VIDEO „Cea mai mare miză este reindustrializarea țării, cea mai mare provocare a României este declinul demografic”/Marcel Ciolacu și-a lansat programul de țară

VIDEO „Cea mai mare miză este reindustrializarea țării, cea mai mare provocare a României este declinul demografic”/Marcel Ciolacu și-a lansat programul de țară

Candidatul PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la Parlament, la evenimentul de lansare a Proiectului de Țară, că România poate să devină a zece economie a UE, însă pentru acest lucru este nevoie de „predictibilitate și stabilitate” politică.

„Candidez la Președinție pentru că iubesc România și cred în potențialul țării noastre. Avem o șansă istorică în față! În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene. Și acesta trebuie să fie obiectivul nostru strategic! Dar, pentru asta, nu avem timp de pierdut. Trebuie să începem, de acum, să construim o economie puternică. Pentru că economia este temelia oricărui stat sigur și prosper. Fără o economie puternică, nu putem vorbi nici de venituri mai mari, nici de servicii de sănătate și educație de calitate și nici de bani pentru sport. În plus, doar printr-o economie consolidată, putem ajunge la masa deciziilor pe plan extern.

I-am ascultat cu atenție pe toți cei care au luat cuvântul. Fie că ați vorbit de competiții sportive, fie că ați vorbit de afaceri, v-ați referit întotdeauna la competitori, nu la adversari. Ați concurat, dar nu v-ați denigrat. Și nici nu v-ați unit unii împotriva altora. De altfel, ce ar spune oamenii dacă s-ar unii KFC cu McDonald's, de exemplu, împotriva FryDay?? Sau Alex Găvan cu Horia Colibășanu împotriva Laurei Badea? Ar fi groaznic!

Tocmai de aceea, visul meu este să construim o țară unde Președintele își respectă, ascultă și protejează cetățenii. Nu unde Președintele îi învrăjbește pe unii împotriva altora! Îmi doresc o Românie pentru toți românii! Pentru cei de aici, dar și pentru cei din afară. Pentru cei prosperi, dar și pentru cei nevoiași. Pentru cei din marile orașe, dar și pentru cei de la sate. Dar, pentru asta, avem nevoie de echilibru, stabilitate și responsabilitate! În ultimii 20 de ani România a avut 17 guverne. Dacă ne dorim să construim o Românie puternică pe termen lung, avem nevoie de predictibilitate și stabilitate. Sunt pregătit să-mi asum răspunderea, să fiu Președintele României. Să fiu Președintele tuturor românilor!”, a declarat Ciolacu.

Parteneriat cu Guvernul

El a indicat că își propune „un parteneriat real” între Președinte și Guvern pentru a întări economia.

„Alături de colegii mei din PSD am arătat deja responsabilitate, intrând la guvernare, într-un moment critic pentru țară. Atunci când pandemia lua vieți, economia era la pământ și cei aflați la putere doar se certau între ei. Am lucrat împreună cu competitorii politici și am oprit haosul. Am repornit economia și i-am protejat pe români. Sunt în serviciul public de 32 de ani și tot ce am făcut în administrație și la guvern am făcut prin muncă și bună înțelegere cu cei din jurul meu. De aceea, vin astăzi în fața românilor cu trei mesaje clare și ferme. Am un plan pentru România. Am un crez politic. Și un angajament moral.

Președintele este comandatul suprem al Armatei și reprezintă țara în relațiile internaționale. Dar, eu cred că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea României. De aceea, îmi propun un parteneriat real între Președinte și Guvern pentru a întări economia. Voi fi acolo unde oamenii au nevoie. În acest sens, am pregătit acest plan pentru România. Un set de priorități naționale cu cinci obiective fundamentale: creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor, șanse egale la educație și sănătate, respect pentru românii din Diaspora. În egală măsură, acest plan abordează și teme fundamentale pentru a putea construi un viitor mai sigur al națiunii noastre: protejarea tinerilor de consumul de droguri și stoparea declinului demografic”, a mai declarat candidatul PSD la prezidențiale.

Candidatul PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la Parlament, la evenimentul de lansare a Proiectului de Țară, că în următorii ani este nevoie ca România să treacă de la o economie bazată pe consum din import la o economie care crește prin investiții în industrie și a precizat că „cea mai mare miză este reindustrializarea țării”.

„Într-un timp scurt și în condiții grele, am reușit să stabilizăm țara. Mai mult, am reușit ca, prin măsurile adoptate, să aducem un echilibru între pensionari și populația activă. Am crescut veniturile românilor, pensiile și salariul minim. Am protejat populația și economia, plafonând prețurile la energie și alimentele de bază. Am investit miliarde de euro și am creat 500 de mii de noi locuri de muncă. Am început să unim regiunile țării prin autostrăzi.

În următorii ani însă, trebuie să facem o transformare profundă: să trecem de la o economie bazată pe consum din import la o economie care crește prin investiții în industrie, producție internă și export. Și pentru asta - propun un plan de investiții publice de 155 de miliarde de euro în următorii 5 ani! Investiții în infrastructură, educație, sănătate, tehnologie, agricultură și industrii competitive.

Însă, cea mai mare miză este reindustrializarea țării. Cu investiții de peste 10 miliarde de euro anual în industrie, vom putea produce în țară tot ce este esențial pentru economia națională.

În ultimii ani am fost în toate județele și am văzut uzine care redevin piloni ai dezvoltării noastre industriale. Am fost la Oțelul Roșu și am vorbit cu oamenii de acolo. Oțelul Roșu ilustrează perfect situația prin care a trecut România. Furat de toți, folosit de toți, dezmembrat, bucată cu bucată, și vândut la fier vechi. Dar care acum are o șansă și renaște. Un român preia, în sfârșit, combinatul și îl redeschide. Toate aceste lucruri s-au întâmplat în lipsa unui plan de țară. A unei strategii de dezvoltare, care să-i unească pe toți românii în jurul său! Da, acesta este un combinat pe care îl repornim și-l transformăm într-un avanpost al reindustrializării! Avem nevoie de oțel românesc și de materiale de construcții românești.

Vă propun, așadar, o reindustrializare modernă și competitivă, în care expertiza și inovația privată să fie stimulată prin capital de stat. Vreau să reușim acest lucru! Pentru a putea dezvolta în continuare acest stat și pentru a putea crește nivelul de trai al cetățenilor săi!”, a declarat Ciolacu.

Candidatul PSD la prezidențiale, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, la Parlament, la evenimentul de lansare a Proiectului de Țară, că modernizarea României presupune rezolvarea problemei forței de muncă, iar cea mai mare provocare a României este declinul demografic.

„Am făcut, în sfârșit, dreptate pentru 3,8 milioane de pensionari. Este a doua lună în care pensionarii primesc pensiile mărite. Și vom continua să le creștem pentru că, acești oameni care au muncit, merită respectul nostru. Totodată, de la 1 ianuarie 2025, ne vom alinia la salariul minim european. Vorbim de un venit de 800 de euro brut pentru 1,4 milioane de angajați. Și vreau, pentru cei cu venituri mici și medii, să reducem și povara fiscală, astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani pentru familiile lor. Mai mult, am fost pe șantierele de pe Autostrada Moldovei, din Oltenia sau din Banat și am întâlnit mulți profesioniști, oameni cu experiență, care mi-au spus că, după mulți ani, au decis să se întoarcă în România. Pentru că și aici primesc aceleași salarii. În plus, costul vieții este mai mic și trăiesc mai bine!

În 2022, 190 de mii de români au revenit în țară. Mai mulți decât cei care au plecat. E un început! Dar, dacă vrem ca românii să se întoarcă acasă, trebuie să le oferim nu doar salarii similare, ci și condiții: autostrăzi și șosele de mare viteză, spitale bine utilate și școli moderne. Vreau să unim Moldova de Transilvania și Țara Românească prin drumuri rapide și autostrăzi. Vreau să conectăm portul Constanța și marile municipii ale țării la rețeaua europeană de autostrăzi. Ne unim, astfel, prin drumuri rapide, atât cu Republica Moldova, cât și cu statele din vestul Europei. Dar ne unim și cu românii din Diaspora! Zilele trecute, pe traseul Autostrăzii Moldovei, am discutat cu localnicii comunelor învecinate. Toți mi-au spus că această autostradă este cea mai mare șansă pentru dezvoltarea zonei. Și asta, pentru că se vor construi zeci de depozite și spații logistice, va crește traficul de mărfuri și vor apărea mii de noi locuri de muncă bine plătite.

Modernizarea României presupune însă și rezolvarea problemei forței de muncă. Iar asta se face doar prin investiții masive în educație, astfel încât toți copiii și tinerii din România să aibă acces egal. Am fost în căminele din Regie și am văzut cum este viața într-un cămin construit acum 50 de ani. Și am decis să facem din construcția de cămine studențești o prioritate națională. Dar acești tineri mi-au povestit și despre visurile lor...Dacă vrem ca ei să nu plece, trebuie să-i sprijinim pe toți tinerii care vor să învețe și care muncesc! Să-i ajutăm să-și facă un rost aici, în țară! Suntem obligați să facem asta! Investim deja 1 miliard de euro pentru a crește o nouă generație de specialiști, prin sistemul de învățământ dual. Este important ca școala să le dea tinerilor garanția unui loc de muncă bine plătit. Dar nu este suficient. De aceea, în programul meu am inclus o serie de măsuri cu impact și asupra evoluției demografice pentru a crește rata de angajare în rândul tinerilor și pentru ca aceștia să aibă într-adevăr acces la o locuință.

În ultimele luni, i-am întrebat pe români „ce-și doresc ei de la România?”, care sunt problemele lor, care sunt visele lor. Pentru că noi, la PSD, îi ascultăm întotdeauna pe români!

Acest Proiect de Țară este suma răspunsurilor primite de la oameni. Le mulțumesc pentru implicare! Cea mai mare provocare a României, care atinge însăși esența viitorului nostru este declinul demografic al națiunii noastre. Realitatea este că România are tot mai puțini copii și, în același timp, mulți tineri aleg să plece în străinătate. Avem o populație îmbătrânită și în scădere. Asta afectează inclusiv piața muncii, sistemele de pensii și sănătate.

Vă rog să vedem această realitate ca pe un apel la acțiune. Trebuie să oferim noilor generații de români motive să creadă în țara lor – oportunități, siguranță și, cel mai important, speranța într-un viitor alături de cei dragi.

Și, pentru asta, este necesar să lucrăm împreună – Președinte, Guvern, comunități locale și sector privat - pentru a opri declinul demografic și pentru a face din românii aflați în Diaspora un motor de dezvoltare a României.

La începutul acestui an, m-am întâlnit la Roma cu românii care muncesc și trăiesc în Italia. De la ei am aflat că așteptau și câte 3-4 ani pentru a-și face rost de documente pentru dosarul de pensionare. Astăzi s-a ajuns ca acest proces să dureze 3-4 luni, ca urmare a unui acord bilateral. Dar nu e suficient! Vreau să mergem mai departe, să simplificăm birocrația și să digitalizăm serviciile consulare. Toate actele pentru românii din Diaspora vor fi online, fără drumuri repetate, lungi și costisitoare. În egală măsură, îi vom ajuta și pe românii care investesc în țară banii câștigați în străinătate. Voi face asta pentru că eu cred că toți românii, indiferent unde se află, trebuie susținuți! Fie prin a le ușura întoarcerea în țară, fie ajutându-i concret acolo unde s-au stabilit!”, a declarat Ciolacu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

5 Foarte interesante amănunte