VIDEO Fără precedent/Misterul exploziilor pagerelor din Liban care au rănit mii de oameni

VIDEO Fără precedent/Misterul exploziilor pagerelor din Liban care au rănit mii de oameni

Sute de membrii ai grupării libaneze Hezbollah au fost răniți de explozia simultană a pagerului lor, un mic aparat pe care îl folosesc pentru a comunica cu mesaje scurte, informează agenția Reuters, citată de La Reppublica.

Explozii au fost raportate în tot Libanul, din capitala Beirut până în orașul Nabatiyeh, din Beqaa – valea de la granița cu Siria – până la Tyre, pe coastă. Toate locuri în care concentrația Hezbollah este ridicată. Potrivit agenției de stat iraniene Mehr, ambasadorul Mojtaba Amani, a fost de asemenea rănit în acest val de explozii. O sursă Hezbollah a declarat pentru Reuters că aceasta este cea mai mare breșă în securitatea lor. De asemenea, încep să apară rapoarte despre răniți ai Hezbollah în Siria.

Spitalele libaneze își recheamă tot personalul disponibil pentru a face față urgenței. Exploziile, judecând după imaginile surprinse de camerele de supraveghere din unele supermarketuri, sunt limitate, dar pagerele sunt dispozitive care se prind de curele sau sunt purtate în buzunare sau în genți de umăr, iar atunci când explodează astfel, pot provoca răni grave și daune profunde.

Se poate specula în acest moment cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pe baza unor precedente și care deocamdată fără mai multe informații nu pot fi mai mult decât speculații.

Este posibil ca serviciile de informații israeliene să fi interceptat un transport de astfel de dispozitive destinate Hezbollah și să fi ascuns explozibili în interiorul lor, astfel încât să poată controla detonarea de la distanță. Este posibil ca gruparea libaneză să fi predat pagerele membrilor săi ca un truc pentru a evita comunicarea prin telefon, care este ușor de interceptat, și să fi colaborat involuntar la planul israelian.

După cum observă expertul în securitate Michael Horowitz, într-una dintre înregistrările video de după o explozie, un bărbat întreabă „unde este șeicul? Are un pager nou sau unul vechi?” și acest lucru sugerează că a existato livrare recentă de pagere noi. Poate că prin „șeicul” se referă la Hassan Nasrallah, liderul de negăsit al Hezbollah, care scapă de ani de zile vânătorii serviciilor israeliene.

S-a întâmplat la o scară infinit mai mică în trecut. Știm că, la 5 ianuarie 1996, Yahya Ayyash, un inginer Hamas care devenise foarte priceput la pregătirea bombelor, a fost ucis de explozia telefonului său. Serviciile secrete israeliene reușiseră să plaseze o mică încărcătură explozivă în interiorul aparatului și știau că omul căutat îl folosea cel puțin o dată pe săptămână pentru a-și suna tatăl. Când a venit momentul, au ascultat prima parte a apelului pentru a se asigura că era el și apoi l-au ucis de la distanță.

Un șiretlic similar a fost folosit pentru a introduce clandestin o bombă în situl nuclear Natanz din Iran în iulie 2020, printre sutele de centrifuge care produc uraniu îmbogățit. Acesta a fost unul dintre siturile cele mai bine păzite de iranieni, însă aceștia nu și-au dat seama de truc. În acest caz, explozibilul era ascuns într-o cavitate din interiorul unui piedestal foarte greu care servea drept bază pentru unele utilaje, iar atunci când a explodat a provocat pagube enorme și – la momentul respectiv – misterioase.

Acest sabotaj în masă intervine în ziua în care s-a aflat despre un plan de asasinare cu explozibil a fostului șef al Statului Major israelian Aviv Kochavi într-un parc public. Potrivit Shin Bet, serviciile de securitate israeliene, operațiunea ar fi fost organizată de Hezbollah. Dacă toate aceste speculații cu privire la pager se confirmă – și deocamdată nu știm nimic despre acest lucru – atunci trebuie să ne întrebăm și de ce Israelul ar decide să prezinte acest atac, care va arunca Hezbollah în confuzie pentru câteva ore, chiar acum.


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

2 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

3 „E o moarte fără sens. Peste 20 de ani, nimeni nu-și va aminti de tine” / Un soldat rus își îndeamnă camarazii să nu lupte pe front

4 Revin brigăzile de geniu. Primul semn că Franța se pregătește de un război de mare intensitate

5 Paradoxul litoralului românesc: stațiuni ca acum 30 de ani, la prețuri de actualitate: „Mergem la mare să ne umplem de spume”