VIDEO Israel: Temeri de noi violenţe cu ocazia "Marşului drapelului" la Ierusalim
Poliţia israeliană este în stare de alertă duminică la Ierusalim pentru "Marşul drapelului", o defilare care marchează cucerirea de către Israel a părţii palestiniene a oraşului, pe fondul temerilor legate de o nouă creştere a violenţelor, notează AFP.
Anul trecut, în ziua programată pentru acest marş conform calendarului ebraic şi după zile de violenţe israeliano-palestiniene în Ierusalimul de Est, mişcarea palestiniană Hamas a lansat salve de rachete asupra Israel, preludiu al unui război de 11 zile între cele două tabere.
Yom Yerushalaim Sameaj. #JerusalemDay pic.twitter.com/asXIypj4Kb
— Radio Jai (@fmjai) May 29, 2022
Pentru această duminică, poliţia a fost plasată în stare de alertă şi a indicat că a mobilizat 3.000 de ofiţeri pentru marşul de "Yom Yerushalaim" sau "Ziua Ierusalimului" care urmează să înceapă la ora locală 16.00 (13.00 GMT).
Defilarea marchează pentru Israel "reunificarea" Oraşului Sfânt după ocuparea în 1967 a părţii sale palestiniene. Traseul său istoric trece prin Oraşul Vechi situat în Ierusalimul de Est ocupat, fără a face un ocol prin Esplanada Moscheilor, în centrul tensiunilor israeliano-palestiniene.
Grupuri palestiniene au ameninţat că vor "răspunde" în caz de violenţe în cursul marşului sau dacă participanţii merg pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului, dar şi cel mai sfânt loc al iudaismului sub numele de Muntele Templului.
"Nu vom ezita să folosim toate mijloacele posibile pentru a opri o (posibilă) incursiune în locurile noastre sacre. Israelul va plăti un preţ mare pentru asta", a declarat sâmbătă pentru AFP Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza care afirmă că luptă împotriva "iudaizării" acestui loc.
În ciuda presiunilor, premierul israelian, Naftali Bennett, a dat asigurări că marşul "se va desfăşura după traseul planificat, cum a fost cazul de zeci de ani", adică trecând prin Oraşul Vechi, dar fără a face un ocol prin Esplanada Moscheilor.
Marşul este un "test personal, chiar un test de personalitate" pentru Naftali Bennett, pentru a marca diferenţa faţă de predecesorul său, Benjamin Netanyahu, aflat la putere anul trecut în timpul marşului şi al războiului, a comentat importantul cotidian Yediot Aharonot.
"Netanyahu s-a bâlbâit, a ezitat, a luat o decizie (de a permite marşul), pentru a se retracta apoi (pe traseu) din cauza ameninţărilor Hamas, dar şi aşa am avut un baraj de rachete... Bennett a optat pentru o strategie opusă, cu o politică calmă şi calculată", a scris jurnalul.
Care este acest calcul? "Că Hamas nu are niciun interes să se angajeze într-un nou război (...), pentru că se concentrează pe reconstrucţia Fâşiei Gaza", a comentat Shlomo Mofaz, analist de securitate şi fost membru cu rang înalt al serviciilor israeliene de informaţii militare.
În ultimele luni, Israelul a acordat mii de permise de muncă pe teritoriul său palestinienilor din Gaza, ale căror salarii sunt folosite pentru a da o nou suflu economic acestei enclave subminate de un şomaj endemic. AGERPRES