VIDEO Coronavirus/ Arafat: Guvernul a adoptat noi măsuri care vor fi aplicate la nivel naţional, începând de luni
Guvernul a adoptat, joi seară, o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă care prevăd noi măsuri la nivel naţional pentru limitarea răspândirii cazurilor de COVID-19 şi care urmează să intre în vigoare de luni, pentru o perioadă de 30 de zile, a declarat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
"Ieri au fost adoptate la Guvern un proiect de hotărâre de guvern şi un proiect de ordonanţă de urgenţă. Bineînţeles, sub rezerva observaţiilor care urmează să vină de la Consiliul Legislativ, dacă vor fi observaţii, dacă nu, atunci ele vor intra în vigoare începând cu ziua de luni. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare şi, bineînţeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea", a informat Arafat.
El a precizat că, potrivit noilor reglementări, masca de protecţie sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, indiferent de incidenţa COVID-19, iar magazinele se vor închide la ora 21,00.
"Oriunde suntem în spaţiul public trebuie să fim cu mască şi să respectăm această regulă. Credeţi-mă, aceasta este măsura, poate, care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă este respectată, şi sunt convins că va fi respectată, având în vedere că toată lumea ştie, deja, în ce situaţie ne aflăm din punct de vedere al răspândirii virusului", a susţinut Raed Arafat.
"Menirea ei, iarăşi, este limitarea mobilităţii şi a contactului şi reducerea riscului de răspândire. Sunt excepţii, totuşi: livrarea la domiciliu - cine asigură livrarea la domiciliu poate să rămână deschis, asigurând livrarea la domiciliu - farmacii şi benzinării, care rămân deschise", a afirmat Arafat.
El a adăugat că o altă măsură vizează "limitarea deplasărilor între orele 23,00 şi 5,00", cu anumite excepţii.
"Poate lumea spune: 'de ce între orele 23,00 şi 5,00?' Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, petreceri, chiar poate afară, deci... Sunt studii făcute şi în alte state care au arătat că există impact, şi aici aţi văzut că sunt mai multe state care au luat măsuri de restricţionare, noaptea, a mobilităţii. Şi aici va fi restricţionarea între orele 23,00 şi 5,00, cu excepţii, în baza unor documente justificative - fie titlu de călătorie, fie legitimaţie de serviciu, fie adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere. Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit", a explicat Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a făcut precizări legate de situaţia în care deplasarea în afara localităţii poate să se suprapună cu intervalul orar 23,00 - 5,00.
"De exemplu, un avion care aterizează la 1,00 dimineaţa - trebuie să ajungi acasă, aici este justificat şi singurul lucru pe care trebuie să îl arăţi, dacă persoana este întrebată, este dovada călătoriei, care este biletul de avion sau boarding pass-ul sau orice document care arată că de fapt ai ajuns la o oră târzie din afară", a arătat Arafat.
Şeful DSU a anunţat că o altă decizie este cea privind "interzicerea reuniunilor cu prilejul petrecerilor, aniversărilor, sărbătorilor în spaţii deschise sau închise".
"Bine, aici nu vorbim de membrii unei familii care se întâlnesc între ei în casă, dar petreceri, sărbători, onomastici etc., astea se interzic, tot pentru reducerea contactului şi limitarea mobilităţii", a spus Arafat.
A fost introdusă o clarificare cu privire la termenul de "terasă".
"Aţi observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă: unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spaţiului închis al unui restaurant, au devenit şi ele închise. Deci, s-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereţi, pentru a păstra căldura; dar ele devin spaţii închise. Astfel, definirea clară, încât acelea care se încadrează în definiţia spaţiilor închise, din Legea 349/2002, este legea cu produsele de tutun, există acolo definiţie foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiţie: 'un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.' Deci, orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula spaţiilor închise din restaurante, după incidenţe, care rămân valabile - capacitatea redusă, după incidenţă, dacă e între 1,5 şi 3 sau peste 3 la mie -, şi atunci aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise", a explicat şeful DSU.
O altă decizie adoptată de Guvern este cea referitoare la interzicerea funcţionării pieţelor, a târgurilor, bâlciurilor.
"Excepţie fiind pieţele agroalimentare în spaţii deschise, care rămân funcţionale, cu respectarea regulilor de distanţare, purtarea măştii şi a regulilor de igienă", a precizat şeful DSU.
Arafat a oferit explicaţii şi cu privire la "decalarea obligatorie a programului de muncă în cel puţin două grupe, la interval de cel puţin o oră", măsură a cărei aplicare urmează să fie verificată de Ministerul Muncii.
"Aici, din nou, noi am mai zis că unde e posibil, să se facă; acum, chiar devine obligatoriu acest lucru acolo unde angajaţii sunt peste 50 la număr. Sub 50 la număr, nu; peste 50 la număr trebuie făcut acest lucru şi, bineînţeles, asta înseamnă să reducem impactul asupra transportului public în comun şi, din nou, asupra contactului între persoane şi răspândirea virusului", a mai declarat şeful DSU. AGERPRES/(A - autor: Daniel Florea, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Captura foto: Guvernul Romaniei