VIDEO Fenomen spectaculos și rar pe Dunăre: fluviul a dat în clocot. Cum îl explică specialiștii

VIDEO Fenomen spectaculos și rar pe Dunăre: fluviul a dat în clocot. Cum îl explică specialiștii

Imagini spectaculoase pe Dunăre, la Galați joi, 10 noiembrie: fluviul pare că a dat în clocot. Fenomenul apare din cauza diferenţei mari dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei și a nopții.

Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: C. Mazilu

Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: C. Mazilu

În imaginile video se observă cum Dunărea a fost acoperită de nori aburi în dreptul orașului Galați, dând senzația că apa fierbe. Este un fenomen natural provocat de schimbările rapide de temperatură. Acesta are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

Temperatura exterioară a fost mai mică de 5 grade Celsius, în timp ce apa are în jur de 14-15 grade. Diferența de temperatură a provocat formarea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea a dat în clocot.

Nori de aburi pe Dunăre

„Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14,5 grade”, ne-a explicat Dorian Dumitru, specialist în navigație.

Fenomenul nu generează probleme în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale, spun specialiștii în navigație. Navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

„Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a adăugat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos.

Fierbe Dunăre la Galați, FOTO: C.Mazilu

Fierbe Dunăre la Galați, FOTO: C.Mazilu

Cea mai lungă Faleză a Dunării va fi modernizată

Cea mai lungă faleză amenajată la malul Dunării va fi modernizată de autorităţile din Galaţi, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Vor fi construite amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit turistic.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat încă de anul trecut că a fost semnat contractul de finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea documentaţiei proiectului „Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării”.

Faleza Dunării de la Galaţi este cea mai lungă faleză amenajată la malul fluviului şi, în acelaşi timp, locul unde pot fi găsită o expoziţie de sculptură în metal unică în Europa prin prisma numărului de exponate, dar şi a notorietăţii autorilor (artişti foarte cunoscuţi din 12 ţări).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”