VIDEO În Italia, numărul îmbolnăvirilor crește în ritm accelerat! Au fost confirmate primele cazuri la Roma și Torino/Guvernul anunță măsuri speciale/Codogno pare un „oraș-fantomă”
Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus crește în ritm accelerat în Italia, țara europeană cel mai afectată de virus. Sâmbătă seara, bilanțul ajunsese la 60 de cazuri, din care două decese, dublă față de în urmă cu 24 de ore, potrivit presei din peninsulă. Străzile orașelor cu cei mai mulți bolnavi au devenit pustii.
Dacă sâmbătă dimineață autoritățile italiene raportau 29 de cazuri, seara numărul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 60.
Publicația La Repubblica scrie că sunt înregistrate 47 de cazuri în regiunea Lombardia, 11 la Veneto, unul la Torino și unul la Roma.
Guvernul italian lucrează la elaborarea unui decret cu măsuri speciale pentru a limita răspândirea virusului. Potrivit unor surse citate de agenția de presă ANSA, Consiliul de miniștri ia în calcul mai multe ipoteze, care conțin măsuri de la închiderea școlilor, suspendarea evenimentelor publice și a activităților lucrative până la posibilitatea – aflată încă în discuție – de a folosi, în caz de necesitate, forțele de poliție și militari pentru a impune respectarea restricțiilor.
Vineri, autorităţile au anunţat că cel puţin nouă oraşe din Lombardia şi unul din Veneto au închis barurile, şcolile şi alte locuri publice din cauza suspiciunilor de contaminare cu noul coronavirus. Această decizie a fost luată de Ministerul Sănătăţii în acord cu cele două regiuni implicate, după ce un prim focar autohton italian a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi.
La Repubblica a realizat un filmuleț în care Codogno pare un „oraș-fantomă”, pentru că aproape toți locuitorii s-au închis în case.
Sâmbătă, Conferința rectorilor a decis ca universitățile din Lombardia să rămână închise până pe 2 martie.
Universitatea Cà Foscari din Veneția va suspenda cursurile și examenele în toate locațiile, în perioada 24 – 29 februarie inclusiv. Bibliotecile și sălile de studiu vor fi închise până la 1 martie. Pentru personalul didactic și non-didactic, activitățile se vor desfășura în mod regulat, fără a aduce atingere ordonanțelor locale care restricționează mobilitatea oamenilor. O măsură similară este evaluată pentru cele trei universități din Piemont, mai scrie La Reppublica.
Patruzeci şi două de meciuri au fost amânate sau anulate din cauza temerilor legate de răspândirea coronavirusului, potrivit Football Italia. În plus, în regiunile în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu coronavirus au fost anulate şi turnee de baschet şi volei.
Un prim deces cauzat de această pneumonie virală în Italia, cel a unui bărbat de 78 de ani, a fost anunţat în cursul nopţii. Bărbatul era internat de zece zile la Veneţia, în nordul Italiei, pentru o boală care nu avea legătură cu coronavirusul, a precizat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza.
A doua victimă – internată de circa zece zile – este o femeie care trăia în Lombardia.
Români în Italia
Cetăţenii români reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, cu peste un milion de rezidenţi în această țară.
Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat, sâmbătă, că a constituit un task force care se află în legătură constantă cu Protecția Civilă Italiană și alte autorități italiene cu atribuții în gestionarea situației privind epidemia de coronavirus. Până la acest moment, nu au fost primite notificări din partea autorităților italiene cu privire la existența vreunui cetățean român printre persoanele infectate și nici solicitări de asistență consulară.
MAE recomandă cetățenilor români să respecte cu strictețe recomandările autorităților italiene pe acest subiect.
MAE reiterează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344, Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018 și Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.
Primul caz la Milano. Ce știm despre noile infecții din Lombardia, Veneto și Piemont
Cazurile de contagiune cu noul Coronavirus (denumit oficial Covid-19) în Italia continuă să crească și există un prim pacient pozitiv la Milano, anunță Corriere della sera. Este rezident în Sesto San Giovanni internat în spitalul din San Raffaele de o săptămână. Sunt analizate măsurile de urgență care trebuie luate în capitala lombardă. Între timp, toate contactele pe care bărbatul le-a avut în săptămâna petrecută la San Raffaele, inclusiv medici, asistente și pacienți trebuie reconstituite.
După ziua de vineri, în care au fost identificate 15 persoane infectate în Lombardia și două în Veneto (dintre care una a murit) numărul de pacienți infectați a crescut sâmbătă la 46 în Lombardia și 12 în Veneto. În total, există două victime: una în Veneto, cealaltă, o femeie care a murit pe 20 februarie, în Lombardia. Femeia se întâlnise cu „pacientul 1” în spitalul Codogno. Măsuri restrictive, precum cele decise pentru 10 municipalități „expuse riscului” în zona Lodi au fost, de asemenea, adoptate în Vo ‘Euganeo și Teolo, în regiunea Veneto.
*Pacientul zero: un muncitor chinez care a venit să vadă meciul Inter-Milan la un bar
Pacientul zero din Veneto a fost găsit: este un lucrător chinez de la o companie textilă care ar fi văzut meciul Inter-Milan din barul Vo’Euganeo împreună cu cei doi vârstnici, ambii pozitivi pentru virus, dintre care unul a murit.
Vestea unui prim caz la Torino a ajuns sâmbătă după-amiază. Numărul morților la nivel mondial este acum, potrivit calculului de la Universitatea Johns Hopkins, la 2.360, din 77.662 de infecții. Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, a scris pe Twitter că în 80% din cazuri infecția cu Coronavirus este ușoară, în 20% critică; în 2% din cazurile raportate, „virusul este fatal”. Între timp, regiunea Friuli Venezia Giulia a decretat starea de urgență până la 31 iulie pentru a face față riscului de sănătate.
• Confirmarea primului caz de infecție la Milano a ajuns sâmbătă la 18:30 la Corriere . Este rezident în Sesto San Giovanni internat în San Raffaele timp de o săptămână: este primul infectat cu coronavirus din capitala lombardă. Experții încearcă să înțeleagă dacă este sau nu conectat la cazurile de contagiune din Lodigiano, de unde a început totul.
• Președintele Fontana a anunțat că 46 de persoane au fost depistate pozitiv pentru coronavirus în Lombardia. Calculul include și femeia în vârstă de 76 de ani care a murit la domiciliul ei din Casalpusterlengo. În special, din cele 7 noi cazuri care tocmai au fost confirmate, comparativ cu cele 39 semnalate deja sâmbătă dimineață (dintre care două în provincia Pavia și la fel de multe în provincia Cremona), unul este rezident în Sesto San Giovanni (MI) și este internat la Spitalul San Raffaele . Celelalte șase provin din zone deja afectate de infecție.
Primarul orașului Milano, Giuseppe Sala: „La Milano, birourile și serviciile publice sunt deschise, dar, ori de câte ori este posibil, reduc contactele. Nu sfătuim milanezii să rămână acasă, dar vă sfătuim, cât de mult este posibil, să reduceți socializarea și să respectați igiena”, i-a sfătuit acesta pe cetățeni.
• Există o a doua victimă italiană , o femeie cu domiciliul în Casalpusterlengo. A murit acasă, avea 77 de ani, a fost debilitată de pneumonie și a fost dusă la camera de urgență Codogno în zilele în care „pacientul 1”, de 38 de ani a murit. Decesul a avut loc joi 20 februarie; rezultatul testului Coronavirus a venit post mortem.
• Alte două cazuri de Coronavirus au fost confirmate în Pieve Porto Morone, în provincia Pavia . Este vorba de câțiva medici: soțul lucrează ca medic generalist în Pieve Porto Morone (Pavia) și Chignolo Po (Pavia), soția este un pediatru care lucrează în zona Codogno (Lodi). Alte două cazuri noi au fost înregistrate în ultimele ore în Cremona: într-unul din cazuri – o fată de 38 de ani – există o legătură cu un medic din Codogno. Totalul în Lombardia este de 39 de cazuri.
• Tot în Lombardia, spitalul San Matteo din Pavia se pregătește să oprească, de luni, toate spitalizările care nu au legătură cu coronavirusul și să blocheze și intervențiile chirurgicale programate.
• În Veneto, guvernatorul Luca Zaia a confirmat alte cazuri în regiune. Printre acestea, rudele primilor doi infectați și alți rezidenți din municipiul Vo ‘Euganeo. Un nou caz de contagiune a fost înregistrat la Dolo, în provincia Veneția, la aproximativ cincizeci de kilometri distanță de Vo Euganeo . Bărbatul de 67 de ani este internat în terapie intensivă în Padova. „În momentul de față încă nu înțelegem cum au apărut infecțiile”, a adăugat el. Bilanțul total actualizat pentru Regiunea Veneto este de 12 bolnavi și o victimă .
• Vineri seara, președintele Regiunii Veneto, Zaia, a confirmat decesul lui Adriano Trevisan, în vârstă de 78 de ani, la spitalul Schiavonia (Padova) , care a fost internat de aproximativ zece zile pentru patologii anterioare. Confirmarea că coronavirusul îl infectase a venit abia ieri.
•Conferința episcopilor italieni a declarat că este pregătită să implementeze măsuri de precauție pentru credincioșii care vor merge la slujbe în următoarele ore. „Suntem dispuși să protejăm sănătatea oamenilor noștri pentru a pune în aplicare orice prevedere„, a spus președintele CEI, cardinalul Gualtiero Bassetti. Episcopul din Piacenza, Gianni Ambrosio, a decis să distribuie împărtășania doar pe mână și nu în gură și să evite schimbul de pace.
Chinezul care a ajuns la spitalul Spallanzani din Roma împreună cu soția sa – primul caz de coronavirus din Italia – este mai bine: „A fost depistat negativ și este în stare de sănătate bună”, a declarat consilierul pentru sănătate al Regiunii Lazio, Alessio D’Amato. Un cercetător italian în vârstă de 29 de ani, tot la Spallanzani, va fi externat astăzi.
Între timp, cei 19 cetățeni care se aflau la bordul navei Diamond Princes, nava pe care s-au infectat sute de persoane și care se află în Japonia, s-au întors în Italia . Toți aceștia au fost negativi, dar vor fi transferați la Centrul Sportiv al Armatei din Cecchignola, în regiunea Lazio, pentru carantină.
• O ordonanță de la Ministerul Sănătății, emisă ieri, prevede „carantina la domiciliu de încredere cu supraveghere activă” pentru oricine a ajuns în Italia în ultimele 14 zile după ce a stat în zonele Chinei afectate de epidemie și impune „ obligația de a comunica Direcției de Prevenire a autorității de sănătate competentă teritorial dacă au stat în zonele menționate mai sus”. Deci: cei care s-au întors din China în ultimele două săptămâni trebuie să declare și să rămână acasă. „Nerespectarea măsurilor preconizate va constitui o încălcare a deciziei”.