VIDEO Judecătoarea care l-a condamnat pe Voiculescu: Moştenitorii fostei Securităţi mă văd ca un pericol pentru banii murdari
Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu pentru fapte de corupţie în 2014, este din nou în vizorul Inspecţiei Judiciare, care îi verifică buna reputaţie. Inspecţia Judiciară acţionează în urma unei reclamaţii făcute de Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică. Acesta îi reproşează judecătoarei, printre altele, că a făcut o obsesie pentru Dan Voiculescu.
Într-un interviu acordat miercuri Epoch Times Romania , judecătoarea a declarat că, de fapt, miza este excluderea sa definitivă din Magistratură pe motiv că este văzută ca un “pericol pentru banii murdari din România”.
“Da, bineînţeles [că sunt supusă unor represalii pentru instrumentarea unor dosare vizând spălarea de bani – n.r.]. Sunt foarte motivată pentru că eu, practic, în România, am fost împiedicată să îmi diseminez cunoştinţele în această materie. Prin aceste excluderi în cascadă din Magistratură, nu am mai fost lăsată să particip cum participam înainte la seminarii privind investigaţiile financiare. Eu am scris ghidul pentru magistraţi, mergeam în ţară, vorbeam cu colegii. Aceste condamnări pe care le-am pronunţat în cauzele de spălare a banilor nu le-am pronunţat singură. Colegii care au parafat hotărârea judecătoarească au fost în asentimentul meu”, a precizat judecătoarea.
De asemenea, Camelia Bogdan a subliniat necesitatea transparenţei asupra surselor de finanţare ale Serviciului Român de Informaţii, în special în condiţiile în care, potrivit judecătoarei, “moştenitorii de drept ai fostei Securităţi au rămas cu banii Securităţii”.
“Şi, da, este o problemă şi nu ştiu dacă aţi citit recentul studiu întocmit de către Balcani, EU, cu Serviciile Române de Informaţii, moştenitorii de drept ai fostei Securităţi, care au rămas cu banii Securităţii. Trebuie transparenţă asupra surselor de finanţare ale Serviciilor deoarece, dacă există aceste societăţi controlate de proxy, de la care eu confisc, cu siguranţă că eu sunt văzută ca un pericol pentru banii murdari din România. Şi Serviciile se află sub protocolul cu Inspecţia Judiciară. Ei zic că le-au denunţat. Eu, sincer, nu sunt chiar atât de convinsă. Plus că există foarte multe încrengături din partea mafiei economiei, din partea mafiei politice, din partea Serviciilor. Eu pledez pentru confiscare. Deci, eu fiind cu partea aceasta de reputaţie brevetată la nivel internaţional, şi în România sunt supusă acestor atacuri pe scară rulantă care nu au cum să mă afecteze pe mine ca om”, a mai explicat judecătoarea.
Întrebată dacă poate nominaliza persoanele care se află în spatele cascadei de atacuri la adresa sa, Camelia Bogdan a afirmat că, din punctul său de vedere, “principiile” sunt cele care deranjează. În acelaşi timp, a evitat să îl învinuiască în întregime pe Dan Voiculescu pentru problemele pe care le înfruntă, descriindu-l pe acesta ca un “instrument” care este folosit de alţii.
“Aici e vorba de bani. Nu aş da toată vina pe domnul Dan Voiculescu. Dumnealui este instrument şi este folosit. Dar am simţit în această perioadă… în general, când se pun pe treabă Inspecţia Judiciară cu domnul Dan Voiculescu, fac foarte organizat. Şi, săptămâna trecută, dacă nu ar fi de plâns, cum să zic, ar fi de râs. În dosarul domnului Dan Voiculescu nu se recuperase prejudiciul la bugetul de stat. În schimb, domnul Dan Voiculescu a intervenit în dosarele mele disciplinare. Am încercat să răstorn aceste soluţii şi Înalta Curte a considerat că, pierzând aceste soluţii, domnul Dan Voiculescu a repurtat cheltuieli”, a mai declarat Bogdan.
În plus, Camelia Bogdan şi-a exprimat nemulţumirea că, de fiecare dată când încearcă să îşi facă dreptate în România, trebuie să îi “plătească lui Dan Voiculescu”, din cauză că Înalta Curte consideră că un judecător trebuie să acopere cheltuielile infractorului pe care l-a condamnat.
Totodată, Camelia Bogdan a subliniat că în procedurile de tragere disciplinară este important să nu se acrediteze sentimentul că judecătorii sunt “traşi la răspundere disciplinară” de către infractori, adăugând că acest lucru i s-a întâmplat în România.
“Şi, săptămâna trecută, a venit domnul Dan Voiculescu cu o nouă executare. De parcă nu aş fi avut un orar atât de ocupat. De fiecare dată îmi dă un termen să îi plătesc într-o zi. Deci există aşa, o conlucrare, când se întâmplă ceva la Inspecţia Judiciară şi se gândeşte domnul Dan Voiculescu că am o stare de spirit mai proastă, mai plusează puţin. Sentimentul nu este că are o foarte mare dorinţă de răzbunare, dar nu înţeleg de ce. Banii au fost sifonaţi mai mult decât suta de milioane. Trebuie să răspundă pentru spălarea a 4.4 milioane de euro. Aceia sunt banii care i-au rămas la dispoziţie şi în raport cu acea sumă ar trebui să fie chemat de justiţia română şi tras la răspundere pentru spălarea de bani. Pentru că dosarul ICA a fost doar o mică parte din aceşti bani, 200 de milioane, care au fost plimbate cu justificarea cumpărării de terenuri provenind din privatizarea frauduloasă”, a adăugat judecătoarea.
Reamintim că judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă de două ori din Magistratură. Prima excluderea a avut lor după condamnarea lui Dan Voiculescu, însă a contestat decizia şi a câştigat. În ceea ce priveşte a doua excludere, Camelia Bogdan încă se judecă pentru a câştiga contestaţia.
Revenind la verificarea bunei reputaţii, verificare ce ar putea duce la excluderea de această dată definitivă a judecătoarei din Magistratură, Grupul de Investigaţii politice condus de Mugur Ciuvică îi reproşează Cameliei Bogdan că a făcut o obsesie pentru Voiculescu, că a fost exclusă de două ori din Magistratură, că a criticat Parlamentul şi CCR-ul subminând încrederea cetăţenilor în ele, că şi-a criticat şi acuzat colegii, că a acuzat ANAF şi ANABI că n-au recuperat prejudiciul din dosarul ICA, că a intervenit pentru a consulta dosare ale unor persoane fizice şi juridice apropiate de mogulul Voiculescu şi că a plimbat 200.000 de euro prin conturi. Camelia Bogdan susţine că cei 200.000 erau 20.000 şi reprezentau salarii restante încasate şi spune că a trimis extrasele de cont doveditoare la SIIJ.