VIDEO Ciucă: Şase militari trataţi în Germania au fost repatriaţi; ne bucurăm că am reuşit să îi redăm familiilor înainte de sărbători
Şase militari români care au fost trataţi în Germania, dintre care patru au fost răniţi în luna octombrie în Afganistan, au fost repatriaţi, joi, cu o aeronavă a Forţelor Aeriene, care a transportat şi echipament medical pentru terapie intensivă donat României de autorităţile de la Berlin.
Prezent la Baza 90 Otopeni la sosirea aeronavei, premierul interimar Nicolae Ciucă a precizat că este foarte bucuros că militarii au putut veni în ţară înainte de sărbători.
"În total şase militari s-au repatriat, au venit acasă. Le dorim însănătoşire grabnică şi ne bucurăm foarte mult că, înainte de sărbători, am reuşit să îi redăm familiilor şi să îşi revadă camarazii de arme", a afirmat Ciucă.
El a spus că unul dintre motivele pentru care a venit să întâmpine militarii a fost acela de a-l saluta pe liderul militarilor din Afganistan.
"Am vrut să îi strâng mâna comandatului de grupă, care, atunci când era pe patul de spital, după incident, în Bagram, când am vorbit cu el prin WhatsApp, când l-am întrebat dacă îşi luaseră toate măsurile de siguranţă, mi-a spus: 'Domnule general, în vehiculul meu de luptă nu urcă nimeni fără mijloace de protecţie şi fără să-şi pună centura'. Şi chestiunea asta mi-a plăcut atât de mult, pentru că a fost un exemplu şi un model pentru tot ce înseamnă partea de pregătire şi desfăşurare a acţiunilor şi, practic, asta le-a salvat viaţa - un lider puternic, un lider care a ştiut ce vrea de la subordonaţii săi şi iată-i astăzi, chiar dacă sunt răniţi, s-au întors acasă", a transmis premierul interimar.
Totodată, Nicolae Ciucă a mulţumit cancelarului german pentru donaţia de echipamente medicale necesare în tratarea pacienţilor cu COVID-19 făcută statului român.
"Doresc, prin domnul ambasador, să mulţumesc cancelarului german Angela Merkel pentru faptul că a demonstrat că în situaţia în care şi Germania trece printr-o stare de control a pandemiei destul de dificilă, nu a ezitat să dovedească faptul că există solidaritate", a declarat el.
Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a subliniat că şi ţara sa duce "o luptă dură" cu pandemia de COVID-19 în momentul de faţă.
"Cu toate acestea, am vrut să acordăm acest sprijin României. Mesajul, cred eu, este clar şi simplu - ne confruntăm cu toţii în Europa cu aceeaşi pandemie şi o vom învinge abia atunci când toţi partenerii europeni o vor fi învins", a spus diplomatul.
Potrivit acestuia, nu este vorba doar despre un semn de solidaritate între România şi Germania, "ci este şi un exemplu de solidaritate europeană, în general". "Trebuie să ne sprijinim reciproc acolo unde este posibil", a evidenţiat Cord Meier-Klodt.
Statul german a donat României, potrivit Ministerului Sănătăţii, 10 aparate de ventilaţie pulmonară de tip Trilogy Evo O2 produse de Philips GmbH Respironics şi 30 de aparate de ventilaţie pulmonară de tip Lumis 150 produse de ResMed. Dispozitivele medicale sunt destinate tratamentului pacienţilor care suferă de forme medii şi grave de COVID-19.
Militarii români care au revenit în ţară au fost trataţi la Centrul Medical Landstuhl din Germania şi vor fi internaţi pentru a fi evaluaţi de o comisie medicală. Ei vor fi transportaţi la Centrul de asistenţă medicală multidisciplinară pentru militarii răniţi în teatrele de operaţii din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar "Dr. Carol Davila".
În funcţie de rezultatul investigaţiilor clinice şi paraclinice, militarii vor beneficia de tratamente medicale de specialitate, asistenţă şi consiliere psihologică şi programe de recuperare neuromotorie postoperatorie, adaptate şi individualizate la fiecare caz în parte, a informat MApN.
Patru militari din Batalionul 191 Protecţia Forţei "Golden Lions" au fost răniţi într-un atac cu dispozitiv exploziv improvizat ce a avut loc pe 21 octombrie, în timpul executării unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar din Afganistan.
Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected - autovehicule rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor), dispozitivul exploziv declanşându-se la trecerea ultimului autovehicul din coloană. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)