VIDEO Ce a filmat singura camera de supraveghere de la centrala Cernobîl pe care soldații ruși nu au observat-o
O cameră de luat vederi plasată la un punct de control de la centrala nucleară din Cernobîl a surprins ocuparea acesteia de către forțele armate rusești, oferind una dintre rarele înregistrări video ale acțiunilor armatei ruse în primele zile ale războiului, relatează Meduza .
Înregistrarea video obținută acum de jurnaliștii de la The Associated Press a fost realizată de o cameră video a unei companii comerciale care organizează tururi în zona de excludere de la Cernobîl.
Proprietarul companiei, Yaroslav Emelianenko, a instalat camera la biroul său, unde se vindeau suveniruri și cărți poștale, acesta fiind situat în apropierea punctului de control.
Armata rusă a oprit toate camerele de supraveghere după ce a ocupat centrala însă nu au observat-o pe cea instalată de Emelianenko. Camera a continuat să funcționeze câteva zile după sosirea trupelor trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie, până când a rămas fără baterie.
Ea a înregistrat mișcarea vehiculelo rusești la punctul de control, semnalul camerei fiind transmis computerului lui Emelianenko aflat într-un birou din Kiev. El a raportat imediat fluxul video obținut guvernului ucrainean.
Rușii au ocupat centrala nucleară de la Cernobîl în prima zi a războiului
Timp de câteva zile, Emelianenko și angajații săi au stat în fața monitoarelor și au numărat numărul de vehicule militare care treceau pe sub cameră. După cum afirmă chiar el, monitorizarea „a fost dificilă din punct de vedere psihologic”.
„Pe de o parte, vedem asigurări la știri că nimeni nu va intra în Kiev. Pe de altă parte, continuăm să numerăm numărul de unități de echipament militar rusesc”, a relatat acesta.
Trupele rusești au ocupat Cernobîlul și centrala nucleară până la sfârșitul primei zile de război, anunțul capturării acesteia fiind făcut joi seara de către consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor. „Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări din Europa de astăzi”, afirma el la momentul respectiv.
La sfârșitul lunii martie, forțele rusești au început să părăsească centrala nucleară și împrejurimile sale după decizia anunțată de ministerul rus al Apărării de a „reduce drastic” operațiunile armatei ruse în direcția Kiev.
În tot acest timp angajații centralei nucleare au fost ținuți ostatici de trupele rusești.