoductelor Nord Stream. Oficialul rus a amenințat că Moscova ar putea distruge cablurile submarine de internet care leagă Europa de Statele Unite, ceea ce ar declanșa o criză globală catastrofală, putând paraliza totul.
Asta în condițiile în care prin aceste cabluri submarine dintre Europa și SUA se desfășoară 97% dintre comunicațiile și tranzacțiile financiare din lume, care ating 10 trilioane de dolari în fiecare zi pe glob, potrivit ASPI Strategist .
Deși rămâne neclar cine a fost responsabil pentru atacul conductei Nord Stream, rapoartele recente din mass-media au sugerat că SUA au fost informate în prealabil cu privire la operațiune - care ar fi fost efectuată de forțele ucrainene - și au transmis aceste informații Germaniei și altor țări europene.
Ca răspuns, Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat în postări pe Telegram și Twitter că Rusia nu se mai confruntă cu nicio barieră, nici măcar la nivel moral, în distrugerea cablurilor submarine de internet.
Cablurile submarine sunt infrastructura fizică care conectează lumea digitală. Sute de cabluri de fibră optică, unele nu mai groase decât furtunurile de grădină, sunt așezate peste fundul oceanului, permițând transmiterea globală în timp real a datelor și a semnalelor de comunicații.
Aceste cabluri facilitează aproximativ 99% din traficul de internet, precum și apelurile telefonice, transferurile de date și alte telecomunicații care permit funcționarea vieții moderne. Primul cablu telegrafic submarin a fost pus în 1858; astăzi, există aproape 400, dintre care majoritatea sunt deținute și operate comercial.
În timp ce amenințarea lui Medvedev ar fi fost doar zguduitoare, dacă Rusia ar fi urmat-o și ar fi tăiat cablurile submarine, consecințele ar fi imediate și catastrofale.
NATO a înființat un centru împotriva sabotajelor Rusiei privind cablurile submarine
Un atac ar putea suspenda accesul la apeluri telefonice, mesaje, videoclipuri și servicii de streaming. Serviciile de sănătate și de urgență ar pierde contactul între ele și cu publicul, făcându-le în multe cazuri în imposibilitatea de a răspunde la cererile de asistență, cu atât mai puțin să se coordoneze pentru a răspunde sau monitoriza crizele majore.
Sistemele de plată și ATM-urile ar fi scoase din funcțiune. Trilioane de dolari ar fi șterse din economiile europene și americane, pe măsură ce băncile ar fi deconectate de la sistemul financiar global, cu efecte economice resimțite în întreaga lume. Locurile de muncă și întreprinderile care se bazează pe internet ar fi, de asemenea, scăzute. Instituțiile de învățământ s-ar lupta să conducă învățarea online, împiedicând educația studenților și limitând accesul la cunoștințe și resurse.
Comerțul electronic ar fi afectat și el, exacerbând întreruperile lanțurilor de aprovizionare și penuria de bunuri esențiale. Magazinele ar fi întrerupte de la comunicarea cu furnizorii, limitând accesul la alimente și alte provizii esențiale.
Infrastructura națională critică mai largă, de la rețelele electrice până la rețelele de transport și rețelele de apă, ar fi de asemenea întrerupte, deoarece se bazează pe transmiterea în timp real a datelor prin cabluri submarine.
Să menționăm faptul că în august 2021, în largul coastelor Irlandei, Yantar, o navă "oceanografică" dotată cu un mini-submarin AS-37 a reușit să se scufunde la o adâncime de 6000 de metri. Această navă de spionaj a Marinei ruse a urmărit traseul cablurilor submarine de telecomunicații Celtic Norse și AEConnect-1, care leagă Irlanda de Statele Unite. Aceste cabluri transportă 97% din comunicațiile și tranzacțiile financiare din lume. Operațiunile financiare globale sunt de aproximativ 10 trilioane (10.000 de miliarde) de dolari pe zi.
La scurt timp după comentariile lui Medvedev, NATO a anunțat înființarea unui nou centru în Marea Britanie pentru a monitoriza și a proteja împotriva amenințării sabotajului rusesc asupra infrastructurii critice de internet.