VIDEO E oficial, România a operaționalizat al doilea sistem Patriot

VIDEO E oficial, România a operaționalizat al doilea sistem Patriot

Oficial, România este apărată de două sisteme Patriot. Al doilea echipament a devenit operațional vineri, după ce militarii români au tras două rachete în poligonul Capu Midia, din județul Constanța. Patriot reprezintă cea mai mare achiziție a României de după Revoluție. Ministerul Apărării Naționale a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 sisteme. Până acum, Statele Unite ale Americii au livrat 4, iar celelalte 3 ar trebui să sosească la noi până în 2027. Tot Statele Unite sunt cele care ne cer acum să trimitem Patriot în Ucraina.

Zeci de militari și generali din țările NATO au venit în România, pentru operaționalizarea sistemului Patriot. În largul Mării Negre au fost lansate două drone drept ținte, iar rachetele le-au lovit în ambele dăți. Cu o eficiență de 100%, sistemul o să intre de săptămâna viitoare în serviciul de luptă permanent. Practic, o să fie instalat lângă un oraș mare și o să funcționeze non-stop.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: Am vorbit foarte mult în ultimele luni despre sistemul Patriot, însă principala întrebare este: Ce este acela un sistem Patriot? Imaginați-vă că reprezintă arma care ne poate apăra de orice rachetă, orice avion inamic. Este un sistem de apărare antiaeriană. În spatele meu este radarul, un radar care detectează orice inamic de la 100 de kilometri distanță. Sunt culese toate informațiile de acest radar, iar mai departe sunt trimise către centrul de comandă și către bateriile de lansare. Haideți să le vedem!

19 țări au în dotare sistemul Patriot. Până acum, rachetele au lovit peste 300 de ținte reale.

Valentin Stan, jurnalist Digi24: După ce primește toate informațiile de la radar, un militar este cel care decide dacă racheta este lansată sau nu. Practic, apasă pe un buton dacă un inamic se apropie de România, iar din aceste baterii, din aceste imense lansatoare pornesc proiectilele. Este cel mai bun sistem și automat unul dintre cele mai scumpe. Imaginați-vă că o singură rachetă a sistemului Patriot costă aproape 4 milioane de dolari.

Luna trecută, în timpul unei vizite în SUA, președintele României, Klaus Iohannis, a admis că a discutat cu Joe Biden despre posibilitatea acordării Ucrainei, de către România, a unui sistem Patriot. Iohannis a spus că în Ucraina e nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și că a existat o discuție intensă despre cine le poate oferi, fiind întrebată și România. Totodată, Iohannis a mai adăugat că „e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”. Președintele român a mai precizat că „în măsura în se care cedează ceva, România trebuie să primească ceva”.

Klaus Iohannis a anunțat convocarea, săptămâna viitoare, a unei ședințe CSAT în care „probabil” se va discuta și despre posibilitatea trimiterii unui sistem Patriot în Ucraina.

Primul sistem Patriot a fost operaționalizat în noiembrie anul trecut. Cu acea ocazie, „o problemă tehnică” a perturbat exercițiul în care au fost realizate primele trageri reale cu rachetele antiaeriene Patriot din dotarea armatei române. Mai exact, conform comandantului regimentului 74 Patriot, „s-a pierdut legătura” între cabina de control a lansărilor și unul dintre lansatoare. Sistemul Patriot a comutat automat lansarea pe alt lansator decât cel propus inițial. Niciun oficial al MApN nu a precizat dacă „pierderea legăturii” s-a datorat unei defecțiuni a sistemului antiaerian sau a fost provocată de o eroare umană.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii