VIDEO Ce popor o mai avea atâția proști care votează astfel de gunoaie?

VIDEO Ce popor o mai avea atâția proști care votează astfel de gunoaie?

Ce popor o mai avea atâția proști care votează astfel de gunoaie? În interiorul Partidului Social Democrat există o Comisie de Etică și Integritate. În teorie, acest organism ar trebui să ia atitudine atunci când un membru PSD are probleme cu legea sau prezintă derapaje de comportament. În practică, funcționează ca o entitate fantomă: se face nevăzută atunci când numele importante din partid se confruntă cu probleme penale și apare plină de aplomb atunci când e nevoie de excluderea unui membru care deranjează conducerea.

Am încercat să dezlegăm misterul acestei comisii și ne-am trezit în mijlocul unei povești complicate: zile la rând, nimeni din PSD n-a știut să ne spună care e componența ei, când s-a întrunit ultima oară și pe ce criterii deliberează. După mai multe zile de insistențe, am obținut dovada palpabilă a unei organigrame: o foaie de agendă pe care au fost scrise, cu pixul, numele celor șapte membri. O foaie împăturită în patru, scoasă din buzunarul de la piept de cel care conduce comisia: Florin Iordache, dezvăluie  Recorder.ro .

 Așa am aflat că din componența comisiei care ar trebui să vegheze la respectarea criteriilor de integritate în cel mai mare partid al țării face parte un senator anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

LIVIU DRAGNEA, UN IUBITOR AL INTEGRITĂȚII

Comisia Națională de Etică Integritate și Arbitraj (conform denumirii complete) a fost revitalizată de Liviu Dragnea, în 2015. La numai trei luni după ce a preluat conducerea partidului, Dragnea a instituit un Cod de conduită internă și, în același timp, a reafirmat importanța Comisiei de Etică ce urma să vegheze la aplicarea lui.

Numai că, în perioada care a urmat, comisia a cam uitat de integritate și s-a preocupat mai mult să-i asigure liniștea lui Liviu Dragnea în interiorul PSD. În aprilie 2016, a cerut excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea, care îl criticase pe Dragnea, solicitându-i să demisioneze după condamnarea din dosarul referendumului. Săptămâna trecută, primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost și el exclus din partid după ce Comisia de Etică (filiala Iași) a înaintat Biroului Permanent Județean un raport care bate monedă pe criticile lui Chirica la adresa conducerii partidului.

În schimb, condamnările definitive sau dosarele penale ale unor membri PSD precum Liviu Dragnea, Rovana Plumb, Lia Olguța Vasilescu, Marian Neacșu sau Darius Vâlcov au fost considerate prea puțin importante pentru a intra sub analiza Comisiei de Etică și Integritate. Iar cazul lui Victor Ponta e și mai relevant: nu a fost sancționat pentru problemele penale (Ponta a fost pus pe listele PSD la parlamentare, deși era sub control judiciar pentru trafic de influență), dar a fost ulterior exclus din partid pentru atacuri repetate la adresa lui Liviu Dragnea.

INTEGRITATEA PE HÂRTIE

Ne-am hotărât să aflăm noi care este poziția comisiei cu privire la membrii PSD cu probleme penale, întrebându-i direct pe cei care fac parte din ea. Am realizat, însă, că nu există nicio sursă din care se poate afla numele celor șapte membri: nu există pe site-ul partidului, nu au fost pomeniți în niciun comunicat sau articol de presă. Singura informație publică îl vizează pe Florin Iordache, omul pe care Liviu Dragnea l-a numit, în 2015, la conducerea Comisiei de Etică.

Contactat telefonic, Florin Iordache n-a știut să ne spună decât doi din cei șapte membri aflați în subordinea sa și ne-a rugat să-i dăm un răgaz de câteva zile. L-am lăsat să se documenteze și apoi l-am căutat la Parlament, unde s-a scuzat din nou: „Mai lăsați-mă o jumătate de oră și vă dau lista cu membrii comisiei. O am sus pe birou. Dacă știam că…”.

După o jumătate de oră, Florin Iordache ne-a adus o foaie ruptă dintr-o agendă pe care a scris, de mână, cei șapte membri ai Comisiei de Etică și Integritate a PSD. Apoi a dispărut în sala de plen, evitând să răspundă la orice întrebare despre activitatea comisiei.

Chiar dacă Florin Iordache are un scris citeț, ne facem datoria și vă prezentăm componența Comisiei de Etică trecută pe curat și îmbogățită cu scurte caracterizări.

Florin Iordache, președinte

Fost ministru al Justiției, artizan al OUG 13, al episodului ”Marțea Neagră”, al proiectului Roșia Montană și al modificărilor controversate la Codul Penal.

Claudia Gilia, vicepreședinte

Deputat PSD din noiembrie 2017, membru în Comisia Juridică, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița.

Alina Tănăsescu, secretar

Deputat PSD, vicepreședinte al Comisiei juridice, membru în Comisia de modificare a legilor justiției (Comisia ”Iordache”), fost vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.

Radu Oprea, membru

Senator PSD, ministru al Mediului de Afaceri, anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani (dosarul a fost inițial trimis în judecată și apoi întors la Parchetul General).

Neculai Bereanu, membru

Fost senator PSD, actual șef al Direcţiei de dezvoltare din cadrul Senatului României.

Pavel Marian, membru

Senator PSD, membru în comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 și în comisia de anchetă SIPA.

Simona Bucura Oprescu, membru

Deputat PSD, membru în comisia de administrație și cea pentru afaceri europene, apropiată a fostului președinte CJ Argeș, Constantin Nicolescu, condamnat definitiv pentru fraudarea fondurilor europene.

„AVEȚI O PERCEPȚIE TOTAL GREȘITĂ”

Pe câțiva dintre ei i-am întâlnit la Parlament și am încercat să le aflăm opiniile despre activitatea Comisiei de Etică și Integritate. N-au fost prea încântați de abordarea acestui subiect și au căutat o scăpare, punând aceeași placă: nu am analizat cazurile membrilor cu condamnări sau dosare penale pentru că nu am fost sesizați. Chiar dacă statutul PSD permite comisiei să se sesizeze din oficiu.

Radu Oprea este senator PSD și, de câteva săptămâni, ministru al Mediului de Afaceri. E anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, dar nu consideră că are o problemă cu integritatea. Nici el, nici colegii săi pe care, ca membru al Comisiei de Etică, ar trebui să-i evalueze.

Recorder: Domnule Oprea, sunteți membru în Comisia de Etică și în același timp anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani.
Radu Oprea: E o chestiune pe care o credeți dumneavoastră.

E normal ca un om asupra căruia planează suspiciuni să evalueze etica și integritatea într-un partid politic?
La chestiunea asta nu răspund. Aveți o percepție total greșită. Ce sens are să răspund la subiectul ăsta?

De ce Comisia de Etică nu analizează situația membrilor PSD care au probleme penale? Darius Vâlcov, de exemplu, respectă criteriile de integritate?
Ăsta e un alt subiect. Vă mulțumesc pentru înțelegere.

„GARANTAT EXISTĂ ETICĂ ÎN PSD”

Alina Tănăsescu este deputat PSD și secretar al Comisiei Naționale de Etică, Integritate și Arbitraj a PSD. A refuzat dialogul atât la telefon (ne-a spus că am greșit numărul), cât și pe holul Parlamentului. Am apucat să o întrebăm când s-a întâlnit comisia ultima oară și ne-a aruncat peste umăr: „Acum vreo două luni”, apoi s-a făcut pierdută.

După o jumătate de oră, s-a răzgândit și ne-a sunat. De pe același număr la care ne răspunsese cu două zile înainte spunându-ne că e o greșeală și că la telefon nu este Alina Tănăsescu. Ne-am reîntâlnit pe holul Parlamentului pentru un scurt interviu:

Recorder: Când a fost ultima ședință a Comisiei de Etică și ce s-a discutat?
Alina Tănăsescu: Cred că la începutul lunii noiembrie a fost ultima întâlnire și am discutat despre sesizările primite din teritoriu cu privire la excluderi de consilieri locali, consilieri județeni și așa mai departe.

Un caz mai important nu s-a discutat?
Nu, nu s-a discutat niciun caz de notorietate în acea ședință.

Cazul Darius Vâlcov, de exemplu, n-ar trebui analizat de Comisia de Etică?
Nu am fost sesizați cu nimic în ceea ce privește cauza.

Conform statutului, comisia se poate sesiza din oficiu.
Da, nu avem în intenție să provocăm o asemenea discuție în cadrul comisiei. Trăim, totuși, într-o țară europeană și prezumția de nevinovăție există. La Darius Vâlcov nu există o decizie definitivă.

Liviu Dragnea are o condamnare definitivă.
Da, haideți… Liviu Dragnea are o condamnare definitivă pe un dosar care…. cred că toți care făceam politică la momentul respectiv rugam oamenii să vină la vot pentru referendum.

În concluzie, vi se pare că PSD stă bine la capitolul etică și integritate?
Există etică, există integritate și sunt sigură că domnul Dragnea a dat dovadă și de etică și de integritate în tot acest timp. Garantat etica există în PSD!


Așa arată foaia de agendă pe care Florin Iordache a scris componența Comisiei de Etică a PSD


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...