VIDEO Erdogan fost întâmpinat aproape ca un erou la Budapesta/Cronica unei vizite de care România nu a mai avut parte după 1989

VIDEO Erdogan fost întâmpinat aproape ca un erou la Budapesta/Cronica unei vizite de care România nu a mai avut parte după 1989

Președintele turc a fost întâmpinat aproape ca un erou la Budapesta, unde a primit un cadou pe măsură de la Viktor Orban - un cal de rasă maghiară. Animalul nu părea prea fericit în prezența premierului ungar. Alegerea făcută nu a fost chiar inspirată, având în vedere că președintele turc a căzut de pe un cal în 2003.

Orban, în schimb, s-a declarat foarte încântat de mașina electrică pe care a primit-o de la Recep Erdogan.

„A fost o afacere bună. 1 cal putere pentru 435. Bine aţi venit, domnule preşedinte Erdogan în Ungaria!” - i-a urat Viktor Orban oaspetelui turc, făcând aluzie, cu umor, la limuzina electrică, fabricată în Turcia, pe care a primit-o cadou.

Întâlnirea a avut loc în condițiile în care Ungaria, tot mai izolată în Uniunea Europeană, își caută aliați. Este a doua vizită pe care președintele turc o face în Ungaria în doar patru luni, un semn clar al apropierii dintre cei doi lideri, singurii care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO.

Viktor Orban, premierul Ungariei: "Cred că, în limbajul diplomației, acest acord exprimă cea mai strânsă cooperare amicală, frățească și politică posibilă. Pentru Ungaria, Turcia este foarte importantă. Ungaria nu este sigură fără Turcia. Nu putem opri migrația care amenință Ungaria fără Turcia. Singura țară care a reușit să obțină un rezultat în vederea păcii și a acordului în războiul dintre Ucraina și Rusia este Turcia, în problema cerealelor."

VIDEO Momentul din 2003 când Recep Erdogan cade de pe cal

Președintele turc a căzut de pe cal în 2003, iar până în 2017 nu a mai fost văzut în public alături de cai.

Ce au discutat Orban și Erdogan

Cu ocazia vizitei lui Erdogan la Budapesta, cele două ţări au semnat un acord pentru ca anul viitor să poată începe achiziţia de gaze naturale din Turcia, iar şeful diplomaţiei ungare, Peter Sziijjarto, a subliniat rolul Turciei în ceea ce priveşte securitatea Ungariei, inclusiv cea energetică. Despre securitatea energetică, premierul maghiar a punctat că s-a convenit nu numai asupra faptului că Ungaria va achiziţiona gaze naturale care vor tranzita Turcia, ci ca Ungaria să şi cumpere gaze din Turcia.

Premierul ungar menţionat, de asemenea, că până acum, în războiul dintre Ucraina şi Rusia, Turcia este singura care a reuşit să obţină rezultate în privinţa obţinerii păcii şi a unui acord în problema cerealelor.

Preşedintele turc, care a venit la Budapesta pentru reuniunea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Maghiaro-Turc, a semnat cu premierul ungar Viktor Orbán o declaraţie politică comună privind parteneriatul strategic prioritar dintre Ungaria şi Turcia.

În plus, mai mulţi miniştri maghiari şi turci au semnat acorduri în domenii ca serviciile sociale, anul inovaţiei maghiaro-turce, cercetarea şi dezvoltarea, apărare naţională şi cooperarea externă, cooperarea în domeniul energiei nucleare, cooperarea în domeniul urgenţelor civile, politica audiovizuală şi comunicarea interguvernamentală.

Cele două ţări sărbătoresc o sută de ani de la înfiinţarea Republicii Turcia şi de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Ungaria şi Turcia, momentul fiind marcat prin intermediul sezonului cultural maghiaro-turc care începe în 18 decembrie, se desfăşoară în ambele ţări şi durează un an.

Relaţiile dintre Turcia şi Ungaria sunt amicale şi au rădăcini vechi, ambele părţi având intenţia de a le extinde, a subliniat, la rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul Viktor Orbán. Afinitatea culturală dintre Turcia şi Ungaria este foarte puternică, a subliniat Erdogan.

Preşedintele Turciei şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa ca violenţele din Gaza să se termine cât mai curând posibil, subliniind că este nevoie urgentă de o încetare a focului, lucru pentru obţinerea căruia ţara sa a depus eforturi încă din prima zi a conflictului. Potrivit acestuia, restabilirea graniţelor din 1967 este inevitabilă, la fel şi ca cei din comunitatea internaţională să transmită un mesaj adecvat Israelului, iar astfel, pierderile de vieţi omeneşti să se încheie, a spus Erdogan. Avem încredere că şi Ungaria va face tot ceea ce poate face în acest sens, a spus Recep Erdogan.

Este deja a doua vizită pe care o efectuează liderul turc în Ungaria în decurs de patru luni, aceasta fiind prima lui destinaţie externă după ce a fost reales preşedinte.

Ungaria şi Turcia sunt singurele ţări NATO care nu au ratificat aderarea Suediei la alianţa militară. Ungaria încă nu a votat pentru aprobarea intrării Suediei în NATO, aliniindu-se cu Turcia, care a blocat mult timp aderarea Stockholmului şi a blocat procesul chiar şi după ce Erdogan şi-a ridicat veto-ul în iunie. La începutul acestei luni, Erdogan a condiţionat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea "simultană" de către Congresul SUA a cererii Ankarei pentru avioane de luptă F-16. Erdogan şi Orban nu au comentat însă această chestiune la conferinţa de presă, scrie news.ro.





populare
astăzi

1 Ioana Ene Dogioiu / Filme cu proști care s-au crezut foarte deștepți

2 Locul unde se afla capitala sexului european în lumea antică. Orașul superb în care femeile se dăruiau bărbaților aproape gratis

3 Foarte interesante amănunte...

4 Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost realizată. Avea 870 de kilometri și trecea prin 11 județe

5 Virusul din China care provoacă infecții mai grave decât COVID-19 a ajuns în Europa și are o creștere alarmantă