VIDEO „De revizuire să spui!” Cum îi șoptea Iordache Marianei Moț, de la Justiție, ce să zică în Comisia Juridică

VIDEO „De revizuire să spui!” Cum îi șoptea Iordache Marianei Moț, de la Justiție, ce să zică în Comisia Juridică

„De revizuire să spui!” Cum îi șoptea Iordache Marianei Moț, de la Justiție, ce să zică în Comisia Juridică. Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Mariana Mot, a sustinut miercuri, in Comisia Juridica din Camera Deputatilor, ca in cazul anularii de catre Parlament a protocoalelor incheiate de SRI cu Ministerul Public, legiuitorul ar putea sa instituie un nou temei de revizuire a sentintelor judecatoresti definitive.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, i-a dat mai multe indicatii judecatoarei Mariana Mot, secretar de stat in Ministerul Justitiei. Potrivit inregistrarii sedintei Comisiei Juridice, parlamentarul i-a suflat, in momentele cheie, ideile prezentarii, dezvăluie jurnalistul Ionel Stoica pe  Ziare.com .

Mot a fost adusa in Ministerul Justitiei de catre Florin Iordache. Ea a fost mentinuta in institutie de Tudorel Toader, in ciuda unor critici din sistemul judiciar, deoarece in baza unei decizii CCR magistratii nu mai pot ocupa functii in Executiv.

Mariana Mot este mama fostului deputat PSD Emil Mot, actual primar al orasului Slatina. Emil Mot a ajuns deputat PSD in 2012, gratie baronului PSD Olt, Paul Stanescu, in prezent vicepremier. Pe de alta parte, mass-media a dezvaluit ca Mariana Mot ar fi nasa lui Judecator, unul dintre baietii interlopului Bercea Mondial.

Tema: OUG 6/2016

In sedinta Comisiei Juridice, magistratul Mariana Mot prezenta punctul de vedere al Ministerului Justitiei cu privire la ordonanta de urgenta a Guvernului nr.6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal.

Inca de la inceputul prezentarii, atunci cand Mot a amintit de protocoalele de colaborare cu SRI, care vizau folosirea infrastructurii Serviciului de catre procurori, Iordache ii sopteste ca acestea "adauga la lege". "Adaugand la lege", confirma secretarul de stat.

"Legiuitorul poate reglementa protocoalele"

De la minutul 24:

Mariana Mot: Apreciem ca legiutorul poate reglementa cu privire la protocoalele de colaboare instituite conform alineatului 2 pe care l-am citit. Poate institui o norma juridica, prin care daca aprecia ca aceste protocoale de cooperare au fost incheiate in frauda legii, sau cu nerespectarea legii, sa le declare nule sau anulate, sa le anuleze, cu efecte juridice diferite. Stiut fiind ca, din punct de vedere juridic, anularea unui act juridic lipseste de efecte pentru viitor, iar constatarea nulitatii produce efecte retroactiv de la data incheierii actului.

Florin Iordache: ...Si probele obtinute, automat.

Mariana Mot: Prin urmare, daca se declara aceste protocoale de cooperare, prevazute la alineatul 2, ca fiind nule, sau se dispune anularea lor, si probele obtinute in aceste texte sau in protocoale, probabil detaliat, nu stiu ce cuprind aceste protocoale, concret, legiutorul poate sa dispuna si care este soarta acestor probe. Respectiv: ca ele sunt nule sau ...Teoretic asa ar trebui sa fie, nule.
 Probele obtinute prin mijloace nelegale...avem un text, mai pe la 200 si ceva, care spune ca sunt nule.

Florin Iordache: ...Si de revizuire sa spui.

Mariana Mot: Dupa ce legiuitorul poate sa intervina legislativ in sensul acesta, apreciez ca din punct de vedere al tehnicii legislative, poate lamuri soarta cauzelor in care au fost folosite astfel de probe obtinute in modalitatea pe care am discuta-o mai inainte.

Despre revizuirea sentintelor

Discutia este intrerupta, presedintele Comisiei, Eugen Nicolicea, are o discutie cu reprezentantul Ministerului Public. Mariana Mot reia cuvantul de la minutul 40, potrivit inregistrarii de pe site-ul Camerei Deputatilor.

Mariana Mot: Cred ca voi putea sa aduc si in forma scrisa observatiile. Vreau sa mai fac doua simple precizari. Vorbeam despre posibilitatile pe care le are legiuitorul in situatia in care va adopta o solutie de a fi declarate nule sau anulabile protocoalele, precum si probele obtinute in mod nelegal, in consecinta.

Nu apreciez eu ca sunt obtinute legal sau nelegal. De principiu vorbind. Ar putea legiuitorul sa instituie un nou temei de revizuire. La articolul 453 Cod Procedura Penala astfel incat sa dea eficienta pana la capat, daca s-ar merge pe aceasta idee a constatarii nulitatii. Sa dea eficienta pana la capat normei juridice, pentru transpunerea in practica in cazul cauzelor in care au fost folosite astfel de probe sau au fost folosite mijloace de proba care ar intra sub incidenta unei eventuale nelegalitati sau nulitati.

Adica adaugarea unui nou temei de revizuire, dupa litera f), de la 453, Cod Procedura Penala, o noua litera g), care sa reglementeze aceasta situatie. Ca si caz, nou, repet, de temei de revizuire.

Articolul 453 din Codul de Procedura Penala stabileste care sunt cazurile de revizuire, revizuirea si caile extraordinare de atac.



populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...