Ecuador (17,5 milioane de locuitori) este, după Brazilia, cea mai afectată țară din America Latină. Oficial, există 7.500 de cazuri și 333 de morți în această țară unde a fost decretată urgența sanitară și închiderea granițelor.
Dar numai la Guayaquil, port cu 2,7 milioane de locuitori pe malul Pacificului (sud-vest), Jorge Wated, șeful unei forțe speciale amplasată acum trei săptămâni pentru colectarea cadavrelor spune că "numărul (cadavrelor) recuperate din locuințe de forța specială a depășit 700".
În total, această forță specială, poliție și armată, a colectat 771 de cadavre din locuințe, la care se adaugă 631 cadavre în spitalele ale căror morgi sunt pline, a precizat el, pe Twitter, fără a preciza cauzele celor circa 1.400 de decese.
Potrivit cifrelor oficiale, provincia Guayas concentrează 72% din cazurile de coronavirus iar Guayaquil, capitala sa, are doar ea circa 4.000 de bolnavi de Covid-19.
Această forță specială a fost creată după prăbușirea serviciilor funerare din Guayaquil.
Cadavre pe străzi în Guayaquil
Zile întregi, sute de cadavre au fost lăsate în locuințe sau chiar pe străzi, în saci din plastic negru. Locuitorii au publicat pe rețelele sociale înregistrări cu cadavrele abandonate și apeluri la ajutor din partea familiilor care voiau să-și îngroape morții.Guvernul a luat în sarcina sa îngroparea morților. Jorge Wated a precizat în urmă cu o zi că rămășițele a 600 de persoane identificate au fost îngropate.
Înmormântările au loc în prezența rudelor apropiate ale victimelor. Numele persoanelor decedate sunt trecute pe un portal electronic creat de guvern pentru ca rudele să știe unde sunt îngropate.
Oamenii care stau lângă cimitirul Pascuales au publicat înregistrări video care arată camioane remorcând containere frigorifice și care intră sub escorta poliției.
În lipsa morgilor, primăria din Guayaquil a amplasat lângă spitale astfel de containere în care sunt depozitate cadavrele.
Iar perioada cea mai grea nu a venit. Wated declara acum aproape două săptămâni că "experții medicali apreciază, din nefericire (...) că decesele provocate de Covid vor atinge în următoarele luni între 2.500 și 3.500, doar în provincia Guayas".
Președintele Lenin Moreno a anunțat ieri că a decis să-și reducă la jumătate salariul său, dar și al celorlalți funcționari ai statului în fața crizei economice legate de pandemie și de căderea cotației petrolului.
În Guyaquil, rata de sărăcie atinge 11,2% potrivit cifrelor oficiale din decembrie. Șomajul și subocuparea afectează 20% din populația activă.
Țara ar urma să înregistreze o contracție economică de cel puțin 4% în 2020 din cauza pandemiei și a căderii cotațiilor petrolului, a declarat duminică ministrul Economiei, Richard Martinez. Înainte de aceste evenimente, autoritățile mizau pe pe o creștere de 0,7%, după reculul de 0,08% de anul trecut.
Ecuadorul este privat de exporturile de petrol și din cauza a două avarii la cele două oleoducte, a căror reparare va dura o lună, potrivit autorităților.
Sub un program de asistență al DMI, țara a cerut săptămâna trecută un moratoriu privind plata unor dobânzi de 811 milioane de dolari aferente datoriei publice care se apropie de 41,8 miliarde de dolari, pentru a putea aloca resurse în lupta împotriva coronavirusului.
Țara a trecut în octombrie printr-o criză socială dură (opt morți) după dublarea prețurilor la carburanți - în cele din urmă anulată. Moreno a transferat guvernul la Guyaquil și l-a acuzat pe predecesorul și fostul său aliat Rafael Correa (2007-2017) că a "activat" un "plan de destabilizare" cu ajutorul Venezuelei.