VIDEO Ce știm despre „operațiunea Kursk” unde ucrainenii au ocupat puncte militare în Rusia

VIDEO Ce știm despre „operațiunea Kursk” unde ucrainenii au ocupat puncte militare în Rusia

Într-un moment în care situația pe frontul ucrainean e departe de a fi roză pentru forțele de apărare ale Ucrainei, o incursiune total neașteptată a avut loc pe teritoriul Federației Ruse, însă operațiunea se pare că e mai amplă. Ucrainenii au ocupat câteva puncte militare ruse și au luat inclusiv prizonieri de război, soldați ruși. Operațiunea e fără precedent în peste doi ani și jumătate de război: E pentru prima oară când războiul se mută pe teritoriul Federației.

Unii experți militari au avut semne mari de întrebare cu privire la acțiunea ucrainenilor, în contextul în care se așteaptă o mobilizare a Armatei ruse pentru a împinge înapoi peste graniță trupele ucrainene. Semnele de întrebare erau cu privire la o posibilă risipă de resurse pentru o asemenea operațiune.

Și care e de fapt scopul? E o întrebare încă deschisă.

Un posibil răspuns e efectul psihologic.

Rușii pe de altă parte spun că au respins atacul, au ucis peste 100 de soldați ucraineni, au rănit mai bine de 200, distrus zeci de blindate și șapte tancuri. Președintele Vladimir Putin a convocat o ședință a Consiliului de Securitate al Federației.

Desigur, datele indicate de ruși nu sunt tocmai reale. Căci ucrainenii încă se află în regiune.

Kievul nu a comentat sub nicio formă operațiunea iar informațiile din surse independente sunt foarte puține.

Armand Goșu, istoric și expert pe spațiul ex-sovietic, a publicat pe pagina personală de social media câteva date interesante traduse din publicația independentă Meduza, cu privire la ce știm până în prezent despre așa-numita „operațiune Kursk”.

„Cât de mult au avansat trupele ucrainene în regiunea Kursk? Și unde au loc principalele bătălii cu trupele ruse?”, se întreabă Goșu, care prezintă o poziție a publicației independente Meduza:

„La 6 august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei au intrat pe teritoriul Rusiei în apropiere de orașul Sudja, regiunea Kursk. Amploarea operațiunii militare ucrainene rămâne necunoscută în acest moment.

Ucrainenii au pătruns adânc în teritoriul rus și nu s-au confruntat cu nicio rezistență masivă

Mai multe batalioane ale Brigăzii 22 mecanizate a Armatei ucrainene, întărite cu forțe speciale și mijloace de apărare aeriană (și posibil batalioane ale altor brigăzi regulate) au trecut frontiera în regiunea Kursk în noaptea de 6 august și în seara de 7 august au pătruns adânc în apărarea rusă. S-au confruntat cu forțe extrem de slabe - polițiști de frontieră și infanterie din unul dintre "regimentele de protecție a frontierelor" create în 2023, alcătuit parțial din recruți.

Aceasta este, de fapt, o apărare locală feroviară fără aproape niciun vehicul blindat. Tot ceea ce a putut face comandamentul rus pentru a contracara atacul probabil neașteptat au fost loviturile aeriene (avioane și elicoptere) și sistemele de apărare cu rachete Iskander împotriva coloanelor ucrainene care înaintau. Mai multe unități de vehicule blindate ale ucrainenilor au fost lovite, dar acest lucru nu a oprit ofensiva. Cel puțin un elicopter rus a fost doborât.

Judecând după înregistrările video publicate, până în seara zilei de 7 august, trupele ucrainene au obținut următoarele succese.

I. După o zi de lupte, au capturat punctul de control Sudja de la granița dintre regiunile Sumy și Kursk. Câteva zeci de polițiști de frontieră ruși au fost capturați.

II. A fost capturată stația de măsurare a gazului Sudja (parte a infrastructurii principalului gazoduct rusesc care pompează gaz către Europa prin Ucraina), aflată la câteva sute de metri de punctul de control.

III. La vest de punctul de control, trupele ucrainene au avansat rapid în interiorul teritoriului rus, ajungând la drumul Rylsk - Sudja, în apropiere de Sverdlikovo, unde au fost lovite de aviația rusă și de rachete operativ-tactice. Partea principală a grupării trupelor ucrainene s-a întors de-a lungul autostrăzii în direcția Rylsk. Satele Leonidovo și Zelenyi Shlyakh din apropierea autostrăzii au fost capturate.

"Corespondenții de război" ruși au raportat că unitățile avansate ale ucrainienilor au ajuns la periferia localității Korenevo, mai departe pe ruta către Rylsk, însă nu există nicio confirmare în acest sens.

În ciuda zvonurilor și a rapoartelor de panică ale "corespondenților de război", trupele ucrainene nu au intrat încă în Sudja (și este posibil să nici nu fi încercat să intre), deși s-au apropiat cel puțin dinspre vest (și, conform zvonurilor, dinspre sud).

Marile rezerve ruse încă nu au sosit în zona străpungerii

2. Armata Ucr... (ucraina-soldati-militari_53411800.jpg)

Între timp, cartiere din oraș au fost grav avariate de bombardamentele ucrainene. Mulți civili au rămas în Sudja.

După ce au străpuns prima linie de apărare lichidă, forțele ucrainene au încercat probabil să acționeze în stilul ofensivei Balakleya-Kupyan din 2022: grupuri de asalt și sabotaj au fost "aruncate" de-a lungul drumurilor din jurul Suja în încercarea de a perturba spatele rusesc și de a împiedica apropierea rezervelor forțelor armate ruse.

Până în seara zilei de 7 august, marile rezerve rusești, a căror sosire în zona străpungerii ar fi putut fi așteptată în primele ore sau zile ale ofensivei (dacă ar fi fost disponibile în regiunea Kursk), nu au intrat în luptă.

Câmpuri de luptă geolocalizate din date deschise în zona SudjaPunctele roșii indică cele mai recente evenimente. Negrul indică linia de contact aproximativă la data actualizării; pătratele roșii și albastre indică zonele ocupate de forțele ruse și ucrainene - dacă faceți clic pe ele, vor apărea informații suplimentare. În dreapta se deschide un panou, prin intermediul căruia puteți căuta după descrierea evenimentului. Atacurile aeriene sunt marcate cu o pictogramă specială, iar operațiunile terestre - cu puncte”.

Administrația Biden „cere explicații” Ucrainei pentru incursiunea în adâncimea teritoriului rus și spune că nu știa despre „operațiunea Kursk”

1. Karine Jea... (karine-jean-pierre_16974700.jpg)

Statele Unite vor contacta Ucraina pentru a primi explicații despre incursiunea lansată marți de armata ucraineană pe teritoriul Rusiei în regiunea Kursk, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, potrivit agențiilor Agerpres, Reuters și AFP.

"Vom contacta armata ucraineană pentru a afla mai multe despre obiectivele acestei operațiuni militare, asupra căreia Ucraina nu a informat în prealabil Statele Unite," a menționat purtătoarea de cuvânt a președintelui american Joe Biden, răspunzând unei întrebări din partea presei pe acest subiect.

Ucraina a lansat marți o ofensivă mecanizată peste graniță în regiunea rusă Kursk, unde, conform unor relatări neconfirmate, trupele ucrainene au înaintat circa 15 kilometri în direcția centralei nucleare Kursk și au ocupat cel puțin 11 sate.

Armata ucraineană a profitat de slaba prezență a trupelor ruse în acea zonă, forțând astfel Rusia să desfășoare rezerve pentru a respinge atacul.

În timp ce Kievul păstrează tăcerea, unii comentatori consideră că prin această incursiune armata ucraineană urmărește să forțeze Rusia să-și redistribuie forțe de pe alte sectoare ale frontului din interiorul Ucrainei, unde trupele ruse continuă să avanseze și amenință puncte strategice ale armatei ucrainene.

Alții cred însă că astfel de acțiuni reprezintă o risipă de trupe prețioase, de care Ucraina are mare nevoie, în contextul în care mobilizarea de noi soldați pentru a compensa pierderile după aproape doi ani și jumătate de război decurge lent.

SURSA: defenseromania.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…