VIDEO Imagini din satelit arată posibilul loc din Belarus în care sunt depozitate armele nucleare tactice rusești

VIDEO Imagini din satelit arată posibilul loc din Belarus în care sunt depozitate armele nucleare tactice rusești

Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, care a servit drept bază militară încă din vremea sovietică, scrie New York Times, care a analizat imagini din satelit, potrivit Ukrainska Pravda .

Exercitii nucleare tactice in BelarusFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Potrivit New York Times, instalația de depozitare a armelor nucleare rusești este situată la aproximativ 180 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Presupusa locație de depozitare a focoaselor nucleare se află în același oraș în care sunt depozitate și rachetele Iskander ale Belarusului, oferite de Rusia în 2022, și care pot trage focoase nucleare sau convenționale.

Belarusul a declarat în februarie 2023 că forțele sale armate dețin controlul asupra sistemelor mobile de rachete ghidate Iskander, cu capacitate nucleară, furnizate de Rusia, după ce a finalizat antrenamentul în Rusia, precum și exercițiile pe teritoriul național.

Rachetele sunt capabile să lovească ținte la o rază de până la 500 km, a declarat Ministerul Apărării din Minsk.

În mai 2023, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Rusia a început să transfere arme nucleare în țara sa, confirmând desfășurarea anunțată de Vladimir Putin în martie, iar în iunie președintele rus confirma că Moscova a mutat deja arme nucleare tactice în țara aliată, folosită de Rusia pentru a-și lansa invazia la scara largă a Ucrainei.

În 2024, ministrul apărării de la Minsk, Viktor Hrenin, a spus că țara a inclus în doctrina sa militară utilizarea armelor nucleare.

El a susținut că, având în vedere „agravarea ameninţărilor externe”, a fost necesară „revizuirea” regulilor în vigoare din 2016. Ministrul nu a dat detalii despre posibila utilizare a armelor atomice.

Belarusul și-a modificat Constituția pe 28 februarie 2022, la scurt timp după începerea invaziei rusești în Ucraina, în vederea renunțării la statutul de țară non-nucleară. Referendumul de modificare a legii de bază fusese anunțat însă de începerea războiului din Ucraina, pe fondul escaladării tensiunilor dintre Minsk și Occident, precum și statele sale vecine.


De altfel, baza Asipovici a servit drept bază pentru grupul paramilitar Wagner în 2023, după insurecţia militară condusă de fostul șef al grupării paramilitare, Evgheni Prigojin.

Dezvoltările nucleare din Belarus „par menite să deranjeze cele mai estice state membre ale NATO”

New York Times scrie că noua infrastructură, care a fost identificată pe fotografiile satelitului din apropiere de Asipovici, are caracteristici specifice pentru depozitele nucleare rusești.

De exemplu, o nouă zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei niveluri de gard în plus față de perimetrul de securitate actual al bazei. New York Times a descoperit, de asemenea, o zonă de încărcare acoperită, conectată la un buncăr subteran ascuns, din vremea sovietică.

Pentru a proteja situl de lângă Asipovici, așa cum arată imaginile, a fost instalat și un sistem de apărare antiaeriană - care a apărut cel târziu la mijlocul anului 2023.

Cercetătorul Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani, care a analizat sit-ul, a declarat că dezvoltările nucleare din Belarus „par menite să deranjeze cele mai estice state membre ale NATO, dar nu vor oferi Rusiei un nou avantaj militar semnificativ în regiune”.

Construcția a ceea ce par a fi clădiri noi a început în ultimele săptămâni. „Detaliile sunt încă incerte, dar construcția a intrat în mod clar într-o nouă fază”, a spus Kristensen.

Pe 7 mai, Belarusul a anunțat că a început verificările asupra gradului de pregătire a armatei sale de a desfășura arme nucleare tactice. Asta după ce, cu o zi în urmă, Rusia a anunțat organizarea exercițiilor nucleare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii