VIDEO Gheorghiţă: În aprilie vom demara vaccinarea anti-COVID şi prin intermediul medicilor de familie
Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în cursul lunii aprilie va începe vaccinarea prin intermediul reţelei primare de medicină de familie, precizând că, din datele preliminare, rezultă o rată de participare la această activitate de 50-55%.
"Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât, un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală", a explicat medicul militar, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a oferit mai multe detalii despre vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, unde nu se va face programare în platformă.
"Fiecare medic de familie, după modelul vaccinărilor antigripale sezoniere, îşi face catagrafia pacienţilor proprii şi zilnic va programa un număr fix de persoane - 10,15, 20 - şi va efectua vaccinarea persoanelor respective. Datele, în schimb, este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor şi restul, sigur, se vor respecta toate celelalte proceduri", a explicat acesta.
În context, şeful CNCAV a precizat că un medic de familie ar putea ajunge să vaccineze 100 de persoane pe săptămână, adăugând că se aşteaptă ca 5.000 de medici să participe la imunizarea anti-COVID.
Întrebat când va putea fi făcută vaccinarea în companii şi dacă persoanele care se vor vaccina la locul de muncă se vor programa tot în platformă, el a spus: "Foarte probabil, această activitate va demara după deschiderea activităţii de vaccinare în reţeaua primară de medicină de familie".
"Persoanele care vor fi vaccinate în aceste centre ale marilor operatori economici fac parte din rândul angajaţilor. Parte dintre operatorii economici şi-au exprimat disponibilitatea de a menţine centrul deschis şi pentru restul populaţiei, nu doar pentru angajaţii proprii, aşa încât depinde de la un operator la altul dacă primeşte, evident, şi persoane din rândul populaţiei generale. Atunci, evident că va fi disponibilă pentru programare în platformă şi se va configura acel centru", a completat Gheorghiţă. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)