VIDEO Cum l-a UMILIT regimul Ion Iliescu pe Regele Mihai I în anii '90: l-a întors din drum de două ori și nu i-a permis să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu

VIDEO Cum l-a UMILIT regimul Ion Iliescu pe Regele Mihai I în anii '90: l-a întors din drum de două ori și nu i-a permis să participe la înmormântarea lui Corneliu Coposu

Dupa Revolutia din 1989, Regele Mihai I a fost nevoit sa stea departe de Romania inca aproape 8 ani, primind cetatenia romana abia in 1997, in timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Fostul suveran a fost umilit in mai multe randuri de regimul fostului presedinte Ion Iliescu. Prima data, chiar de Craciun in 1990, autoritatile l-au oprit pe Regele Mihai - insotit si de Regina Ana si principesa Margareta - in drum spre Curtea de Arges si i-au obligat sa se intoarca la aeroport si sa plece din Romania. Regimul Iliescu i-a permis Majestatii sale sa viziteze tara pentru sarbatorile de Paste in anul 1992, pentru ca in 1994 sa il intoarca din nou din drum, de pe aeroportului Otopeni, pe motiv ca nu avea viza. Regele abia apucase sa coboare de pe scara avionului. Imagini cu cele doua incidente, ale TVR, au fost facute publice abia in 2013. Regele Mihai I nu a avut voie nici in 1995 sa intre in tara pentru a participa la inmormantarea lui Corneliu Coposu, insa a trimis un mesaj.

Prima umilinta - 25 decembrie 1990

La 25 decembrie 1990, Mihai I, insotit de mai multi membri ai familiei regale, soseste pe aeroportul Otopeni si intra in tara cu un pasaport diplomatic danez, obtinand o viza pentru 24 ore pentru a merge la Manastirea Curtea de Arges, unde urma sa participe la slujba de Craciun. In drum spre Curtea de Arges, Regele si insotitorii sai, aflati intr-o masina, sunt opriti de un baraj al Politiei, condusi din nou la aeroport si obligati sa paraseasca tara.

(sursa: Wikipedia)

"Il rog foarte mult, pentru ca nu vine niciun ambasador, niciun membru al guvernului... II pun in vedere, ca sa nu depasim cadrul si sa nu fim pusi in situatia casa se ia masuri sa il invitam in alt sens. Pentru ca dansul este ilegal la noi in tara", spunea atunci generalul Valeriu Rozoleanu, seful Directiei Generale Pasapoarte la acea vreme.

Guvernul din 1992 i-a permis regelui Mihai sa revina in tara pentru a participa la praznuirea Sf.Pasti, in luna aprilie. "Incordarea maxima a fost in momentul cand avionul, trecand de Austria si Ungaria, se apropia de spatiul aerian romanesc. Omul de la turnul de control a inghitit in sec si a spus: Transmitem bine ati venit Majestatilor Sale", afirma Emil Hurezeanu pentru Digi24.

In Bucuresti, sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a-l vedea pe Rege, care s-a adresat romanilor de la balconul unei camere de hotel si nu de la Palatul Regal, pentru ca nu a primit aprobare in acest sens de la autoritati, noteaza Digi24 intr-un reportaj.

Imagini cu vizita Regelui Mihai din 1992:

 

Radu Campeanu, presedinte al PNL la acea vreme, i-a propus regelui Mihai sa candideze la alegerile prezidentiale din partea liberalilor, insa Regele a refuzat categoric.

Dupa acest episod insa, Regele Mihai a fost interzis din nou si supus unui nou moment de umilinta.

7 octombrie 1994 - intors de pe Aeroportul Otopeni

Regele Mihai I si Regina Ana au aterizat pe aeroportul Otopeni si au coborat pe scara avionului, aratandu-si pasapoartele. Regele era asteptat acolo de mai multi parlamentari romani. Autoritatile nu i-au permis sa intre pe teritoriul tarii si l-au obligat sa intre inapoi in avion si sa se intoarca de unde a venit.

Unul dintre cei care au contestat atunci masurile luate de autoritati a fost Dinu Patriciu (deputat CDR), care, langa scara avionului pe care se afla chiar Regele Mihai, i-a acuzat ca se comite "un abuz". Potrivit imaginilor de arhiva ale TVR (vezi mai jos), autoritatile au spus: "Nu acordam viza in frontiera. Pasaportul nu contine viza de Romania." Avionul Air France a facut atunci cale intoarsa.

Imagini cu cele doua momente:

 

Regelui Mihai i s-a interzis si sa participe la inmormantarea lui Corneliu Coposu, in 1995, unde fusese invitat de Emil Constantinescu. El a transmis atunci un mesaj inregistrat, pe care l-au ascultat sutele de mii de romani care isi luau ramas-bun de la Coposu.

"Gestul politicianist de interzicere a venirii regelui la inmormantare ne-a socat pe noi, dar a fost iarasi o greseala grava, dupa parerea mea, a fost aceeasi teama", afirma Emil Constantinescu pentru Digi24.

In 1997, guvernul CDR ii ofera Regelui Mihai cetatenia romana. In 2001, devenit din nou presedinte al Romaniei, Ion Iliescu l-a invitat pe Regele Mihai la redeschiderea unei galerii de Arta, la Palatul Regal. Potrivit Digi24, i s-a adresat cu Sire.

Atunci, ca si in alte ocazii ulterioare, Regele Mihai si Ion Iliescu si-au strans mana. Insa in 2011 Regele Mihai a refuzat sa ii stranga mana lui Iliescu atunci cand acesta s-a indreptat spre el cu mana intinsa, cu ocazia discursului sustinut atunci in Parlament de fostul Suveran.

Vezi mai jos imaginile de atunci surprinse de HotNews.ro:


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...