VIDEO Cristian Bușoi, raportorul EU4Health, cere Parlamentului European un “mandat puternic” pentru a negocia cel mai ambițios Program de Sănătate din istoria UE
Eurodeputatul Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE (EU4Health), a cerut joi un mandat clar și puternic din partea europarlamentarilor pentru a începe negocierile cu statele membre privind cel mai amplu program de sănătate din istoria UE, pentru care Parlamentul European a solicitat inițial un buget de 9,4 miliarde de euro, în timp ce țările UE au decis tăierea alocărilor până la anvelopa financiară de 1,7 miliarde de euro, iar în urma acordului politic provizoriu dintre Parlament și Consiliu, eurodeputații au obținut o creștere până la 5,1 miliarde de euro.
“Criza COVID-19 a dovedit în mod clar nevoia Uniunii Europene de instrumente de politică bine definite și finanțate în mod adecvat (…) Aștept cu nerăbdare votul de astăzi, în plen, și mă aștept să am un mandat clar și puternic pentru a începe negocierile“, a spus Bușoi, în prezentarea sa din cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European consacrată Programului EU4Health. Referindu-se la triplarea bugetară obținută de negociatorii PE, europarlamentarul român a descris-o drept “un triumf” pentru “cel mai ambițios și bine finanțat program de sănătate al UE de până acum”.
El a amintit că EU4Health este al patrulea program de sănătate din istoria UE și a criticat faptul că, inițial, acest program nu era prevăzut ca un instrument independent, deși “cel puțin 70% dintre cetățenii noștri se așteaptă la o implicare mai mare și mai îndrăzneață a UE în domeniul sănătății”.
“La acel moment, îmi exprimam îngrijorarea cu privire la diluarea bugetară și retragerea Programului de sănătate al UE ca instrument independent și element central al politicii UE”, a amintit el, mulțumind Comisiei von der Leyen și comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides pentru abordarea acestor provocări în conextul crizei provocate de noul coronavirus.
În continuare, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie a prezentat principalele priorități ale Programului de Sănătate.
“EU4Health va fi al patrulea program de sănătate al Uniunii, ca instrument separat, pentru perioada 2021-2027. Ca o consecință directă a COVID-19, un program autonom care vizează consolidarea sistemelor de sănătate din UE și a asistenței medicale, cu un buget inițial robust de 9,4 miliarde”, a spus el, în condițiile în care prezentarea acestui raport survine la două zile după un acord provizoriu între Consiliul și Parlamentul European privind bugetul de 1.824,3 miliarde de euro și în care eurodeputații au obținut o triplare a bugetului alocat sănătății față de suma de 1,7 miliarde propusă de statele UE .
Cristian Bușoi a arătat că în comparație cu cel de-al treilea program pentru sănătate, EU4Health va desfășura mai multe acțiuni pentru a sprijini statele membre în domeniul sănătății și își va completa eforturile de reformare a sistemelor lor de sănătate pentru a deveni mai rezistente.
“În calitate de raportor, atunci când am elaborat raportul inițial, am subliniat importanța faptului că programul EU4Health este mai mult decât un simplu răspuns la criza COVID-19 și ar trebui să ofere nu numai un management pe termen scurt al crizei, ci și obiectivele pe termen lung. în asigurarea dezvoltării unor sisteme de sănătate puternice și rezistente în statele membre și abordarea provocărilor pe termen lung, cum ar fi cancerul, povara bolilor cronice, bolile transmisibile și netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul, bolile neurologice și hepatita, rezistența antimicrobiană, sănătatea mintală și îmbătrânirea, ezitarea în materie de vaccinul, accesul inegal, lipsa medicamentelor și, în același timp, pregătirea pentru tehnologiile emergente”, a detaliat el.
Mai mult, Bușoi a subliniat că problema cancerului a fost una dintre prioritățile sale de top și a asigurat că EU4Health va consolida lupta Uniunii Europene împotriva cancerului prin acțiuni concrete de abordare a lipsei de screening, a diagnosticului precoce și a accesului la tratament și îngrijire și în sinergie cu Planul european de combatere a cancerului.
El a mai arătat că o altă prioritate, în calitate de raport, a fost digitalizarea asistenței medicale, în special prin crearea și punerea în aplicare a Registrului european eHealth și prin sprijinul pentru crearea și utilizarea platformei Health Data Space.
“Programul (n.r. – de sănătate) nu va livra doar în ce privește lupta împotriva cancerului, ci și în privința digitalizării și a viitoarelor realități îngrijorătoare, viitoarelor pandemii și amenințări pentru sănătate, lucrând în sinergii cu alte programe, instrumente și fonduri: cum ar fi Planul UE de combatere a cancerului, Orizont Europa și în special Misiunea despre cancer, Agenda digitală și Mecanismul de Redresare și Reziliență”, a mai spus europarlamentarul PNL și PPE, din perspectiva finanțării.
Cristian Bușoi a mai spus că aprobarea acestui program în comisia de specialitate, Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a arătat “în mod clar că Parlamentul European susține îmbunătățirea sănătății cetățenilor noștri, prin promovarea sănătății și abordarea centrată pe persoană pentru abordarea bolilor transmisibile și netransmisibil”, punând accent pe boli cronice, screening timpuriu, prevenire, dezvoltarea în continuare a ERN-urilor, abordarea ezitării vaccinului și a inegalităților în materie de sănătate.
Eurodeputatul român a arătat că membrii Parlamentului European au restabilit bugetul programului EU4Health, redus de Consiliul European la summitul maraton din luna iulie la 1,7 miliarde de euro, o creștere care reprezintă un “triumf pentru toți”.
“Cu acest angajament suntem aici, astăzi în plen. Sunt recunoscător echipei noastre de negocieri și partidului meu politic că au fost hotărâți să mărească bugetul pentru sănătate. S-a ajuns la un acord, cu o creștere majoră de până la 5,1 miliarde pentru sănătate comparativ cu reducerea din iulie și aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi partidului meu, PPE, și echipei noastre de negociere a PE pentru sprijinul lor. Această creștere este un triumf pentru noi toți“, a spus el.
“În comparație cu al treilea program de sănătate, avem un buget robust care va veni în sprijinul statele membre. Acest buget va putea completa eforturile statelor membre și programele naționale, iarn în sinergie cu alte instrumente va contribui la îmbunătățirea bunăstării cetățenilor noștri, abordând inegalitățile în materie de sănătate, consolidând sistemele de asistență medicală, sprijinind digitalizarea asistenței medicale prin Registrul european eHealth și prin platforma Health Data Space și, nu în ultimul rând, lupta împotriva cancerului. (…) Am reușit rapid să oferim ceea ce va fi cel mai ambițios și bine finanțat program de sănătate al Uniunii până acum“, a conchis Cristian Bușoi.
După dezbaterea din plenul Parlamentului European,deputații europeni vor vota funcționarea noului program de sănătate al UE – EU4Health care are ca scop îmbunătățirea capacității UE de a ajuta statele membre în actuala criză de sănătate și în viitoarele crize.
Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.
Sursa: caleaeuropeana.ro