VIDEO Incendii și explozii puternice în Bulgaria la un depozit despre care autoritățile spun că este „de artificii”
Mai multe explozii urmate de incendii puternice au avut loc joi seară la mai multe depozite în apropiere de orașul Elin Pelin, depozite despre care autoritățile locale au spus că sunt „de artificii”. Depozitele ard de 4 ore, iar o coloană mare de fum se ridica deasupra lor, potrivit Novini.bg și Novinite.bg .
Potrivit primelor informații, ard trei depozite. Ministerul de Interne nu are încă date despre câte persoane se aflau în interior. „Echipe suplimentare au fost trimise la fața locului”, a adăugat oficialul bulgar.
Unul dintre depozitele de lângă Elin Pelin conținea articole pirotehnice cu aproximativ 2 tone de echivalent TNT. Nu există încă date cu privire la cantitatea de artificii în sine produse finite, susțin autoritățile bulgare.
Până în prezent,există doi răniți grav – un bărbat (40 de ani) și o femeie (30 de ani), care au fost duși la spitalul Pirogov. Aceștia au arsuri de gradul trei, ceea ce reprezintă o stare care le pune viața în pericol.
„Răniții rămân pentru tratament intensiv la terapie intensivă, unde echipele luptă pentru viața lor”, a declarat centrul de urgență.
„Există răniți, dar nu pot spune numărul exact. Există informații despre o femeie rănită, pe care pompierii au scos-o pe o targă”, a declarat comisarul general Dimitar Kangaldzhiev, secretar al Ministerului de Interne.
A fost trimisă o cerere pentru mai multe ambulanțe. Echipele de salvare sunt la fața locului. Cu toate acestea, medicii nu pot intra în perimetrul exploziilor, deoarece acestea sunt încă în desfășurare.
Nu există clădiri în apropierea depozitului cu artificii care a luat foc între Elin Pelin și stația Elin Pelin, a declarat primarul din Elin Pelin Ivaylo Simeonov pentru BNT. El a spus că nu a fost stins, dar locuitorii ar trebui să fie calmi, deoarece nu a fost un depozit cu muniție.
Ceea ce s-ar putea întâmpla este ca unul dintre fragmente să provoace un incendiu în câmp, a spus Simeonov, dar a adăugat că nu există niciun pericol pentru oameni.
Depozite bulgare de armament afectate de-a lungul anilor de incendii și explozii / Cel puţin 9 explozii sunt legate de GRU
Cel puțin 9 explozii în depozitele și fabricile militare bulgare sunt legate de serviciile de informații militare ruse GRU. Asta arată un film documentar făcut de Europa Liberă. Clădirile aruncate în aer conțineau arme și muniție ce era destinată țărilor atacate de Rusia, precum Georgia și Ucraina, ori ar fi putut ajuta aceste țări să se apere, potrivit Sega.bg , citat de Rador.
Cea mai veche explozie de care se ştie şi a fost prezentată în film a avut loc pe 12 noiembrie 2011 la un depozit din apropierea satului Lovnidol, unde au fost depozitate peste 3.000 de obuze cu rază lungă de acțiune. Parchetul susține că erau destinate pentru export în Georgia.
Proprietarul depozitului – firma Emko a comerciantului de arme Emilian Ghebrev, însă, neagă acest lucru. În timpul anchetei, s-au strâns probe care indică sabotaj. În dispoziţia Parchetului, care este pentru sistarea anchetei, se arată că la 150 de metri de clădirea explodată a fost găsit un dispozitiv exploziv rusesc.
La 6 luni de la acest incident, mai multe depozite de arme au fost distruse după o explozie uriașă în apropiere de oraşul Straldja din Bulgaria. Atunci, trei persoane au murit în urma unei explozii de muniție.
Explozia a coincis cu o defecțiune a sistemului de supraveghere al bazei. În depozit era depozitată muniție destinată exportului în Georgia, iar marfa era în valoare de 28 de milioane de dolari.
În 2014, au urmat alte patru explozii în depozitele și fabricile de arme – în Gorni Lom, Kazanlâk, Maglij și Kosteneţ.
În 2015, un incendiu și explozii au avut loc și în depozitele unei companii de arme a statului, situate în apropierea satului Iganovo din Sopot. Doar 3 săptămâni mai târziu, urmează noi explozii în același depozit.
Obuzele distruse trebuiau trimise în Ucraina. Parchetul a amintit de o urmă rusească în dosar la 6 ani de la proces, iar probele din dosar s-au dovedit a fi pierdute într-un incendiu misterios.
Ultima explozie a avut loc pe 31 iulie 2022, la Karnobat, la baza companiei de arme a lui Emilian Ghebrev, care a fost otrăvit cu o substanță necunoscută în aprilie 2015 împreună cu alți doi cetățeni bulgari. Ancheta nu a înregistrat progrese vreme de trei ani și a primit un imbold după informațiile din Marea Britanie despre implicarea Rusiei în tentativa de asasinat.
Ghebrev însuși susține că acțiunile Sofiei au fost luate sub presiune din exterior. Jurnalistul de investigație Hristo Grozev crede că organele de bulgare de anchetă ascund acțiunile serviciului militar rus în Bulgaria și nu pun la dispoziția colegilor din Europa de Vest datele pe care le dețin.
Filmul făcut de Europa Liberă prezintă urme ale crimelor care au fost trecute cu vederea în cursul anchetelor.
Acesta vorbeşte despre distrugerea probelor de la una dintre explozii și despre minimizarea de lungă durată a ipotezei că a existat o legătură între explozii, tentativele de asasinat, informațiile ruse și agresiunea Moscovei în Georgia și Ucraina. Autorii filmului sunt Boris Mitov și Nikolay Lavciev, care au lucrat în colaborare cu Carl Schreck și Stuart Greer.
Ținta Emilian Gebrev, omul pe care rușii au încercat să-l otrăvească
Un incendiu puternic a izbucnit pe 25 iunie 2023 într-un depozit al companiei de armament EMKO, în estul Bulgariei, potrivit RFE/RL . Compania îi aparține omului de afaceri Emilian Gebrev, care a fost otrăvit în 2015, iar The Kyiv Independent amintește că acesta a furnizat arme Ucrainei după 2014.
Acesta a fost al doilea incident suspect recent la acest amplasament, după ce un incendiu a condus la o explozie a muniției la 31 iulie 2022.
La acel moment, un oficial al companiei a declarat că era „100% sigur” că agenții ruși se aflau în spatele incendiului, deși a recunoscut pentru RFE/RL că nu avea dovezi directe.
Nu a fost clar dacă unele dintre munițiile Karnobat erau destinate să ajute la apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
6 ruși implicați în explozii la depozite de armament de pe teritoriul țării între 2011 şi 2020
În 2022, Parchetul bulgar a anunţat că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 şi 2020 şi sejurul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina şi Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Cehia, potrivit AFP, EFE şi Reuters.
„Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările de arme către cele două ţări”, declara atunci purtătoarea de cuvânt a Parchetului de la Sofia, Siyka Mileva.
Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri Emilian Gebrev.
Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a lui Emilian Gebrev şi explozia din 2014 la depozitul de muniţii din Cehia.