VIDEO Dan Alexe, scriitor: „În Cecenia mi s-a propus să mă prefac răpit şi să împărţim banii“
Dan Alexe a fugit din România ceauşistă în 1988 şi de atunci s-a stabilit în Belgia. Este scriitor, jurnalist (colaborator la BBC sau la Europa Liberă) sau cineast (a realizat filme documentare în Cecenia, Afganistan, Pakistan, Kosovo şi Asia Centrală).
Despre volumul de proză apărut la Humanitas şi care va fi lansat mâine la Librăria Humanitas Cişmigiu, Radu Paraschivescu scrie în prefaţă: “Prospeţime, necomplezenţă şi fugă din canon – aceasta ar fi formula prozelor lui Dan Alexe. Cele trei borne se găsesc, fără excepţie, în fiecare povestire din «Miros de roşcată amară». Indiferent dacă în centrul prozelor stau cupluri / triunghiuri amoroase sau personaje de subterană ori de periferie, indiferent dacă în conul de lumină nimeresc interlopi cu mitraliera pe genunchi, curve revanşarde, mistici deraiaţi, fotografi metrosexuali, miliţieni roşi de frustrări, etnologi stârniţi de superstiţii şi blesteme vechi, mărunţi ciubucari ai sorţii, bolnavi cărora moartea le aruncă ocheade, taţi de împrumut sau copii smulşi din gogoaşa normalităţii, temperatura textului rămâne ridicată şi curtează uneori incandescenţa.”
Dan Alexe vorbeşte în continuare limba română cu mândrie, iar copiii lui nu cunosc decât această limbă. „M-a ajutat foarte mult (să nu uit limba română, n.r.) colaborarea zilnică cu Radio Europa Liberă, pentru care eram corespondent din Afganistan şi din alte ţări. Apoi, am doi copii născuţi în Belgia cu care vorbesc doar în româneşte.“
Societatea românească a fost spartă acum atât de multă vreme, încât solidaritatea a dispărut, ceea ce explică faptul că nu există structuri subterane de într-ajutorare, nu există mafie, ca la albanezi, ca la sârbi.
Dan Alexe, scriitor
Dan Alexe: „Spaima de Securitate, de care se vorbeşte astăzi, nu era fizică. Am fost arestat şi anchetat de foarte multe ori, dar niciodată nu am fost bruscat fizic. Societatea românească a fost spartă acum atât de multă vreme, încât solidaritatea a dispărut, ceea ce explică faptul că nu există structuri subterane de într-ajutorare, nu există mafie, ca la albanezi, ca la sârbi.
Radu Paraschivescu: „Eu şi Dan Alexe ne-am cunoscut în armată, am fost colegi de pluton şi apoi n-am mai ştiut unul de celălalt. L-am descoperit tot citindu-i blogul unde am descoperit nişte nuanţe ale limbii, o plascticitate care m-a fascinat.“
Radu Paraschivescu: „Cuvântul scandalos e o parte de subtitlu-cârlig. Aceste povestiri au o prospeţime care pe mine m-a dereglat. Dan este unul dintre cei care lasă limba să-l vorbească. Vreau ca această carte să fie începutul unei serii de cărţi care se va scrie de acum încolo în România.“
Dan Alexe: „Sunt un ateu şi un adversar total al predării religiei în şcoli şi al amestecului ei în societate. Nu are nicio legătură cu colectivul, este ceva strict individual. Nu trebuie să impunem o ideologie totalitară în şcoli.“
Dan avea o aparţie uşor sfioasă, dar dacă te-ai fi uitat cu atenţie, ai fi văzut în ceva în privire. A venit şi mi-a spus: «Astăzi mi-a murit mama». Am avut o stupoare, schimbam culoare după culoare, până când m-a graţiat şi mi-a spus: «Aşa începe Străinul lui Camus».
Radu Paraschivescu, jurnalist şi scriitor
Dan Alexe: „Am fost la Muntele Athos de multe ori, chiar şi cu Gigi Becali, de Paşti. E un om foarte transparent şi total lipsit de ipocrizie. Nu mi-a plăcut de el. E prea transparent, fără personalitate. Eu am mers atunci ca antropolog, voiam să fac un documentar despre mănăstirea aceea schismatică de la Muntele Athos, care refuză orice apropiere de Vatican, refuză ecumenismul.“
Radu Paraschivescu: „Dan avea o aparţie uşor sfioasă, dar dacă te-ai fi uitat cu atenţie, ai fi văzut în ceva în privire. A venit şi mi-a spus: «Astăzi mi-a murit mama». Am avut o stupoare, schimbam culoare după culoare, până când m-a graţiat şi mi-a spus: «Aşa începe Străinul lui Camus».“
Dan Alexe: „Eu îi provocam pe ofiţeri în armată, îi salutam cu stânga, motiv pentru care intram des în carceră.“
Dan Alexe a mers şi în Caucaz, cu scop de serviciu, în special în Cecenia şi în Georgia. „Primul meu film documentar a fost despre Cecenia şi generalul Dudaev, cum a ajuns la putere în anii 1991-1992. De atunci m-am întors regulat peste tot, e o zonă care mă fascinează. Caucazul de nord este extraordinar de periculos, cum e Somalia. În Cecenia mi s-a propus să mă prefac răpit şi să împărţim banii“. Le-am explicat că nu valorez foarte mult şi au lăsat-o baltă. În Caucazul de nord nu eşti bărbat dacă nu porţi armă. Când te naşti acolo, ai o indetitate de neştirbit.“
Radu Paraschivescu: „Sunt câteva povestiri din cartea lui Dan Alexe care mi-au lăsat o urmă mai puternică decât celelalte, fiindcă de plăcut mi-au plăcut toate: Sunt povestiri scurte: „Poveste de Crăciun“ are o pagină.“
Sursa: adevarul.ro