VIDEO „E măcel acolo. Nu vrem să fim carne de tun”/Dihonie între pro-ruși! Cei din Donețk refuză să meargă să lupte în Luhansk!
Militari ai republicii separatiste Donețk din estul Ucrainei au înregistrat un mesaj video în care afirmă că refuză să meargă să lupte în Luhansk, cealaltă regiune separatistă pro-rusă din Donbas, spunând că nu vor să fie „carne de tun”, relatează hotnews.ro .
„Dragi locuitori ai Republicii Populare Donețk. Suntem militarii Regimentului 107 de infanterie, batalionul 4, companiile 3, 2 și 4 - 204 oameni. Noi refuzăm să mergem într-un măcel în RPL (Republica Populară Luhansk) - o republică complet diferită!”, își încep aceștia mesajul.
Aceștia mai spun că au fost victimele mai multor „activități ilegale”, enumerând că au fost mobilizați în mod ilegal, nu au avut parte de o examinare medicală în timpul procesului de mobilizare, au fost înșelați în mod repetat și că s-a încercat transferarea lor în secret pe teritoriul RPL.
Militarii spun că în Luhansk „nu durează mult până să mori” și amintesc că ei au luptat timp de 3 luni pentru eliberarea orașului-port Mariupol.
„Mariupol este eliberat dar noi nu vrem să fim carne de tun”, subliniază aceștia, vorbind apoi despre modul în care s-a încercat înșelarea lor pentru a merge să lupte în Luhansk.
Ei spun la sfârșitul înregistrării că alături de ei se află soțiile și mamele lor și că speră ca și locuitorii din Donețk să fie alături de ei.
Republicile separatiste Luhansk și Donețk, pretextul lui Putin pentru a invada Ucraina
Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, semnase pe 19 februarie decretul de mobilizare generală pe teritoriul acestei regiuni separatiste în care insurgenții pro-ruși au dus lupte împotriva forțelor armate ale Kievului încă din 2014, după anexarea ilegală a Crimeii.
Două zile mai târziu, președintele rus Vladimir Putin anunța că Rusia recunoaște Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk ca republici independente. Mai mult, Rusia a recunoscut suveranitatea separatiștilor asupra întregilor regiuni Donețk și Luhansk, inclusiv asupra zonelor controlate de Ucraina.
În ziua următoare, pe 22 februarie, Putin a anunțat că Moscova va trimite militari în cele două regiuni separatiste, ordonându-le acestora să „mențină pacea” în regiune.
Decretele semnate de Putin la momentul respectiv au cerut Ministerului Apărării de la Moscova ca „forțele armate ale Rusiei să-și asume funcțiile de menținere a păcii pe teritoriul republicilor populare” Doneţk şi Lugansk.
Peste două zile, la primele ore ale dimineții zilei de joi, 24 februarie, Vladimir Putin anunța într-o transmisiune TV neașteptată că a ordonat o „operațiune militară specială” în Ucraina după ce liderii separatiști au cerut ajutor Rusiei.
Separatiștii din Donețk au pus capăt în mod oficial mobilizării generale pe 28 februarie.
În ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA afirmă că militarii mobilizați cu forța din Republicile Populare Donețk și Luhansk continuă să protesteze împotriva comandamentului militar rusesc și a forțelor „proxy” ale Moscovei.