VIDEO Cioloș, la STRÂNS GUNOAIE, în Delta Văcărești!
O actiune de ecologizare a Deltei Vacaresti a avut loc joi, la initiativa Ministerului Mediului, in parteneriat cu ONG-ul Premierul Dacian Ciolos s-a numarat printre voluntarii Let's Do It, Romania!. Printre participanti, si premierul Dacian Ciolos, care a declarat, cu aceasta ocazie, ca nu e suficient sa iei decizii pe hartie, trebuie sa le mai si pui in practica.
"Ma bucur ca am reusit dupa patru ani de studii, analize si ceva birocratie sa luam decizia in cele din urma si sa transformam aceasta zona abandonata de cativa ani unde natura si-a reintrat in drepturi si sa o declaram ceea ce este de fapt, un parc natural urban, cel mai mare din Uniunea Europeana, din cate stiu.
Actiunea e binevenit nu doar prin rezultatele pe care o sa le lasam in urma impreuna cu toata echipa de voluntari, dar e binevenita si pentru ca am dat un semnal ca nu-i suficient sa iei o decizie pe hartie, aceasta decizie trebuie pusa in practica", a spus Dacian Ciolos, in Delta Vacaresti.
Actiunea de joi, a adaugat primul ministru, este si un semnal ca "de acum aceasta zona nu mai e o gropa de gunoi unde aruncam ceea ce nu ne mai intereseaza".
La actiunea de ecologizare, alaturi de voluntari, a mai participat si ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.
In mai, guvernul a acordat Deltei Vacaresti statutul de parc natural si arie naturala protejata.
Referitor la persoanele care au teren acolo, pana in prezent 6 proprietari, ministrul spune ca regimul de arie protejata nu interfereaza cu dreptul de proprietate.
"Avem 6 proprietari in aceasta zona si 143 de cereri de retrocedare. 30 au fost solutionate, 114 inca nu. Am cerut Apelor Romane sa accelereze procesul de punere in posesie. In clipa in care isi obtin terenul, proprietarii se supun regimului de arie protejata. Intr-un parc natural este posibil sa ai si activitati economice, se va face o zonificare si va vedea fiecare ce poate face", spunea atunci ministrul Mediului.
Delta Bucurestiului se afla pe locul fostului lac Vacaresti, in Sectorul 4, intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Independentei. Demersul de a transforma zona intr-un parc natural a inceput in 2012, cand Helmut Ignat a publicat in National Geografic un articol despre "Delta dintre blocuri" si a prezentat imagini impresionante cu acest loc. In 2013, Academia Romana a dat avizul care certifica importanta si unicitatea acestui loc, iar de atunci proiectul a ramas blocat la Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care a dat primul aviz in aprilie 2014, iar urmatorul in 2015.