VIDEO Drulă: Avem în buget un record de 8 miliarde de lei pentru investiţii pe fonduri europene; vrem să depăşim această sumă la rectificare

VIDEO Drulă: Avem în buget un record de 8 miliarde de lei pentru investiţii pe fonduri europene; vrem să depăşim această sumă la rectificare

Bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii prevede pentru anul acesta opt miliarde de lei pentru investiţii pe fonduri europene, un nivel record, şi vrem să depăşim această sumă prin rectificare şi muncim zi de zi la asta, a declarat, vineri, ministrul de resort, Cătălin Drulă, la inaugurarea Pistei 2 de la Aeroportul Otopeni.


"Pentru acest Guvern, pentru premierul Florin Cîţu şi pentru mine, pentru această coaliţie de guvernare, investiţiile sunt o prioritate. Chiar astăzi vom merge la Guvern pentru a finaliza şi a trimite către Parlament Legea bugetului de stat. Avem o creştere a bugetului la Ministerul Transporturilor cu 10%. Vom avea 14,1 miliarde (de lei - n. r.), din care un record - 8 miliarde de lei - pentru investiţii pe fonduri europene. Vorbim aici de autostrăzi, de căi ferate şi de alte feluri de infrastructuri portuare, aeroportuare etc. şi vrem chiar dacă se poate în acest an să depăşim această sumă, evident prin rectificare, adică să avem fonduri suplimentare alocate la rectificare. Muncim zi de zi la asta şi n-am uitat de partea de întreţinere a infrastructurilor existente. Întreţinerea este extrem de importantă şi din cauza asta a suferit România foarte mult, aşa că am reuşit şi acolo să alocăm sume record şi pe infrastructura feroviară în special", a spus Drulă.

Referitor la inaugurarea Pistei 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă, ministrul a apreciat că această lucrare a fost finalizată în termen de cinci luni, însă a atras atenţia că sunt multe de făcut la acest aeroport, iar "lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie".

"E un moment de bucurie că avem o lucrare, că avem în sfârşit această Pistă 2 la standardul pe care ni l-am dorit atâţia ani. Felicit firma care a lucrat acolo, a terminat în cinci luni această lucrare. Felicit şi echipa din Aeroportul Bucureşti care a urmărit lucrarea asta. Sunt lucrările bune de care ne bucurăm astăzi, dar haideţi să vorbim un pic de câte sunt de făcut în acest aeroport şi să fim sinceri cu noi, că lucrurile nu sunt acolo unde ar trebui să fie. Există un potenţial enorm al acestui aeroport care nu a fost atins. Pentru mine, de la preluarea mandatului, a fost o prioritate să lucrăm în această direcţie. Am făcut o schimbare de management. Cred că am văzut cu toţii cum arătau acele zone din aeroport, ştim problemele care sunt cu parcările, cu infrastructurile, cu planurile îngheţate de dezvoltare şi tocmai de aceea am făcut ceva care cred că este fără precedent. Avem un Consiliu de Administraţie format în întregime din profesionişti, oameni cu experienţă în domeniul bancar, oameni cu experienţă în aviaţie, în audit, în transport aerian, care lucrează împreună cu noul director general, cu domnul Peşteşan, şi au ca mandat să dezvolte acest aeroport, să nu mai fie aeroportul un loc care de mulţi e văzut ca un loc călduţ, unde poţi găsi un loc bun de angajare şi să nu se întâmple mare lucru apoi. Aeroportul Otopeni are un plan strategic de dezvoltare, un nou terminal în partea de est a pistelor, un plan încă din 2008. Acest plan va fi revizuit şi adus la zi'', a susţinut Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, noua conducere a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va trece urgent la efectuarea de reparaţii la Pista 1.

"Avem de făcut reparaţii capitale la Pista 1, acum că Pista 2 este în regulă şi noua conducere a aeroportului va trece urgent la reparaţii la Pista 1. Avem de făcut modernizarea sistemului de parcări, renovarea terminalului 1 (...) sunt şi alte investiţii, facilitatea fast track prin care să se poată trece mai repede prin formalităţile de sosire", a menţionat şeful de la Transporturi.

Pista nr. 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost redeschisă vineri pentru traficul aerian, ca urmare a finalizării şi recepţionării lucrărilor la obiectivul de investiţii "Modernizare a pistei 08L-26R şi resistematizarea zonei de siguranţă aferente (inclusiv la căile de rulare N, W, V, O)''.

Pista are o lungime de 3,5 kilometri, lăţimea de 60 de metri, din care 45 de metri reprezintă suprafaţă portantă şi acostamente de 7,5 metri. A fost construită în 1987 şi a beneficiat de o reparaţie capitală în 1997, până la actuala modernizare fiind derulate numai lucrări de mentenanţă.

La eveniment au participat viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, precum şi reprezentanţi ai constructorului şi ai altor entităţi din domeniul aeronautic.

Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO


Prin finalizarea acestor lucrări de reparaţii capitale şi modernizare, capacitatea portantă PCN s-a ridicat de la 80 la 93 R/D/W/T, iar capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%.

Lucrările de modernizare au vizat, printre altele, schimbarea dalelor de beton de pe suprafaţa de rulare, refacerea terasamentului şi modernizarea 100% a sistemului de balizaj. În timpul lucrărilor au fost turnate peste 90.000 de tone de mixturi bituminoase şi au fost refăcute 7.800 metri cubi de dale de beton.

Lucrările de consultanţă şi de execuţie, în valoare cumulată de aproximativ 127 milioane de lei, au fost efectuate de SC Porr Construct SRL (antreprenor general) şi de SC Consitrans SRL (consultant), în baza unor contracte atribuite prin licitaţie publică. Lucrările de modernizare au fost finalizate în 5 luni de la începerea acestora şi au o garanţie de 73 de luni. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”