VIDEO Cîţu: Procedura de achiziţie a vaccinurilor, aceeaşi la nivelul UE; Voiculescu a semnat pentru 9.000.000 de doze CureVac
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat miercuri că procedura de achiziţie a vaccinurilor este una similară la nivelul Uniunii Europene şi că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a semnat pentru achiziţia a 28.290.000 de doze, dintre care 9.000.000 de doze CureVac.
Precizările vin după ce, marţi, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a înregistrat un dosar penal în care se desfăşoară cercetări cu privire la modalitatea de achiziţionare a dozelor de vaccinuri împotriva COVID-19. Vlad Voiculescu a salutat ancheta DNA, adăugând că în cadrul unei şedinţe de guvern din luna martie a argumentat că există deja un număr mare de doze comandate, în raport cu toate scenariile de imunizare.
"Această procedură este o procedură pentru toată UE, la fel. Nu noi am făcut această procedură şi eu vă spun că e bine că s-a făcut aşa, pentru că, altfel, România - uitaţi-vă la ţările care nu au fost şi nu au avut parte de această procedură de negociere, în care a fost implicată Comisia Europeană, sunt ţări care nu au ajuns la vaccin, sunt ţări care plătesc mai mult acest vaccin şi am fi aşteptat şi noi ca alte ţări să aibă vaccinul. Deci, România, ca toate celelalte ţări, a primit şi primeşte, până în 2023, dozele de vaccin. (...) Acum, de exemplu, facem a treia doză - nu ştia nimeni că se va face a treia doză. Sunt lucruri care vor fi discutate, dar este bizar să ascult astfel de discuţii când e vorba de sănătatea românilor", a spus el.
Cîţu a adăugat că ministrul Sănătăţii este cel care semnează comenzile de vaccinuri din partea României şi menţionat că Vlad Voiculescu ar fi trebuit să spună dacă nu mai erau necesare alte doze.
"Ministrul Sănătăţii, dacă avea o problemă la un moment dat cu un anumit număr de doze, ar fi spus ceva. (...) Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru 28.290.000 de doze, Nelu Tătaru - pentru 33 de milioane, pentru că a contractat înainte, eu am semnat pentru patru milioane de doze şi doamna Mihăilă, acum două luni de zile, a semnat pentru 21.000 de doze. Deci, dacă erau prea multe, putea să spună că nu mai e nevoie. (...) Domnul Vlad Voiculescu a semnat pentru nouă milioane de doze CureVac, vaccin care nu a fost aprobat niciodată, dar este semnată comanda de către domnul Vlad Voiculescu", a mai spus premierul.
El a menţionat că în momentul de faţă, din toate contractele negociate, Comisia Europeană a asigurat accesul statelor membre la un număr de 4,4 miliarde de doze de vaccin până în anul 2023, "adică de zece ori mai multe doze" decât populaţia Uniunii Europene. Totodată, România, în baza negocierilor făcute de Comisia Europeană şi a acordurilor semnate cu producătorii de vaccinuri, poate accesa aproximativ 4,3% din numărul de doze autorizat la nivelul UE.
"Strategia Comisiei Europene a fost să negocieze în numele statelor - mare atenţie: în numele statelor membre - cu mai multe companii producătoare de vaccinuri şi să prefinanţeze în parte contractele prin fondurile instrumentului de sprijin de urgenţă. Deci, Comisia Europeană a negociat în numele statelor şi a prefinanţat. Vaccinul a fost contractat în condiţiile în care autorizarea, eficacitatea şi capacitatea de producţie erau încă incerte. Ştiţi foarte bine că erau deja semnate contracte, dar nu ştiam care dintre vaccinuri va putea fi folosit şi când. Era nevoie de acces la cât mai multe doze şi într-un timp cât mai scurt, motiv pentru care Comisia Europeană şi statele membre şi-au asumat contractarea unui număr mai mare de doze decât necesarul pentru populaţia blocului comunitar", a precizat Cîţu. AGERPRES