VIDEO Coronavirus/Iohannis: Ne aşteptăm ca prima tranşă de vaccin să ajungă în primul trimestru al anului viitor
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România se aşteaptă să primească prima tranşă de vaccin anti-COVID-19 în primul trimestru al anului viitor, arătând că primii beneficiari vor fi cei din sistemul medical şi persoanele din grupele de risc, urmând ca vaccinarea întregii populaţii să înceapă cel mai devreme în primăvară.
"Situaţia epidemiologică de la nivelul tuturor statelor europene se degradează rapid, iar populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficace, iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin. România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19, atunci când acestea vor fi disponibile, urmând ca ţării noastre să îi revină o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii totuşi destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în primul trimestru al anului viitor", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
El a arătat că primii care vor fi vaccinaţi vor fi cei din sistemul medical şi persoanele din grupele de risc.
"Vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficienţă şi siguranţă şi se respectă toate reglementările internaţionale", a arătat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că, în baza convenţiilor făcute în UE, toate statele europene vor primi în acelaşi timp tranşele de vaccin.
El a arătat că este nevoie de informarea corectă a populaţiei cu privire la vaccin.
"Este absolut necesar un proces de comunicare clar, transparent şi eficient. (...) Fiind o problemă de importanţă majoră, fac apel la personalul medical de la toate nivelurile de a se pregăti şi a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare. Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie la rândul lor să fie bine instruiţi", a spus Iohannis.
De asemenea, preşedintele a indicat că i-a solicitat ministrului Sănătăţii să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare şi să stabilească un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie.
"De asemenea, am discutat şi aspecte de logistică legate de depozitare şi distribuţie, dar şi despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare", a arătat şeful statului.
Iohannis a subliniat că este imperativ ca toate măsurile de protecţie şi prevenţie să fie respectate - purtarea măştii, igiena mâinilor, distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor, munca la distanţă, acolo unde este posibil.
"Sunt lucruri care stau în puterea noastră şi, momentan, singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pandemiei", a spus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19 cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretarul de stat în MS general dr. Ionel Paul Oprea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila. De asemenea, la reuniune au participat dr. Andreea Moldovan - director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov şi dr. Gindrovel Dumitra - medic primar Medicină de familie, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF. AGERPRES