VIDEO Imagini-ȘOC de la sosirea lui Dragnea la Curtea Supremă!
Dragnea a ajuns marţi după-amiază, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care reia de la zero procesul în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. El a fost aşteptat la sediul ICCJ de mai multe persoane care au agitat cătuşe şi au strigat "La puşcărie cu tine".
Liviu Dragnea a mers pe jos de pe o stradă din apropiere, moment în care câțiva oameni - dintre care unul cu cătușe - l-au apostrofat.
„Infractorule!”, „La pușcărie, hoțule!” au fost doar câteva dintre vorbele pe care aceștia i le-au adresat.
„Domnule Dragnea! Un infractor, schimbă legile justiției, ca să scape de puscărie!", a strigat unul dintre protestatarii care îl așteptau pe șeful PSD în fata instanței supreme.
„Credeți că veți scăpa, domnule Dragnea? Dacă nu aveți nicio legătura cu TelDrum, de ce vă este frică de dosarul Belina? De ce nu recunoașteți că TelDrum este firma clanului dumneavoastră?!", a mai spus bărbatul.
Liviu Dragnea a ajuns la sediul instanţei supreme în jurul orei 13.15.
Liviu Dragnea nu a făcut nicio declaraţie, cerându-le jurnaliştilor care l-au asaltat să îi facă loc să intre în clădire.
Odată ajuns pe holul ICCJ, preşedintele PSD s-a întâlnit cu fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
Decizia reluării procesului în care ete judecat liderul PSD a fost luată în 5 septembrie, în condiţiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul căruia i-a fost repartizat acest dosar, fiind înlocuită de Constantin Epure. Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului.
În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.
Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.
Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.
La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.