VIDEO Ce vedeți este un buncăr din Helsinki care poate adăposti 6000 de oameni!/În Finlanda sunt 50.000 de buncăre, suficiente pentru a adăposti 80% din populație
Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un potențial conflict cu Rusia și ca atare guvernul finlandez a construit peste 50.000 de buncăre în toată țara, care sunt suficiente pentru a adăposti 80% din cei 5,5 milioane de oameni ai țării. Poate printre cele mai impresionante adăposturi antiaeriene este un buncăr săpat în granit sub străzile capitalei Helsinki, relatează CNN .
Finlanda a anunțat duminică oficial că vrea să adere la NATO, o decizie luată după ce Rusia a invadat Ucraina. Oficialii acestei țări nordine au argumentat că dacă Rusia este în stare să invadeze Ucraina, o țară cu 44 de milioane de oameni, un PIB de aproximativ 516 milioane de dolari și o forță armată de 200.000 de soldați activi, ce l-ar împiedica pe Putin să invadeze țări mai mici precum Finlanda și Suedia?
„Totul s-a schimbat când Rusia a invadat Ucraina”, a spus Sanna Marin în aprilie. „Gândirea oamenilor din Finlanda, de asemenea, din Suedia s-a schimbat și s-a schimbat foarte dramatic”.
Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis sâmbătă omologului său finlandez că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO. Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.
Trebuie subliniat de asemenea că Finlanda împarte o graniță de 1.300 km cu Rusia.
Se pare că Finlanda se pregătește de zeci de ani pentru un potențial conflict cu vecinul său din est.
Începând cu anii 1960, guvernul finlandez a construit peste 50.000 de buncăre în toată țara, care sunt suficiente pentru a adăposti 80% din cei 5,5 milioane de oameni ai țării.
O echipă CNN a vizitat două dintre cele aproximativ 5.500 de adăposturi din capitala Helsinki.
Sala de înot Itäkeskus, în nord-estul orașului, poate fi transformată într-un adăpost în mai puțin de o zi prin scurgerea apei din piscina de dimensiuni olimpice.
Buncărul săpat în granit din Helsinki, unde pe timp de pace sunt terenuri de sport
Dar poate cel mai spectaculos adăpost antiaerian este buncărul Merihaka, care a fost tăiat în granit lângă piața Hakaniemi din centrul orașului Helsinki.
În doar trei zile spațiul poate fi amenajat pentru adăposti aproximativ 6.000 de oameni.
Părți din spațiu sunt deja utilizate, pentru a ajuta la compensarea costurilor — copiii joacă hochei în sălile de sport și se bucură de zonele de joacă, în timp ce membrii publicului folosesc cafenelele.
Pe timp de pace, acest buncăr de 14.750 de metri pătrați găzduiește o parcare subterană, un centru sportiv, o sală de sport, mai multe terenuri de floorball și un parc de joacă pentru copii, potrivit EFE.
„Suntem un hotel de o jumătate de stea”, spune Tomi Rask, care lucrează pentru Departamentul de Salvare a orașului Helsinki, pentru CNN.
Cu toate acestea, buncărul nu este potrivit doar pentru uz recreațional.
Roca de bază veche de 2 miliarde de ani este rezistentă la explozie și ar putea absorbi radiația provenită de la o bombă nucleară, potrivit lui Rask.
Rask adaugă că, în ciuda nivelului de pregătire al orașului, nu poate prezice cum vor decurge lucrurile „când atât de mulți oameni vor fi puși într-un spațiu mic și strâns și închizi ușile”.
„Toată lumea are un rol aici”, spune el.
Finlanda și-a declarat independența față de Rusia în 1917, refuzând să se alinieze cu Uniunea Sovietică sau cu Statele Unite. Chiar și după ce a aderat la Uniunea Europeană în 1995 și și-a aliniat treptat politicile de apărare cu Occidentul, a evitat totuși aderarea la NATO din cauza amenințării geopolitice din partea Rusiei.
Dar primarul Helsinki, Juhana Vartiainen, a spus că orașul „nu și-a făcut niciodată iluzii cu privire la Uniunea Sovietică și nici cu privire la urmaș, Rusia”.
„Am fost din ce în ce (și) mai surprins de faptul că astfel de adăposturi nu există în toate țările europene”, a spus el.