VIDEO Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu au stat la tribuna oficială alături de Iohannis la parada de Centenar / Mașinile Jandarmeriei au fost huiduite
Peste 550.000 de persoane sunt aşteptate să asiste, sâmbătă, la cele aproape 450 de manifestări organizate în întreaga ţară de Ziua Naţională. La Bucureşti, aproximativ 4.000 de militari cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave vor participa la parada militară de 1 Decembrie, iar autorităţile estimează că peste 30.000 de oameni vor veni să îi vadă. Alţi aproape 100.000 de români sunt aşteptaţi la parada militară de la Alba Iulia, transmite News.ro
(Sursa Foto: Inquamphotos/ Autor: Octav Ganea)
11.34 Klaus Iohannis s-a dus și a dat mâna cu mai mulți oameni din public, cărora le-a spus ”La mulți ani!”, șeful statului primind urări similare din partea lor.
11.31 Din nou huiduieli răzlețe la defilarea trupelor Jandarmeriei, dar și câteva aplauze. Unii au strigat ”Rușine să vă fie”, alții ”La mulți ani. Nu pentru voi” sau ”Zece august”. În schimb, pompierii au fost aplaudați de toți cei prezenți la defilare.
10.44 Mașinile Jandarmeriei sunt huiduite din public. Unii au strigat rușine, alții s-au întors cu spatele. De menționat că la paradă nu a mai apărut și autospeciala blindată pentru intervenţie SANDCAT a Jandarmeriei, cum era în program
10.31 Defilează tehnica de luptă, una dintre noutăți fiind sistemul de rachete Patriot, care urmează să intre în dotarea Armatei române.
10.19 Klaus Iohannis asistă la parada aviatică de lângă Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea
10.08 Președintele depune o coroană de flori la Arcul de Triumf. Se păstrează un moment de reculegere. A început parada cu tehnica de luptă. Sosesc primele elicoptere PUMA.
10.00 Președintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf. S-a așezat în tribuna oficială lângă Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea fără să-i salute. Se intonează imnul Național.
9.45 Liviu Dragnea este prezent în tribuna oficială la Arcul de Triumf, alături de premierul Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, Traian Bsescu, Emil Constantinescu, deși liderul PSD anunțase inițial că nu va putea participa
Parada militară organizată în Piaţa Arcul de Triumf începe la ora 10.00, prin faţa spectatorilor urmând să treacă aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave.
Între aceştia vor fi şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere: Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.
Dispozitivul de defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază.
De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia Tradiţia Militară, membră a Uniunii Europene a Asociaţiilor Istorico-Militare.
Anul acesta, în premieră, parada militară naţională va fi deschisă de aviaţia militară. Dispozitivul de zbor va fi deschis de o formaţie de elicoptere, în frunte cu un elicopter din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul naţional.
Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat să participe la parada militară de sub Arcul de Triumf, dar şi la manifestările de la Alba Iulia.
La Alba Iulia, ceremonia militară va începe la ora 15.30, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la aceasta urmând să participe aproximativ 1.600 de militari şi specialişti, cu 150 de mijloace tehnice şi 23 de aeronave militare. În blocurile de defilare se vor regăsi militari şi tehnică ale armatei poloneze.
Pe timpul ceremoniilor din Bucureşti şi Alba Iulia vor fi executate câte 21 de salve de tun.
Ceremoniile militare din cele două oraşe pot fi urmărite şi online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale
Activităţi similare au loc în marile garnizoane din ţară, cu participarea reprezentanţilor Armatei României, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în misiune militari români. De 1 Decembrie, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Astfel, potrivit MAI, de 1 Decembrie, la nivel naţional sunt anunţate aproximativ 450 de manifestări publice la care se preconizează participarea a peste 550.000 de persoane.
Potrivit estimărilor, 30.000 de români vor veni să vadă parada din Bucureşti, iar după încheierea acesteia MAI va organiza în Parcul Herăstrău (intrare Pavilion H) o expoziţie de mijloace tehnice, acompaniată de un concert de muzică de fanfară.
Unul dintre cele mai importante evenimente este parada militară de la Alba Iulia, la care sunt aşteptaţi aproape 100.000 de cetăţeni.
Pentru desfăşurarea în condiţii de ordine şi siguranţă publică a manifestărilor şi pentru a putea interveni în cazul unor situaţii de urgenţă în sprijinul populaţiei, sunt mobilizaţi aproximativ 29.000 de pompieri, jandarmi şi poliţişti. Poliţiştii rutieri vor fluidiza traficul şi vor îndruma şoferii spre rutele ocolitoare în cazul impunerii unor restricţii de circulaţie.
De altfel, în minivacanţa de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, structurile MAI au mobilizat efective suplimentare, media zilnică fiind de aproximativ 26.000 de angajaţi. O atenţie deosebită va fi acordată staţiunilor turistice, drumurilor naţionale şi autostrăzilor care sunt foarte circulate în astfel de perioade.
Poliţia Română acţionează, la nivel naţional, zilnic, cu aproximativ 9.000 de poliţişti şi aproape 4.000 de autospeciale, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în zona desfăşurării manifestărilor publice. De asemenea, în jur de 3.500 de patrule de siguranţă publică acţionează pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Aproape 2.000 de poliţiştii rutieri sunt în dispozitiv, cu aproximativ 300 de aparate radar, pe principalele drumuri naţionale, dar şi în staţiunile turistice, în zonele de agrement şi în punctele cu risc ridicat de accidente rutiere. De asemenea, ei instituie, în funcţie de situaţie, restricţii ale traficului rutier pe rutele ce converg spre zonele de desfăşurare a evenimentelor.
În această minivacanţă, sunt la datorie, zilnic, peste 5.000 de pompieri. De asemenea, la nivel naţional sunt disponibile 414 echipaje de asistenţă medicală de urgenţă, prim-ajutor calificat şi descarcerare, 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple şi 114 echipaje de descarcerare.