VIDEO-Fostul ziarist Dragoş Nedelcu a fost ARESTAT

VIDEO-Fostul ziarist Dragoş Nedelcu a fost ARESTAT

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului jurnalist Dragos Nedelcu, cercetat penal de DIICOT pentru evaziune fiscala si spalare de bani, anunta Agerpres. In acelasi dosar a fost arestat preventiv si omul de afaceri Bogdan Mitu, insa decizia nu este definitiva.

În baza art.223 alin.2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpaţilor NEDELCU DRAGOŞ ADRIAN (...) şi MITU BOGDAN VIOREL (...) pe o perioadă de 30 zile, cu începere de la data de 9 octombrie 2014 până la data de 7 noiembrie 2014, inclusiv.

În baza art.275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpaţi până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 25 lei, se va plăti din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare.

Pronunţată în Camera de Consiliu, azi, 9 octombrie 2014.

Dragoş Nedelcu, fost Redactor-șef adjunct la săptămânalul economic „Capital”, a fost reţinut de procurorii DIICOT pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Alături de el a fost reținută și soția acestuia, scrie reportervirtual.ro

El va fi prezentat astăzi instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În anul 2006, Dragos Nedelcu a plecat de la „Capital” la Grupul Realitatea-Cațavencu, deținut de Vîntu, unde a primit postul de sef proiecte editoriale speciale pentru presa de business.

După ce a ieșit din presă, devenind „om de afaceri”, Nedelcu a fost unul dintre „locotenenții” lui Sorin Ovidiu Vîntu. Mogulul i-a asigurat și un post în Consiliul de Administrație Realitatea TV pe vremea în care controla acest post de televiziune.

Nedelcu a fost vicepreședinte al CA al Realitatea Media, dar și manager la The Money Channel, post care îi aparținea tot lui SOV.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile şi pe şase maşini pe care le deţine familia Nedelcu.

Potrivit acuzațiilor, Dragoş Nedelcu ar fi înfiinţat mai multe societăţi-fantomă pentru spălarea de bani, sume pe care le-a scos din ţară prin firme off-shore. 

Agenția Mediafax citează „surse judiciare” și vorbește despre „un prejudiciul estimat la aproximativ 15 milioane de euro”. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, în aceeaşi cauză, şi pe Bogdan Viorel Mitu.

În acest dosar, procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de doi parlamentari – un senator şi un deputat - precum şi faţă de alte persoane. Dragoş Nedelcu şi un alt om de afaceri vor fi duşi cu propunere de arestare preventivă la instanţa supremă.

Comunicat de presa 08.10.2014

   Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (D.I.I.C.O.T.) –  Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – I.G.P.R., au anihilat activitatea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălare a banilor proveniți din infracțiuni.

    Din materialul probator administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 – 2014, inculpatul Tomescu Ion și alții au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor proveniţi din infracţiuni, prin folosirea unor societăţi comerciale de tip fantomă , care nu au declarat sediile secundare în care îşi desfăşoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

    În aceeași perioadă, prin folosirea societăților tip-fantomă, membrii grupării au  dispus transferarea între conturile societăţilor a unor sume de bani provenite din infracţiuni, în scopul ascunderii originii infracţionale, urmate de retragerea acestora în numerar şi înmânarea către administratorii firmelor care au sustras aceşti bani de la plata obligaţiilor financiare şi fiscale către partenerii de afaceri şi stat, care astfel au dobândit aceste sume cunoscând că provin din infracţiuni. Față de inculpatul Tomescu Ion există suspiciunea rezonabilă că, în calitate de lider al grupării, a dobândit, sub forma unui comision, 1%  din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracţiuni. Suma totală estimată a fi transferată şi retrasă în numerar în perioada menţionată este de 100.000. 000 de lei.

    Printre societăţile  beneficiare se numără societăţi din domeniile construcţii autostrăzi şi alte construcţii civile, construcţii feroviare, IT, pază şi protecţie, modă  etc.

    Urmare a unor activităţi specifice desfăşurate pe parcursul mai multor luni  procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus astăzi reținerea pentru 24 de ore a doi dintre membrii acestei grupări: inculpații Nedelcu Dragoș Adrian (39 de ani) și Mitu Bogdan Viorel (37 de ani), acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.

    Față de inculpatul Nedelcu Dragoș Adrian există suspiciunea rezonabilă că în calitate de administrator de fapt al SC NUTS CONSULTING SRL şi sc PATHWAY ADVISORS SRL, a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii. 

    Inculpatul Mitu Bogdan Viorel este suspectat că în aceeaşi perioadă a dobândit prin operaţiuni specifice de spălare a banilor, din conturile sc TAPE COMPUTERS SRL, la care era asociat şi administrator, suma de circa 11 milioane de lei, şi totodată a furnizat altor membri ai grupării facturile emise de firme-fantomă cât și sumele de bani extrase în numerar în urma operațiunilor specifice de spălare a sumei totale de  10 606 945  lei,  din care și-a oprit “comisionul” de 10%.

    Totodată, în cauză sunt urmăriți penal pentru aceleași infracțiuni și inc. Mutu Gabriel, senator  și suspectul Caloianu Mario Ernest, deputat.

    Față de suspectul Caloianu Mario Ernest, procurorii DIICOT au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de fals în declarații, constând în aceea că la data de 21.01.2014 acesta  a depus declaraţia de avere în care a consemnat în mod nereal că are ca surse de venituri doar salariul de deputat, fără a declara că  obţine venituri şi din administrarea SC EUROBEC GRUP CONSTRUCT SRL şi SC EUROMARABIAN SRL.

    Cu privire la inculpatul Mutu Gabriel, procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale și pentru comiterea infracțiunilor de folosirea cu rea credință a bunurilor societății, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Față de acesta există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile sc GM BUILDING MANAGEMENT SRL în conturile societăţilor menţionate.

    Totodată, suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul  sumei totale de 1 064 692 lei din conturile sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, în conturile a cinci dintre  societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat. Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat,  fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracţionale..

    La perchezițiile domiciliare (opt) efectuate în data de 07.10.2014 au participat și lucrători din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi București. Au fost aplicate măsuri asiguratorii asupra bunurilor de lux ale inculpaţilor printre care şi un autoturism Ferrari.

    Procurorii DIICOT – Structura Centrală îi vor prezenta pe cei doi inculpați reținuți magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

     Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de  Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”