VIDEO Când telefonul vorbeşte cu noi: Google Now, Siri sau Cortana, cine are dreptate?

VIDEO Când telefonul vorbeşte cu noi: Google Now, Siri sau Cortana, cine are dreptate?

Nu vom face o comparaţie în sine, pentru că de cele mai multe ori depinde de cum sunt folosite acestea. Google Now pentru noi este cel mai bine integrat serviciu de acest fel, în comparaţie cu Siri care are grave limitări în funcţie de localizarea noastră. Dacă suntem în România, Siri este complet nefolositor, mai ales că este integrat cu Apple Maps, care are carenţe, chiar la doi ani după ce a fost lansat.

Cortana nu va ajunge pe toate dispozitivele şi în toate zonele foarte rapid, dar este integrat cu Here Maps, cu Bing şi alte servicii de la Microsoft care sunt universal disponibile. Decizia e a voastră, dar acum toate cele trei ecosisteme au un asistent personal. Mai jos am trecut în revistă caracteristicile principale ale fiecăruia.

Cortana

Cortana e făcut în stilul Microsoft. Venit târziu faţă de concurenţă, el e un asistent personal creat din experienţa oamenilor normali. Într-un articol amplu din “The Verge”, aflăm că Microsoft a vorbit cu secretare şi asistenţi şi a aflat că aceştia au o agendă mereu la ei prin care organizează timpul şefului lor. Cortana face acelaşi lucru şi, în funcţie de accesul pe care-l oferim, ne oferă informaţii contextualizate.

Va avea acces la trafic, la localizare, meteo, agenda noastră sau la ştiri, dacă o lăsăm. Potrivit aceleiaşi publicaţii, Cortana e făcută şi contextualizat ca alte aplicaţii, cum ar fi IFTTT. Adică poate să declanşeze anumite acţiuni în funcţie de context. Vrei să-ţi suni şeful şi să vorbeşti de o mărire de salariu? Atunci trece asta în agendă, iar când îl apelezi Cortana îţi va oferi această informaţie.

Cortana, o prezentare de la Cnet

Avantajul Cortana? Ca şi în cazul Google Now, are o bază de date imensă de care se poate folosi şi multe servicii deja existente pe care le integrează - Xbox, Windows, Windows Phone, aplicaţii, Bing, etc.

„(Cortana) este cel mai personal asistent digital“, aşa a caracterizat Joe Belfiore, omul responsabil de Windows Phone, noua provocare a Microsoft şi, totodată, noul produs cu care să înfrunte Apple şi Google. Ce este însă Cortana şi ce aduce nou în acest peisaj al asistenţilor digitali? În primul rând, citeşte totul de pe telefonul tău dacă o laşi. Apoi, îţi aduce informaţii contextuale pentru tot ceea ce ai avea nevoie.

„Data viitoare când vorbesc cu sora mea, adu-mi aminte să o întreb despre câinele ei“ a fost mesajul transmis de Belfiore asistentului digital Cortana. Este integrat în Windows Phone 8.1, va avea acces la tot felul de aplicaţii, de la cea de mailuri la Facebook şi Skype. Poţi, spre exemplu, să întrebi „Facebook, ce se mai aude cu Ion Popescu?“ şi Cortana va înţelege că trebuie să pornească aplicaţia de Facebook şi să caute acolo răspunsul la întrebarea ta.

Şeful Windows Phone vorbind despre Cortana şi WIndows Phone 8.1

Cortana merge pe ideea Google Now: informaţii contextualizate, şi intră într-o lume în care se mai regăsesc Siri de la Apple şi S Voice de la Samsung. Poate fi controlat cu vocea, poate seta intrări în calendar, poate căuta pe Internet, în mailuri, în telefon etc. şi poate seta aşa numite cercuri. Fiecărui cerc îi poate fi setat un interval în care te poate deranja. Spre exemplu, după o anumită oră mai permiţi doar celor din familie să te sune. De asemenea, Cortana are acces şi la localizarea ta şi îţi va învăţa micile obiceiuri, cum ar fi mersul la serviciu, şcoală, cumpărături şi se va adapta stilului tău.

Google Now

Google nu a luat o abordare atât de personală ca Apple sau Microsoft. Ei nu au ales o femeie ca voce pentru a ne asista pe Android, ci un sistem care se foloseşte de forţa pe care o are Google şi toate datele pe care le ştie despre noi.

Ce avem în standard pe un Android? Avem integrare cu motorul de căutare, hărţi de la Google Maps, informaţii despre vreme, despre evenimente sportive. Toate acestea sunt disponibile cu ajutorul Google Now. Acesta se instalează rapid în locul motorului de căutare şi poate fi accesat cu ajutorul unui buton pe orice telefon cu Android.

Prezentarea Google Now

E organizat în cartonaşe care afişează informaţii utile. De exemplu, vremea este actualizată în permanenţă, la fel ca şi distanţa pe care o facem spre casă. Cu ajutorul Google Traffic, Google Now ne oferă informaţii actualizate privind traficul spre casa noastră sau mijloace de transport pe care le putem folosi pentru a ajunge la muncă, acasă sau în oricare alt loc setăm noi.

Tot în timp real, fără ca noi să intervenim, Google Now oferă informaţii despre echipele noastre favorite din sport, iar dacă adăugăm evenimente în calendarul Google, ne notifică în timp real. Google Now e disponibil şi pe Android, dar şi pe iPhone sau iPad.

50 de comenzi vocale pentru Google Now

Evident, poate fi controlat cu ajutorul vocii şi putem căuta sau să-l întrebăm în limba română. Google Now e abordarea mai puţin sexy, dar foarte utilă, care se foloseşte de nimic mai mult decât de inteligenţa Google. Dacă Siri şi Cortana par mai sexy, aproape fetişizate, cu ajutorul numelor feminine, Google Now e simplu, robust şi funcţionează. E favoritul nostru, fără îndoială.

Android Wear, puterea Google Now

La jumătatea lunii martie, Google a lansat Android Wear, un sistem de operare pentru gadgeturile purtabile, care este integrat în totalitate cu Google Now.

Este o versiune a popularului său sistem de operare pe care o pregăteşte pentru ceasuri inteligente şi, eventual, ochelari inteligenţi.

Inginerii Google despre Android Wear

„Inima“ acestui sistem de operare este Google Now, aplicaţia pe care o poţi controla vocal şi care îţi aduce informaţii în funcţie de locul în care te regăseşti, în funcţie de interesele tale şi căutările tale online. Practic, ia toate informaţiile de care ai avea nevoie şi ţi le furnizează doar atunci când contextul o cere. Cu Android Wear, Google introduce şi o platformă care îţi monitorizează nivelul exerciţiilor fizice, fie că mergi sau alergi, fie că te plimbi cu bicicleta. Iar asta o va face prin senzorii care vor fi montaţi pe astfel de gadgeturi.

Un gadget dotat cu Android Wear ar putea să-ţi monitorizeze numărul de calorii pe care îl arzi, numărul de paşi parcurşi sau chiar distanţa pe care ai străbătut-o. Practic, Android Wear este ceva mai mult decât ceea ce Google a făcut cu Glass, este o dezvoltare a lecţiilor învăţate cu acel gadget.

Prima reclamă la Android Wear

Şi într-un mod similar de redactare a mesajelor prezentat în filmul „Her“, utilizatorii vor putea să răspundă la emailuri sau alte mesaje primite printr-o comandă vocală. Hardware-ul minim pentru astfel de ceasuri cel mai probabil va cuprinde un microfon, memorie RAM de peste 1GB, spaţiu de stocare de cel puţin 4 sau 8GB şi eventual o cameră foto, cum are Samsung Gear 2.

Motorola Moto 360, un ceas inteligent cu Android Wear

Siri

Siri a fost lansată acum doi ani, pe 4 octombrie 2011, odată cu lansarea iPhone 4S. Nu a fost cu adevărat primul asistent personal, dar a fost singurul integrat într-un sistem de operare. Pe 5 octombrie murea Steve Jobs.

Siri răspundea la întrebări contextuale puse natural. Prima varianta era doar pentru limba engleză şi se presupunea că va putea răspunde la întrebări de tipul “Siri, trebuie să-mi iau umbrela?”. Asistenta noastră ar fi răspuns apoi prin afişarea prognozei meteo.

Prezentarea Siri

De asemenea, Siri era integrat cu telefonul, mailul şi calendarul. Astfel, puteam să punem remindere în calendar, să verificăm starea traficului, să căutăm pe internet, să primim informaţii pentru navigaţie. Singura limitare cu adevărat esenţială pentru Siri a fost faptul că nu era disponibilă la nivel internaţional. Şi acum, în România, e aproape nefolositor, pe când Google Now este mult mai integrat.

Ce face Siri acum, pe iOS 7? Sincer, nu mai multe decât făcea înainte la nivel internaţional. Siri e un asistent bun în zonele occidentale, dar în România nu vă va fi de folos. Puteţi să aflaţi rezultate meciurilor, puteţi să vă rezervaţi bilete, dar doar în străinătate sau să găsiţi un restaurant în zonă.

50 de comenzi pentru Siri

Dacă reuşiţi să-i daţi de cap accentului în care trebuie să-i dictaţi, nu în română, asta e clar, puteţi să postaţi pe Facebook sau pe Twitter doar cu vocea sau să deschideţi o aplicaţie. De asemenea, Siri poate să găsească informaţii pe internet, să programeze întâlniri şi să trimită mail-uri pentru voi.

Siri e tipul de asistent tot timpul pornit, dacă alegem să facem asta. Consumă bateria şi pentru multe zone vă va părea nefolositor. La ce a dus Siri? Practic la CarPlay, integrarea iOS în maşini.

Google Now versus Siri

CarPlay, un Siri extins

Anunţat pe 3 martie 2014, CarPlay este primul sistem cu adevărat integrat pentru iOS care se extinde instituţional. Ce înseamnă asta? Apple a semnat parteneriate cu mai mulţi producători pentru a integra sistemul. Cei care vor avea Ferrari, Mercedes sau Volvo pot alege o variantă CarPlay.

Mai târziu, vor veni BMW, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar, Lang Rover, Kia, Mitsuishi, NIssan, Peugeot - Citroen, Subaru, Suzuki sau Toyota.

“CarPlay a fost făcut de la zero pentru a oferi şoferilor o experienţă unică, folosindu-şi telefoanele în maşină. Utilizatorii de iPhone vor conţinutul lor peste tot, iar CarPlay lasă şoferii să-şi folosească telefonul în maşină fără a fi distraşi”, a declarat Greg Joswiak, vicepreşedintele însărcinat cu divizia de iPhone şi iOS de la Apple.

CarPlay pe Volvo

iPhone-ul se conectează la CarPlay şi cu ajutorul asistentului personal Siri utilizatorii pot accesa contactele din telefon, pot da telefoane. Când sosesc mesaje şi notificări pe telefon, Siri le citeşte pentru utilizatori şi poate răspunde la comenzile vocale.

CarPlay este şi un GPS pentru maşină, cu ajutorul Apple Maps. E de menţionat că sistemul funcţionează foarte bine în ţările occidentale, dar îşi ratează menirea, de exemplu, în România. Dar serviciul acesta va fi oricum disponibil limitat, doar pe anumite pieţe. Apple CarPlay va fi disponibil iniţial doar în Australia, Hong Kong, Coreea de Sud, SUA, Canada, Italia, Spania, Franţa, Japonia, Elveţia, Germania, Mexic şi Marea Britanie, adică cele mai mari pieţe pentru producătorul din Cupertino.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!