VIDEO Dragnea: Nu mă tem să folosesc cuvintele amnistie și grațiere. Nu stiu cum, când, dar PSD/ALDE are si această obligație, să repare nedreptățile
Șeful PSD, Liviu Dragnea, a cerut duminică guvernului să dea amnistie și grațiere dacă nu găsește alte soluții prin care să repare nedreptățile din justiție. Într-un discurs de aproape două ore la Parlament la Consiliul Național al PSD, Dragnea a atacat dur UE, companiile străine, opoziția, justiția, serviciile secrete, pe Klaus Iohannis și presa.
A fost cel mai dur discurs al lui Liviu Dragnea de la preluarea șefiei PSD, cu atacuri pe bandă rulantă la adresa presupuselor dosare fabricate în justiție. El s-a dat pe el însuși exemplu de victimă a imixtiunii serviciilor secrete în justiție și a cerut imperativ premierului Dăncilă și ministrului Justiției să rezolve problema.
De asemenea, el i-a cerut lui Florin Iordache să facă o plângere penală pentru trădare de țară la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a acuzat că a trădat interesele naționale când a spus că guvernul nu e pregătit să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Declarațiile lui Liviu Dragnea:
Sunt doi ani din care, exact din ianuarie 2017, au încercat cu orice preț, cu orice mijloace, să nu realizăm acest program de guvernare. De ce? Pentru ca românii să nu fie fericiți
Vorbim de un asalt permanent, furibund, la adresa mea, a Guvernului, la adresa premierului, a lui Călin
Au sperat că vom eșua în plan economic: că nu vom plăti salariile, pensiile, că nu vom avea creștere economică... Au ieșit vreodată, Iohannis, să spună că au greșit? Bineînțeles că s-au înșelat amarnic
Acest program se va face, nu cu propunerea de buget care a plecat de la Ministerul de Finanțe, ci cu sumele care au fost propuse la începutul anului, pentru că acest proiect trebuie să crească de la an la an. Așa că vă doresc succces, dnă prim-ministru, miercuri, la întâlnirea de la CSAT
Miza este de fapt România, viitorul acestei țări. Miza sunt resursele naturale ale țării, rolul major pe care îl poate juca în regiune
Noi le-am spus românilor acum doi ani să îndrăznească să creadă în PSD. Dacă guvernul e format din patrioți, oameni care știu și au curajul să facă, românii vor trăi într-o țară mai bună, cu condiția să fie un guvern românesc (aplauze slabe din sală).
Miza noastră e ca toți românii să aibă acces la o justiție independentă, care să nu fie căpușată de serviciile secret
Dacă un primar PSD stă ascuns după cireș și nu le explică oamenilor realizările, nu e patriot
În ultima perioadă, știți foarte bine, poziția României în interiorul Uniunii Europene a fost atacată, pentru lucruri care se întâmplă peste tot în UE
Ni s-a cerut să suspendăm legi deja adoptate în Parlament. Peste tot în Europa parlamentele sunt suverane.
Ni s-a cerut să nesocotim decizii ale CCR. Mai mult, ni s-a cerut să schimbăm și Constituția.
Modificăm Constituția si spune: Klaus Werner Iohannis, președinte pe viață? Dacă nu vrem asta, luptăm.
Împotriva României a fost votată o rezoluție nedreaptă în Parlamentul European, în care ni se reproșează lucruri care se întâmplă peste tot. Ni se spune că jandarmii au ripostat cu forță disproporționată împotriva manifestanților. L-am auzit ieri pe Iohannis că el are vesta galbenă în portbagaj. I-a spus oare și lui Macron că are vesta galbenă, sau tace mâlc?
Cu complicitatea unor parlamentari români, România a fost transformată în țapul ispășitor al luptei pentru putere între familiile politice europene. A fost criticat Viktor Orban? Atunci să fie criticat și PSD din România.
Niște europarlamentari trădători au votat în anul centenar împotriva României. Nu au avut nici o tresărire. Ei insistă ca României să i se facă rău în continuare: să rămână în MCV, să nu intrăm în Schengen.
Deasupra tuturor e Iohanis, care trădează interesele României și spune că România nu e pregătită să preia președinția UE. E act de trădare a României. E act de trădare a României. Dle Draghici, impreuna cu dl Iordache, si cu sprijinul dlui Toader, vă rog ca dupa Anul Nou sa depuneti acea plangere pentru inalta tradare imppotriva lui Iohannis
România nu acceptă poziția de stat de mâna a doua în UE. Înțeleg că noi avem în principal dreptul de a pune la dispoziție resursele acestei țări.
Și noi ne dorim ca toate companiile care lucrează în România să plătească taxele în România. Eu sunt foarte deschis, foarte sincer, foarte cinstit și am susținut aceste chestiuni cu oficialii europeni. Eu sunt prea prăjit, prea pățit de condamnări pe nedrept ca să nu accept să îmi spun măcar punctul de vedere.
Așa și cu cei de la Bruxelles. Îi iubim, îi respectăm, dar avem și noi nevoie să avem dreptul măcar să ne spunem opinia.
Explicație absenței mele de la Congresul socialiștilor europeni la Lisabona: Nu poate să îmi ceară nimeni să mă bag în poză cu cineva care dușmănește România, care face rău țării mele. Măcar să ne asculte. Dar nu putem avea limbaj dublu. Axi să mergem să facem poze, mâine, să ne târască la nu știu ce tribunal internațional.
Ce corupție? Un antemergător folosit de procurorul general Nițu? Dosarul Liei Olguța Vasilescu? Îndemnul meu de a cere românilor să meargă la referendum? Dosare construită pe probe falsificate, denunțuri obținute prin șantaj, înregistrări contrafăcute?
Cazuri de mare corupție la noi nu prea am văzut. Am văzut în alte țări fraude bancare de miliarde de euro și nu am văzut oameni condamnați. Am văzut însă că Adrian Năstase a fost condamnat pentru prejudiciu zero.
Nu cumva această construcție e făcută ca orice politician care ar vrea să pună problema românește, să poată avea gura închisă? de ce nici un politician european nu a spus nimic despre protocoalele ilegale?
O acuza de tupeu pe Carmen Iohannis, care nu s-a prezentat la audieri si il intreaba pe Tudorel Toader - in Constitutie nu scrie ca presedintele Romaniei nu poate fi anchetat. De ce nu este chemat sa fie anchetat presedintele Klaus Iohannis?
A cerut cineva rezoluție împotriva jandadrmilor? Numai la noi continuă dosarele, nu știm de ce. Ce ar face Iohannis dacă un grup de derbedei ar încerca să intre la Palatul Cotroceni?
Justiție: dacă oricare din sală, sau eu, sau Pleșoianu am fi acuzați și chemați de procurori și nu am merge nici prima oară, nici a doua oară, cam ce credeți că s-ar întâmpla? Cu duba ne-ar lua. E tupeu, justiție selectivă.
O întrebare pentru dl ministru Tudorel Toader: În Constituție scrie că președintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar nu scrie că nu poate fi cercetat sau anchetat. De ce nu e chemat la anchetă domnul președinte? Acolo vorbim de case luate cu japca.
E nevoie de un partid, un guvern care să le spună băncilor și multinaționalelor că taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale.
Prea multă vreme România a fost păcălită și ținută în chingi cu MCV. La început avea 4 obiective, între timp s-au înmulțit. Unde scrie că nu respectăm condițiile pentru Schengen? Le-am îndeplinit pe toate. Unii mai răi zic că sunt niște țări supărate că nu prind contracte în România. Eu nu cred asta.
În schimb, în România există corupție, cea de putere. Nu apare nici în MCV, nici în evaluările dlui Timmermans, nici în îngrijorările unor ambasadori. OUG Cioloș – Prună prin care i s-a dat posibilitatea SRI.
Protocoalele secrete: Mii de oameni stau în închisori din cauza unor complete constituite nelegal.
Procurorii și polițiștii judiciari amenință martorii, nu au nici o jenă. Le spun că va reveni restaurația. Avem corupția procurorilor care au ajuns pe funcții foarte înalte, exemplu Kovesi. A scuipat pe deciziile CCR.
Vreți să mergem până la capăt sau nu?
Ăștia sunt fariseii care au pus mâna pe justiție, cei din străinătate.
Îi sperie foart emult secția specială pentru magistrați, Probabil că îi pune pe gânduri pe unii.
Dl Ciamba e aici? Foarte rău, aude el. Am o întrebare: e vorba cumva despre directiva privind dreptul la un proces echitabil. A venit vreo scrisoare de infringement?
Amnistie și grațiere e un fel de bombă atomică si ne codim dacă să o folosim cumva. E o blasfemie. Nu mă tem să folosesc aceste cuvinte. Dacă cineva găsește alte instrumente, alte măsuri legislative, orice alt tip de acțiune
Dacă nu, nu mai ezitați. Nu stiu cum, când, dar PSD – ALDE are si această obligație, să repare nedreptățile. Ca sa nu-si mai taie venele cei din presa cu epoleti, plătiți de Soroșică, inventați ceva. Găsiți ceva, o prevedere într-o decizie a CCR să spuneți că acestea nu sunt aplicabile lui Liviu Dragnea.
Înțeleg că mi se pregătește un dosar legat de vizita în SUA, dl Uncheșelu
Iohannis nu e păpușarul, e păpușa. E păpușa statului paralel.
Cuvintele amnistie sau gratiere reprezinta un fel de blasfemie? E ca si cum ne-am gandi ca avem o bomba atomica si ne gandim daca sa o folosim sau nu impotriva UE sau a lumii... Eu nu ma tem sa pronunt aceste cuvinte.
Daca cineva gaseste alte instrumente care sa rezolve in totalitate si sa repare toate nedreptatile care s-au intamplat in Romania, toate abuzurile din justitie altfel decat prin amnistie si gratiere va avea tot sprijinul.
Daca nu, nu mai ezitati! Nu stiu cand, nu stiu cum, dar PSD-ALDE are aceasta obligatie, sa repare nedrepatteile. Si ca sa nu-si mai taie venele cei din presa cu epoleti, platiti de Sorosica, prin bitcoins - inventati ceva, gasiti o prevedere intr-o decizie a CCR, o virgula, sa spuneti - 'aceste acte nu-i sunt aplicabile lui Liviu Dragnea' si inchideti subiectul.
Există mișcări care să transforme România într-un Maidan.
E poporul român, nu poporul sorosit, nu poporul multinaționalelor. Ce se întâmplă cu banii ăștia plătiți de România? România a plătit 14 miliarde de lei pe restituiri. Alte țări au plătit altfel.
Lupta se duce cu cei care se uită cu lăcomie la resursele noastre, la potențialul energetic. Cu cei invidioși că România a ajuns prima în UE la flaorea soarelui și porumb.
Cum să credem în onestitatea unui mare lanț de supermarketuri cu afaceri de miliarde și profit minim. Îți vine să îi plângi de milă. Afli că el cumpără sucul supraevaluat dintr-un paradis fiscal. O multinațională din energie are profit de 0,8 la mie. Cum se chinuie acești oameni la afaceri de miliarde de euro… Eugen Teodorovici, ești pe aici? O firmă mare de telefonie, cu epoleți, afaceri de miliarde, profit de câteva mii de lei.
Eu le spun de aici că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanțeze iar toate atacurile împotriva mea și a guvernului, dar nu e sat fără câini. Nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele.
(Suntem la un fel de stand up comedy aici. Din păcate nu e de râs – Liviu Dragnea)
Înțeleg că sub pretextul liberalizării, companiile din energie au găsit pretextul să crească prețurile. Nu vreau să le naționalizăm, dar vrem să instituim reguli corecte, constite. Cred că guvernul nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament. VĂ cer să interveniți de urgență. Adică în energie, gaze, justiție, jocurile de noroc. Acum e impozit pe profit, dar ei nu au profit.
Sistemul bancar la fel. Nu sprijină economia. Nu fac nici profit. Și eu zic că ar trebui să ia măsuri serioase în privința lăcomiei bancare și evoluției ROBOR. Noi ne uităm toți cum marile bănci se joacă și stabilesc dobânda pe care trebuie să o plătească românii. E cea mai mare diferență între dobânzile la credite și depozite.
Eu zic că orice lăcomie în orice domeniu poate fi ponderată. Eu cred că aveți suficiente idei, metode ca foarte rapid să apară aceste măsuri. Și multe altele. Eu sunt convins că chiar săptămâna asta, dle Teodorovici, Darius Vâlcov, coruptule, ești aici? Dna Dăncilă, puneți-i la treabă. Poate că ar trebui să plătească așa cum trebuie taxele. Nu punem bir, dar să plătească corect.
În România intră alimente pline de otravă. Vă întreb, domnule de la Protecția Consumatorului, ce vă lipsește să începeți programul de protecție a copiilor români? Vă lipsește curajul? E grav, bărbăția nu se cumpără de la librărie. Sunt deja 2 ani de când am vorbit, și România e inundată de alimente pline de otravă, de calitate inferioară, pentru că e România.
Dna premier, să nu mai acceptați întârzieri: să le cereți până la finalul anului planul de măsuri și necesarul de specialiști.
Fondul de Investiții locale de 10 miliarde de euro, fondul pentru stațiuni balneare și schema pentru o mie de grădinițe olimpice cu profil sportiv.
Încă sistemul public nu e așezate cum trebuie. Pentru recalcularea pensiilor e nevoie de 1500 de oameni. Nu cumva în situații de genul ăsta, luăm din altă parte și ducem unde e nevoie? Că sunt instituții supraumflate. De exemplu, la Parlament, parlamentarii nu mai au loc. Cred că trebuie să faceți o analiză a sistemului bugetar. Cred că miniștrii nu se vor opune când li se vor cere descentralizarea. Sfatul meu e să vă luați foarte în serios. Doi, o reorganizare a ministerelor. Atâtea agenții sunt inventate în România care pun taxe și apoi spun că au autofinanțare. Sunt prea multe agenții.
Nicio bună guvernare nu rămâne nepedepsită, dar faptul că generăm atâta nervozitate arată că suntem pe calea cea bună și că nu mai suntem la cheremul unor interese străine. Nu e deloc ușor să iei o decizie bună pentru țara ta. Orice decizie deranjează niște interese.
Eu nu cedez și vă întreb, voi vreți să cedați, ca România să capituleze? PSD nu cedează, nu capitulează. Îndrăznesc cu tărie să cred în România, mergem mai departe și vom câștiga. Doamne ajută!
17.16 Marian Oprișan cere deschis premierului Dăncilă amnistie și grațiere, la ședința PSD: Eu vă rog, vă încurajez să facem dreptate – amnistia și grațierea în România anului 100
Baronul PSD de Vrancea Marian Oprișan a cerut deschis premierului Viorica Dăncilă amnistie și grațiere. Într-un discurs rostit la tribuna Consiliului Național PSD la Palatul Parlamentului.
”Doamna premier, domnul ministru al Justiției,eu vă rog, vă încurajez să facem dreptate – amnistia și grațierea în România anului 100”, a spus Oprișan.
Forțele de dreapta, dușmanii României din interior și exterior încearcă să distrugă partidul românilor. Ar fi nedrept să nu vorbim de ce s-a întâmplat în acest an în PSD. Dacă vrei să trădezi PSD, trădezi România și guvernul. PSD a făcut numai bine românilor
Trebuie să iertăm, să spunem tuturor că singura șansă a țării e să fim solidari în bine. E bine să ne iubim ca cetățeni ai țării, să respectăm legea. Dar cum putem face asta când mii de familii plâng, când Băsescu și camarila lui au generat prin protocoale condamnarea a mii de români, cetățeni cu o singură vină: au spus ceva neconvenabil pentru regimul aflat la putere sau au dezvotlat nepermis de mult capitalul românesc.
Dna premier, domnule ministru al Justiției: dincolo de ce spun cei răi și cei minoritari, PSD trebuie să facă dreptate până la capăt. PSD și Parlamentul trebuie să ducă la capăt reforma justiției pentru ca cetățenii să fie convini că li se va face dreptate, nu cum e în acest moment, doar dacă ai noroc să ai judecători cinstiți să îți faci drepatet.
Pe mine Dumnezeu m-a ajutat și mi-a dat judecători știutori de carte și am scăpat
Există pentru că nu putem uita – mai bine un vinovat în libertatea decât un nevinovat închis – aceasta e justiția. Pentru că în toată lumea civilizată, unde vrem cu toții să ajungem, haideți să ne asumăm responsabilitatea și să apelăm la Constituție, care consacră aceste mijloace. Ne vor opri să mai pierdem bani grei la CEDO pentru viața din pușcării, pe de alt parte reparăm toate nedreptățile din timpul regimului Băsescu.
Fac apel la SRI, SIE, instituțiile de forță, către patrioții din aceste instituții: lăsați ca România în 2019 să aibă un președinte român, care își iubește țara și este bun la suflet.
16:24 ALERTĂ Tăriceanu, atacuri demente la Justiție, UE și președinte! Evocă momentul zero, când „să iertăm și să uităm”.
”Trebuie să existe un moment zero, să tragem o linie și să o luăm de la capăt. România trebuie vindecată de nedreptăți și abuzuri, să se uite mai mult înainte și mai puțin înapoi Am ajuns în ultimul ceas în care ne putem așeza la masă, putere și opoziție, pentru a hotărî măsurile ce trebuie luate pentru eliminarea abuzurilor și îndreptarea nedreptăților”, a spus duminică șeful ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la tribuna Consiliului Național al PSD.
Tăriceanu nu s-a referit direct la amnistie și grațiere, dar a folosit teza momentului zero utilizată în trecut de susținătorii acestor măsuri, printre care Liviu Dragnea, Darius Vîlcov, Florin Iordache sau Cătălin Rădulescu.
”Dacă ei (Opoziția și președintele Iohannis – n.red.) nu vor să o facă, o putem face noi, pentru că datorăm asta miilor de familii care au suferit. Putem să iertăm. Abuzurile din justiție au fost rușinea noastră”, a mai spus Tăriceanu.
Sunt convins că am fi putut face mai mult și mai bine. Am fi putut face minuni dacă am fi găsit în președinte un partener onest. Am sperat să avem în președinte un partener împotriva degradării sistemului de justiție, un partener echilibrat, care să se gândească în primul rând la țară și nu în primul rând la primul mandat. Am sperat să nu avem un al doilea Băsescu. Am avut și pierderi importante în acest război de gherilă, două guverne, mulți am fost târâți în fața procurorilor și instanțelor pentru fapte pe care nu le-am comis”, a declarat Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu sustine ca Romania este discriminata de UE, ca bancile occidentale practica dobanzi mult mai mare decat in vest si obtin profituri mari pe seama romanilor, ca firmele occidentale aduc in Romania produse de calitate inferioara. El sustine ca nu este un discurs nationalist, ci ca urmareste sa sustina o Uniune Europeana cu o singura viteza si fara cetateni de mana a doua. Din cand in cand se aud din sala aplauze
"S-a ajuns ca un număr redus de persoane, ca Maior, Colea, Kovesi, Livia Stanciu, să stabilească de la cine poate fi președinte, cine poate fi ministru, până la cine poate fi numit director general într-un minister. Lucrurile au luat-o complet razna în 2010 şi lucrurile nu s-au schimbat nici după schimbarea locatarului de la Cotroceni.
Judecătorii primeau într-un plic informații confidențiale, nu probe, despre acuzați, informații la care acuzații sau avocații lor nu aveau acces. Acuzații erau condamnați în baza informațiilor secrete, nu a probelor. Aceasta este esența protocoalelor. De ce au făcut judecătorii acest lucru? Probabil că au crezut că făcând așa sunt patrioți. Nu știu dacă e ceva patriotic în a încălca legea și Constituția. Erau șantajați cu dosare. Așa înțelegem opoziția aproape turbată a statului paralel la schimbarea legilor justiției, la înființarea secției speciale de investigare a magistraților.
Ce e de făcut? Închidem ochii și ne prefacem că aceste acuzutii nu există? Se va schimba ceva dacă ne prefacem că aceste abuzuri nu există? (...) Trebuie să existe un moment zero, trebuie să tagem linie și să o luăm de la capăt. România trebuie vindecată de nedreptăți și abuzuri, trebuie să înceapă să se uite mai mult înainte și mai puțin înapoi", a afirmat Tăriceanu.
Tariceanu enumerat realizarile guvernarii PSD-ALDE si sustine ca s-ar fi putut face mai mult daca ar fi gasit in presedintele Klaus Iohannis un partener, care s-ar fi gandit in primul rand la tara si nu la al doilea mandat. Continua discursul cu abuzurile din Justitie - Coldea, Maior, Kovesi si Livia Stanciu, nominalizati printre cei vinovati.
”Dacă ei (Opoziția și președintele Iohannis – n.red.) nu vor să o facă, o putem face noi, pentru că datorăm asta miilor de familii care au suferit. Putem să iertăm. Abuzurile din justiție au fost rușinea noastră”, a mai spus Tăriceanu.
Abuzurile din justitie sunt de vina si pentru intarzierile din infrastructura, sanatate, educatie. El sustine ca judecatorii dadeau decizii in baza unor informatii, nu probe, primite in plic, aceasta fiind esenta protocoalelor secrete, in timp ce alte dosare erau tinute in dulap pentru santaj.
Șeful ALDE a mai spus că nu există nici un pericol pentru ruperea coaliției cu PSD. ”Orizontul nostru trebuie să fie 2024, așa cum am discutat cu colegul meu, Liviu (Dragnea – n.red.)”, a spus el.
16:20 - Fostul ministru al Apararii, Mihai Fifor, a fost ales, duminica presedinte al Consiliului National al PSD. El a fost ales cu unanimitate de voturi.
16:00 - la sedinta informala se discuta despre Fondul pentru autoritatile locale anuntat de Liviu Dragnea, dar si despre prioritatile PSD pe acest final de an, potrivit Antena 3. La finalul zilei, vor tine discursuri Liviu Dragnea, Viorica Dancila, dar si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu
15:57 - Si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, participa la sedinta informala a PSD. Tariceanu a ajuns in biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputatilor cu 10 minute inainte de ora 16.00, ora la care este programata sedinta Consiliului National, informeaza Mediafax.
14:40 - Printre liderii PSD prezenti in biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, se numara premierul Viorica Dancila, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache si Marian Oprisan, informeaza Mediafax. Premierul Viorica Dancila a venit impreuna cu ministrul de Interne, Carmen Dan, la intalnirea informala a social-democratilor.
14:30 - Liviu Dragnea a convocat mai multi lideri de filiale judetene la o intalnire informala inainte de sedinta Consiliului National. Apropiatii presedintelui PSD au fost convocati de la ora 14:30 la Palatul Parlamentului, informeaza Realitatea TV.