VIDEO Fostul președinte Hu Jintao, scos din sală, premierul Li Keqiang, „prietenul” lui Ponta, lăsat în afara noului Comitet central al Partidului Comunist Chinez

VIDEO Fostul președinte Hu Jintao, scos din sală, premierul Li Keqiang, „prietenul” lui Ponta, lăsat în afara noului Comitet central al Partidului Comunist Chinez

Fostul preşedinte Hu Jintao a fost escortat spre ieşire sâmbătă, în timpul ceremoniei de închidere a congresului Partidului Comunist, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Hu Jintao, ieșire din scenă forțată la Congresul Partidului Comunist din ChinaFoto: Captura YouTube

Părând slăbit, bărbatul în vârstă de 79 de ani, care a fost preşedintele Chinei între 2003 şi 2013 a fost îndemnat de angajaţi să se ridice de pe locul pe care se afla, aflat alături de cel al lui Xi Jinping, în primul rând al Palatului Poporului.

Mai întâi reticent, el pare să aibă o discuţie în contradictoriu înainte de a fi apucat de braţ de un angajat care îl conduce spre ieşire. Hu Jintao are un ultim scurt schimb de cuvinte cu Xi Jinping şi premierul Li Keqiang, pe care îl loveşte amical pe umăr.

Această ieşire neobişnuită din scenă a fostului preşedinte nu a fost nici explicată, nici semnalată de media de stat din China.

Hu Jintao a surprins la deschiderea congresului duminica trecută, părând îmbătrânit şi cu părul complet alb.

Premierul Li Keqiang, lăsat în afara noului Comitet central al Partidului Comunist Chinez

Premierul chinez Li Keqiang şi alţi trei membri ai Comitetului permanent al Biroului Politic nu au mai fost aleşi sâmbătă în noul Comitet central al Partidului Comunist, relatează Reuters, DPA şi AFP.

Peste două mii de delegaţi la Congresul care are loc o dată la cinci ani la Beijing a ales un Comitet central format din 205 persoane, dintre care 11 femei, precum şi 171 de membri supleanţi.

Li Keqiang, 67 de ani, Li Zhanshu (72 de ani), Wang Yang (67 de ani) şi Han Zheng (68 de ani) - membri ai actualului Comitet permanent format din şapte persoane - au fost excluşi din noul Comitet central.

Li Zhanshu şi Han Zheng erau aşteptaţi să se retragă din cauza vârstei înaintate.Li Keqiang anunţase deja că nu va candida din nou la reuniunea anuală a Congresului poporului din martie, după ce a exercitat două mandate.

Existau totuşi speculaţii că urma să devină preşedintele parlamentului, ceea ce l-ar fi făcut efectiv al doilea cel mai important actor politic după secretarul general Xi Jinping, notează DPA.

Comitetul central se va reuni cu uşile închise duminică pentru a vota viitorul Politburo, de obicei format din 25 de persoane, şi Comitetul permanent.

De asemenea au fost excluşi Yi Gang, de 64 de ani, guvernator al Băncii centrale chineze, şi Guo Shuqing, preşedintele autorităţii de reglementare bancare şi în asigurări.

Vicepremierul Liu He, de 70 de ani, cu responsabilităţi pe partea de economie, a fost de asemenea exclus din noul Comitet central.

Potrivit calculelor AFP, acest nou Comitet central este remaniat în proporţie de 65% faţă de precedenta versiune din 2017.

Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, ar urma să obţină în acest weekend un al treilea mandat de secretar general al partidului, ceea ce îi asigură un al treilea mandat de preşedinte în martie anul viitor.

Noul Comitet central, un fel de parlament al partidului cu circa 200 de membri, a fost ales sâmbătă la puţin timp după ora 11.00 (03.00 GMT), potrivit agenţiei oficiale Xinhua, care nu a dezvăluit până acum compoziţia sa.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite