VIDEO Documentarul „Al doilea joc“, de vineri în cinema. Adrian Porumboiu: „Când o să faci şi tu un film serios?“
La 25 de ani după unul dintre meciurile echipei Steaua Bucureşti cu Dinamo Bucureşti, Corneliu Porumboiu urmăreşte, împreună cu tatăl lui, competiţia de pe data de 3 decembrie 1988, unde Adrian Porumboiu a fost arbitru principal. În timp ce filmarea rula „pe un DVD player rudimentar“, un reportofon pornit înregistra comentariile celor doi pe parcursul meciului. Aşa se constituie documentarul „Al doilea joc“, de Corneliu Porumboiu.
Ideea filmului a apărut după ce regizorul a revăzut, în emisiunea „Replay“ de la Televiziunea Română, câteva minute din competiţia Steaua – Dimano din 1988. „Din meciul acesta n-am înţeles nimic, pentru că ningea şi abia vedeam mingea. Revăzându-l după atâţia ani, am avut un sentiment straniu, greu de definit. Câteva luni mai târziu m-am întâlnit cu Marian Olaianos, producătorul emisiunii «Replay», şi i-am cerut înregistrarea meciului. Voiam să-l revăd cu tatăl meu şi să-mi clarific anumite lucruri“, a spus Porumboiu, într-un interviu realizat de Gabriela Filippi şi Andrei Rus.
Un arbitru în faţa televizorului
Urmărind meciurile arbitrate de tatăl lui, Corneliu Porumboiu ajunsese să cunoască foarte bine regulamentul din fotbal, devenind un reper pentru ceilalţi membri ai familiei. „Vedeam meciurile împreună cu fratele meu, Octavian, şi cu mama, iar ei mă întrebau tot timpul: «A fost offside? A fost fault? A dat bine cartonaşul galben?». Devenisem un fel de arbitru în faţa televizorului“, îşi aminteşte cineastul.
Totodată, regizorul consideră că modalitatea de filmare din perioada comunistă i-a influenţat felul de a privi cinematografia. „Revăzând meciul arbitrat de tata, m-am întrebat dacă această manieră de a filma, cu care am crescut, nu e chiar cea care mi-a format indirect modul de a mă raporta la cinema“, spune Corneliu Porumboiu. Numele filmului nu are legătură cu realitatea, în sensul că meciul urmărit nu este cea de-a doua competiţie dintre Steaua şi Dinamo. Explicaţia? „Tata are ca ton de apel la telefon «Al doilea vals», al lui Şostakovici. Într-o primă fază m-am gândit că un posibil titlu ar fi chiar «Al doilea vals», pentru că de la un moment dat jocul devine absurd, un fel de dans macabru“, explică regizorul.
Întrebat care a fost reacţia tatălui său faţă de acest film, regizorul Corneliu Porumboiu spune că parcă şi-l imaginează tachinându-l cu aceeaşi întrebare: „Când o să faci şi tu un film serios, un film mare, cu emoţie?“.
Porumboiu, junior şi senior
Primul film regizat de Corneliu Porumboiu (38 de ani), „A fost sau n-a fost?“, a apărut în 2006 şi a câştigat numeroase premii la festivaluri din toată lumea. A urmat „Poliţist, adjectiv“, în 2009 şi mai cunoscutul „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“.
Adrian Porumboiu (63 de ani), azi un important om de afaceri, a fost fotbalist şi unul dintre cei mai buni arbitri români, practicând această profesie începând din 1976. A arbitrat meciuri din diviziile A, B şi C, iar din 1986 a devenit arbitru internaţional FIFA.
Sursa: adevarul.ro