VIDEO Guvernul a adoptat modificarea Codului de procedură fiscală; printre măsuri, permanentizarea procedurii rambursării de TVA
Guvernul a adoptat luni Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală şi reglementarea unor măsuri fiscale, printre măsuri fiind permanentizarea procedurii rambursării de TVA, a anunţat luni Ministerul Finanţelor.
"Astăzi au fost adoptate în şedinţa de Guvern cele două modificări de care vorbeam şi zilele trecute referitor la ordonanţa Guvernului privind modificarea Codului Fiscal şi ordonanţa Guvernului privind modificarea Codului de procedură fiscală", a spus ministrul de resort, Dan Vîlceanu, după şedinţa de Guvern, care a reluat câteva dintre prevederile din aceste modificări.
Conform MF, modificările vizează consolidarea fiscal-bugetară, digitalizarea administraţiei publice şi sprijinirea investiţiilor. Principalele măsuri de susţinere a mediului de afaceri şi a investiţiilor sunt: Permanentizarea procedurii rambursării de TVA, solicitată prin deconturi cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare, în sensul în care rambursarea se efectuează cu control ulterior. Anterior, măsura a fost aplicată ocazional şi a dus la o scădere semnificativă a stocului de rambursări de TVA. De exemplu, la 1 noiembrie 2019, numărul solicitărilor de rambursări de TVA nesoluţionate era de aproximativ 30.000, în timp ce la 31 iulie 2021 se mai aflau în diferite stadii de soluţionare doar 4.700 de cereri.
O altă măsură se referă la permanentizarea procedurii de eşalonare la plată în formă simplificată pentru obligaţiile bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni. Astfel, contribuabilii aflaţi temporar în dificultate financiară pot avea la dispoziţie lichidităţile financiare necesare continuării activităţii. Totodată, creşte gradul de colectare a creanţelor bugetare prin stimularea conformării voluntare. În prezent, 58.476 de contribuabili beneficiază de eşalonare la plată în formă simplificată pentru obligaţii în sumă de 12,7 miliarde de lei. Încasările la bugetul de stat sunt în cuantum de 14,2 miliarde de lei, rate eşalonate şi obligaţiile de bază.
MF menţionează printre modificări crearea cadrului legal pentru corectarea erorilor în cazul în care un contribuabil de bună-credinţă achită o obligaţie bugetară la un alt organ fiscal decât cel competent. Modificarea va permite virarea sumelor respective către organul fiscal competent, cu păstrarea datei plăţii iniţiale, astfel încât contribuabilul va beneficia de bonusurile acordate de autorităţi, cum ar fi plata la jumătate din minimul legal al amenzii.
Totodată, o altă modificare vizează extinderea amnistiei fiscale, introduse prin OUG 69/2020, precum şi pentru instituirea unor măsuri fiscale cu modificări ulterioare pentru inspecţiile fiscale şi verificările situaţiilor fiscale personale efectuate în perioada 14 mai 2020 - 29 martie 2021, în scopul evitării unor posibile discriminări între contribuabili. De asemenea, aministia fiscală va fi aplicată şi pentru diferenţele de obligaţii fiscale stabilite ca urmare a unor proceduri de verificare.
Potrivit Ministerului de Finanţe, s-a creat posibilitatea corectării declaraţiilor fiscale, ori de câte ori sunt dispuse măsuri printr-o hotărâre judecătorească definitivă care implică şi modificări de impuneri aferente unor creanţe fiscale şi perioade pentru care s-a anulat rezerva verificării ulterioare.
Principalele măsuri privind digitalizarea administraţiei publice sunt: obligativitatea înrolării autorităţilor publice, instituţiilor publice sau de interes public din administraţia publică centrală şi locală în sistemul informatic propriu al Ministerului Finanţelor şi ANAF numit PatrimVen; obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor - ANAF, respectiv Spaţiul Privat Virtual, a persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, precum şi a persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent.
Înrolarea în SPV asigură o comunicare şi un mod de lucru 24/24, 7 zile pe săptămână, cu administraţia fiscală şi reprezintă o eficientizare clară a modului în care cetăţeanul interacţionează cu organul fiscal. De asemenea, se limitează contactul fizic între contribuabili şi administraţia fiscală.
Tot la măsuri privind digitalizarea se menţionează implementarea conceptului SAF-T (Standard Audit File for Tax) - un fişier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabil către organul fiscal, într-un format standardizat de date. Astfel, se poate realiza mult mai uşor o analiză şi un control fiscal. În plus, se asigură transparenţa şi creşterea gradului de încredere între organul fiscal şi contribuabil.AGERPRES