VIDEO Klaus Iohannis: Pădurile sunt aurul verde al României. Trebuie protejate și înmulțite, este inadmisibil să mai avem tăieri ilegale
Președintele Klaus Iohannis a participat vineri la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Împădurire „O pădure cât o țară”, pe Șantierul de împădurire Uliești, din cadrul Ocolului Silvic Găești, județul Dâmbovița. „Trebuie să fim conștienți că problema climei este foarte serioasă, iar studiile arată că cea mai eficientă măsură de a combate schimbările climatice este plantarea de păduri”, a declarat Klaus Iohannis, înainte să planteze împreună cu ministrul mediului și cu premierul Orban un stejar, relatează Digi24.ro .
„Pentru mine personal e o mare bucurie că putem să începem azi această campanie de replantare.
Pădurile sunt aurul verde al României și acest aur trebuie protejat și înmulțit. Avem încă păduri care sunt foarte valoaroase. Avem păduri care pot fi exploatate, dar dacă ne uităm în jur, aici unde suntem astăzi este un rest din ce pe vremuri se numea Codrii Vlăsiei, care s-au întins cât vedeai cu ochii. Astăzi mai avem doar câteva zone mici unde este pădure.
Pădurea trebuie protejată. E inadmisibil ca în secolul 21 să avem tăieri ilegale masive. Și îi rog pe decidenți să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumentele folosite de guvernele PSD s-au dovedit a fi insuficiente. E nevoie de protecție. E nevoie acolo unde au fost păduri pentru exploatare să se exploateze, dar în mod organizat și legal.
România se numără printre foarte puținele zone din Europa care mai are păduri virgine care trebuie protejate.
Mai e o categorie foarte importantă de păduri, cea pe care începem acum să o plantăm.
E nevoie de mai multă pădure în România. Avem probleme de mediu. În ultimele zile s-a discutat de poluarea puternică de peste tot din România. Se știe că pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăță aerul, contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat.
Trebuie să fim conștienți că problema climei este una foarte serioasă. Și pentru noi, mai ales în sudul țării, există pericolul să se formeze zone deșertice. Toate studiile au dovedit că cea mai eficientă măsură este plantarea de păduri.
Dacă vrem să combatem încălzirea globală, plantările sunt măsuri cu multe benificii.
Este insuficient să replantăm, să refacem pădurea în zonele unde a fost tăiată. E nevoie să creștem semnificativ suprafața împădurită a României.”, a declarat Klaus Iohannis.
La campania de împădurire au fost prezenți și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, premierul Ludovic Orban și premierul desemnat Florin-Vasile Cîțu.
„Codrul e frate cu românul. Să arătăm că și românul este frate cu codrul. Să arătăm că peste tot unde sunt probleme cu solul, cu aerul, putem să asigurăm un viitor pentru copiii noștri. Nu e suficient să ne implicăm doar noi în acestă campanie. Fiecare trebuie să contribuie”, a declarat și Ludovic Orban.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că sunt 53 de milioane de copaci care vor fi plantați în cadrul campaniei „O pădure cât o țară”.
„Sper ca împreună să reușim să împădurim o pădure cât o țară, și dincolo de măsurile pe care le luam pentru opirerea defrișărilor ilegale, să dăm un semnal pentru a avea păduri cât mai frumoase, mai verzi și mai întinse. 53 de milioane de puieți vor ajunge pe șantierele de împădurire. Facem prima centură verde în județul Bihor, plantăm pe terenuruile nisipoase de la Dăbuleni. Vrem să arătm că prin solidarizarea instituților statului vom avea cât mai multe păduri”, a declarat Alexe.
Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, este cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu, urmând a fi plantate peste 2500 de păduri.
„Campania Românii PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ! are deja deschise peste 13.000 de șantiere de împădurire, dispuse la nivel național, în toate județele țării. Precizăm că în cadrul celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de păduri de la ZERO, completate alte 7000 de păduri tinere, și împădurite circa 1000 hectare de terenuri degradate”, se arată în comunicatul de presă.