VIDEO Ce-a mai rămas din castelul din Transilvania unde împărăteasa Maria Tereza își ucidea amanții cu care făcea amor
Un castel din Transilvania, din care se mai păstrează doar câteva ziduri, are o istorie de peste 700 de ani perioadă în care a fost ”martor” la numeroase evenimente importante, scrie ziare.com .
Castelul Martinuzzi de la Vințu de Jos a fost construit pe temeliile unei mănăstiri catolice înființate în jurul anului 1300. Între 1546-1551 edificiul a fost consolidat și extins în stil renascentist de către Gheorghe Martinuzzi, guvernator al Transilvaniei, episcop de Oradea și cardinal.
În 1614 proprietatea a trecut în posesia principelui Gabriel Bethlen, care a comandat ample acțiuni de consolidare. Planurile arhitecturale au fost elaborate de Giacomo Resti, membru notabil al unui grup important de arhitecți din nordul Italiei. Castelul Martinuzzi a fost prima lucrare majoră atribuită lui Resti, care l-a transformat într-o fortăreață monumentală, extinzând aripa originală și formând un hexagon regulat cu bastioane de apărare în colțuri.
A devenit atât de popular în Imperiul Austriac, încât se spune că era vizitat chiar și de către împărăteasa Maria Tereza, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Legende locale îi atribuie împaratesei mai multe crime, victime câzând bărbaţii cu care Maria Tereza făcea amor în castel.
Fototografie de arhivă cu intrarea principală în castel
“Maria Tereza intra cu bărbaţii pe poarta castelului, că atunci era canal de apă în jur, şi, după ce petrecea cu ei, dacă îi plăcea, îi ducea într-o camera de la etaj şi îi poftea să între acolo. După ce bărbatul îi trecea pragul, împarateasa trăgea de o manetă şi se desfăceau podelele şi omul cădea în nişte săbii ce erau aşezate cu vârful în sus”, spune legenda. Din camera cu săbii ar fi existat un tunel care comunica direct cu râul Mureş pe unde toate cadavrele ajungeau în apă.
Cercetările făcute în incinta castelului nu au confirmat existenţa unei trape sau a unui pasaj secret. Totuşi, oamenii din zonă îşi amintesc că în timpul când a fost construit drumul care trece prin apropierea castelului, s-a descoperit un tunel care se afla între castelul Martinuzzi şi râul Mureş, care curge la o distanţă de mai puţin de 200 de metri.
Foto: Facebook / Județul Alba
Un fenomen greu explicabil s-a petrecut în luna august a anului 1975, când, într-o noapte cu cer senin, castelul a fost lovit de un trăznet, a cărui apariţie nu a fost explicată de către specialişti nici până acum. Singura parte din castel rămasă în picioare este pavilionul unde, se povesteşte că Maria Tereza, mare amatoare de plăceri trupești, îşi arunca iubiţii.
Localnicii cred că sufletele morţilor din castel nu îşi găsesc liniştea şi tihna şi că ei ar fi stat la baza prăbuşirii clădirii. Arheologii au găsit aici mai multe sicrie şi pietre funerare care datează de la începutul mileniului. După aceste descoperiri, castelul a devenit din nou subiectul unor legende care spun că “în pereţi s-ar afla comori“, mai ales după ce în timpul săpăturilor au fost descoperite monezi de aur şi argint.
Chiar dacă ruinele castelului nu sunt deloc primitoare, autocarele cu turişti români şi maghiari se opresc şi acum să vadă locul pe care guvernatorul Martinuzzi l-a construit pentru a-şi petrece vacanţele.